Son Yazılar

29 Nisan 2018 Pazar

Tarihi Kiliseler, Camiler, Tapınaklar ve Kutsal Binaların Fotoğrafı Nasıl Çekilir



Her yer, karakterini tanımlamaya yardımcı olan zengin ve olaylı bir geçmişe sahiptir. Yaşamın bu yerel lezzetinin kanıtları, özel bir şekilde, ruhani binalarımızda ve kutsal alanlarımızda korunmaktadır. İster yolunuzun üzerinde olsun, ister bir tatilde karşılaşmış olun, bir ibadet alanını ziyaret etmek, kültürel ve manevi tarihin bir bölümünü fotoğraflamak için bir şanstır.





Yolculuğunuzu Planlayın

Nereye Gidilir

Öncelikle, gidecek bir yer bulmalısınız. Birçok ünlü, tarihi mekanın bulunduğu bir bölgede yaşamıyorsanız, fotoğrafını çekecek uygun bir yapı bulmak için biraz araştırma yapmanız gerekebilir. Endişeye gerek yok — yerel hazineleri bulmak bu türde bir fotoğrafçılık için eğlencenin bir parçasıdır. Sizi ilgilendiren özel bir yere bir seyahat bile planlayabilirsiniz.

Konunuzu bulduktan sonra, her yapının farklı olduğunu bilmek gerekir. Yapıların tarihine dair bazı araştırmalar yapın. Bu işe zaman ayırın ve klişe kompozisyonlardan kaçınmaya çalışın. Yapıların karakterini, durumunu ve tarihini nasıl işleyeceğinizi düşünün.


Gözünüzü Açık Tutun

Binayı gezdikten sonra, hemen fotoğraf çekmeye başlamayın; kameranızı çıkarmadan önce yapının çevresine de bir göz atın. Araştırmalarınızdan elde ettiğiniz bilgileri kullanın ve detayları ve özellikleri arayın. Yeniden, bu işe zaman ayırın ve sadece göz hizasından çekim yapmakla sınırlı kalmayın.

Katedral gibi binalarda, ilginç yazıtlarla, ayaklarınızın altında kalan mezar taşları ile, sergilenen anıtlar ve eserlerle ve duvarları, sütunları ve tavanları kaplayan karmaşık detaylarla karşılaşabilirsiniz. Dikkatinizi çeken her şeyi not edin ve etrafa göz attıktan sonra tekrar geri gelmeyi düşünün.


Kuralları Bilin

Bunun biraz sıkıcı geleceğini biliyorum, ancak her kurumun belirlediği fotoğraf kurallarına sadık kaldığınızdan emin olun. Ziyaretçilerin nerede yürüyebileceği ve yürüyemeyeceği konusunda genellikle çok özel kurallar vardır. Bu nedenle, yalnızca özel bir çekim için engelleri aşmayın. Ayrıca, flaş ışığı nedeniyle yapı içerisindeki sanat eserleri ve kumaşlara zarar verebileceği için flaş kullanmanıza izin verilemeyebilir.


Emin değilseniz, kibar olmak ve sormak en iyisidir. Kısıtlamalar varsa, fotoğrafçıları kızdırmak için değil, herhangi bir nedenden dolayı orada bulunacaklardır! Ayrıca, ibadet yerlerinde, orada çalışa ve ibadet edenlerin uygulamalarına saygı duymanın esas olduğunu hatırlamak da önemlidir. Örneğin, bir ibadet sırasında, ibadet edenler bir süreliğine de olsa sessizlik isteyecektir. Birçok büyük yer, bununla ilgili olarak çevrim içi bilgiler yayınlamıştır; emin olmadığınız durumlar için küçük bir araştırma yapabilirsiniz.


İç Mekan Fotoğrafları

Ziyaret ettiğim tarihi yapıların çoğunda, iç mekanda bakılacak çok sayıda ilgi çekici yer bulunmaktadır. Harika makro çalışmalar elde edebileceğiniz küçük detaylar, oymalar, gravürler, desenler, simetri ve taş işçiliği için etrafınıza dikkatle bakın.



Pek çok yerde, sergilenen eserler ve heykellerin yanı sıra resimler ve duvar boyamalarının olması muhtemeldir. Mumların yandığı bir sunak ya da bir kutsal kitap da olabilir. Kompozisyon çalışmaların birçoğu sizin için ayarlanmış olduğundan dolayı, bu sergilerin avantajlarından faydalanmaya çalışın!


Işık

İç mekan aydınlatması kurulu değilse, bina içinde oldukça az ışık bulunacaktır, bu nedenle en iyi sonuçları aldığınızdan emin olmak için pozlama ayarlarını doğru bir şekilde yaptığınızdan emin olmanız gerekecektir. İyi bir pozlama yaptığınızdan emin olmak için ISO'yu 800 veya 1600 gibi bir değere ayarlamanın en iyi sonuçları getireceğini kabul edin.

Daha önce de söylediğim gibi, flaş kullanımına izin verilmeyebilir, bu nedenle gece fotoğrafçılığı hünerlerinizi sergilemeye ve mevcut ışıkla çalışmaya hazırlıklı olmalısınız. Işığın pencerelerden ya da çatlaklardan süzülmesine dikkat edin — bu ışık kaynağını kullanarak bazı özellikleri vurgulayabilirsiniz. Sabırlı olmalı ve güneşin istediğiniz yere vurmasını beklemelisiniz, birkaç dakikalık bir bekleyiş bile muhteşem farklar meydana getirebilir.

Dış Mekan Fotoğrafları

Benim açımdan bu, bir yapının fotoğrafını çekmenin en eğlenceli yoludur; tarihi ve ihtişamı tek seferde özetlemek. Yapıyı, kendi karakteri ve endamını sergileyecek şekilde sunmak çok önemlidir.


Mimari fotoğrafçılığın temellerini kullanarak kompozisyonunuzu çerçeveleyin: mümkünse, simetri oluşturması için duvarları, kapıları, pencereleri ya da kemerleri arayın. Yapıyı ne zaman fotoğraflayacağınızı düşünün. Aydınlık, berrak bir günde, alacakaranlıkta güneş battıktan sonra ya da yapı yapay lambalar ya da ışıklar tarafından aydınlatılırken mi çekmeyi tercih edersiniz?


Mevsimler

Her çekim alanında olduğu gibi, yılın farklı zamanlarında geri dönüş ziyaretleri yapmak önemlidir. Koşullardaki değişimin çekimi nasıl etkileyeceğini asla bilemezsiniz. Mevsimdeki değişiklikler, manzara çekiminde çevreye ve atmosfere büyük bir etki yapar.

Örneğin, bir kar tabakası veya yoğun sis tabakası mistik bir etki ve ilgi hissi katar. Alternatif olarak, yaz ortasında net ve parlak bir görüntü elde etmek için yeniden gelebilir ve güneşin yapıyı sıcak bir ışıltıyla aydınlattığı ana kadar bekleyebilirsiniz.



Vitray Pencereler

Taş işçiliğindeki muhteşem mimari detayların yanı sıra, kiliselerin ve katedrallerin çoğunun harika bir fotoğrafçılık konusu oluşturan güzel vitray pencereleri vardır. Özellikle eski kiliseler gibi karanlık yapıların içinde, pencerelerim fotoğraflanması oldukça zor olabilir. Pencerelerin aşırı pozlanması ve etrafının az pozlanması çok kolaydır.


Duvarları aydınlatmak için flaş kullanımınıza izin verilmeyeceği için ortamdaki mevcut ışığı kullanmanız gerekecek, bu nedenle pozlama ayarları ile deneme yapmanız gerekecektir. F/4.0, 1/4s ve ISO 200 gibi bir değerle çekime başlayın ve gerekirse değiştirin. Bu derece uzun pozlamalar yapabilmek için bir üçayak kullanmanız gerekecektir. Pencereyi çerçevenin ortasında olacak şekilde yerleştirin ve doğrudan pencereye doğru çekim yapın, böylece ışığın pencereden etrafa yayılmasını sağlayın.

Modern Binalar

Yüzlerce yıl önce inşa edilen mimari hazineler özel bir çekiciliğe sahip olsa da, keşfedilecek bir o kadar ilginç birçok çağdaş yapı da bulunmaktadır. Eski emsalleri gibi, yeni yapılar da amaçlarına ve manevi kullanım unsurlarına uyarak yaşamaktadır. Bu, genellikle onları çağdaş ticari binalardan çok daha ilgi çekici hale getirmektedir.


Fotoğraf çekilecek birçok nokta olmalı. Dışarıdan, mimari izler bulmaya çalışın; güçlü şekiller, açılar. İçeriden, pencereler, sunak, mumlar gibi temel özellikleri fotoğraflayın.

Çıkın ve Deneyin!

Şimdi, geriye kalan tek şey dışarı çıkıp denemek. Kendinize bir gün ayırın ve yakınlarınızda yer alan tarihi bir yapıyı ziyaret edin ve geçmişi yakalayın! Her yapının, kendine özgü karakterleri ve çekiciliğini anlatmak için kendi hikayesi vardır.



Mimari çekimlerden ayrıntılı makro çalışmalara kadar mevcut ışıkla çalışmalar yapabileceğiniz çok çeşitli fotoğrafçılık olanakları mevcuttur. Bir çekim için nelerin gerektiğini hissetmek için yakınlarınızda yer alan bir camiyi ziyaret edin, daha sonra daha büyük yapıları ziyaret etmeye hazır olun!

Daha önce bir tarihi yapıyı ziyaret etmiş miydiniz? Aşağıdaki yorum formunu kullanarak fotoğraflarınızı ve düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz. Ayrıca, bu hayranlık uyandıran konu ile ilgili sahip olduğunuz ipuçlarını veya püf noktalarını paylaşmaktan çekinmeyin.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status