Son Yazılar

14 Ağustos 2012 Salı

Histogram Nedir?


Histogram Nedir?

(c) photoplusmag
Histgoram, fotoğraf çekimlerinizde ve fotoğraf çektikten sonra detaylı bir şekilde inceleme yapabileceğiniz bir konudur. Çektiğiniz fotoğrafı anlayabilmek için kullanabileceğiniz bir grafiktir. Bir ölçektir.



Histogramlarınız sayesinde, çekimlerinize ati hızlı bir değerlendirme yapabilirsiniz. Böylece çekimlerinizi gözden geçirebilir ve ayarlarınızı değiştirebilirsiniz.


Çekiminizi yaptıktan sonra histogramdan baktığınızda yoğunluğun solda olması karanlık, sağda olması aydınlık bir çekim yaptığınızı gösterecektir. Grafiğin ortasındaki bir dağılım ise dengeli bir ışık dağılımını gösterecektir.




Basit bir açıklama

Yukarıdaki örnekte, histogramın sol tarafta yoğunlaştığının görülmesi fotoğrafımızda karanlık noktaların aşırı olduğu, sağ tarafta yoğunlaştığının görülmesi da aydınlık noktaların aşırı olduğu anlamına gelecektir. Bu sayede fotoğrafımız üzerinde +/- pozlama yapabileceğiz.

İyi Histogram Diye Bir Şey Var Mı?


Kişisel zevkler tartışılmaya kapalıdır. Bu sebeple mükemmel histogram diye bir şey de yoktur. Bir silüet çekerken histogram solda yoğunlaşmış olup kar manzarası çekmek istediğimiz zaman sağda yoğunlaşmış olabilir.

Ama yine de en iyi dağılımın bir "çan eğrisi" yaptığı şeklin olduğu aklınızın bir kenarında dursun :)

Çekim Yaparken Histogram Kullanmak


Fotoğraf makinenizin kullanım kılavuzundan yararlanabilirsiniz.

Fotoğrafınızı çektikten sonra önizlemeye aldığınız zaman (canon için) DISP. (yukarıdaki fotoğrafta görüyorsunuz) düğmesine basarak histograma ulaşabilirsiniz.

Aşırı pozlama ya da az pozlama yaptığınız durumlarda detay kayıplarına uğrayacağınızı bilmelisiniz. Bu nedenle histogramınızın dengeli bir dağılım yapıp yapmadığını gözden geçirin.

Histogramlar, fotoğraflarını çektikten sonra kontrol etmeniz, çektiğiniz fotoğrafa ait bir bilgi almanız için bir araçtır. Histogramı okumayı öğrenmek, çekimizin umduğunuz gibi olup olmadığını kontrol etmenize yardımcı olacaktır.

©  Darren Rowse

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status