Son Yazılar

14 Ağustos 2012 Salı

Nasıl Daha Keskin Fotoğraflar Çekilir?


Bütün fotoğraf sevdalıların en çok istediği şeylerden belki de birincisidir, daha keskin fotoğraflar çekmek, her ne kadar keskin, kaliteli ve berrak fotoğraflar çekmek zor olsa da... (Keskin: Net, detaylı)



"Nasıl daha net (keskin) fotoğraflar çekebilirim?" sorusuna cevap vermeden önce, "Neden çektiğim fotoğraflar net (keskin) çıkmıyor?" sorusunun cevabını vermemiz gerekebilir.

1. Kötü Odaklama


Keskin olmayan fotoğraflar (net olmayan) çekmenizin en belirgin sebebi çektiğiniz nesnelerin odak dışında olmalarıdır. Büyük ihtimalle, çok fazla kontrol etmeden, aceleci bir biçimde yaptığımız çekimlerde, makinemiz ve lensimiz doğru konuya odaklanmadığı için fotoğraflarımız net çıkmamaktadır. Hele ki geniş bir diyafram ile çekim yapıyorsak (sayısal olarak düşük değer) hatalı odaklama ile çektiğimiz görüntüler bulanık çıkacaktır.

2. Konunun Hareketliliği


Bulanıklığa sebep olan önemli bir etken de konumuzun hareket ediyor olmasıdır. Bu da genellikle düşük perde hızı kullanmamızın bir sonucudur.

3. Kameranın Sarsıntısı


Fotoğraf çektiğiniz esnada eğer siz hareket ediyorsanız, bu da fotoğrafınızın bulanık olmasına sebep olacaktır.

Fotoğraf: Ferran Jorda


Keskin Fotoğraflar Çekmeniz İçin 11 İpucu


1. Kameranızı Sabit Tutun


En sık görülen bulanıklık sebeplerinden birisi, perde açıkken kameranın hareket etmesidir.Fotoğraf makinesi elinizde iken düşük bir perde hızı ile çekim yapacaksanız (1/30 saniyeden daha yavaş bir çekim için) elinizde kamerayı sabit tutmanız neredeyse imkansızdır. Bununla baş edebilmenin basit yolları; ya bir yerden destek alacaksınız, ya kameranızı bir nesnenin (duvar vs.) üzerine sabitleyeceksiniz ya da bir tripod kullanacaksınız.

2. Tripodlar


Bloğumuzun takipçileri bilecektir ki tripod en önemli ekipmanımızdır. Bir fotoğraf tutkunu her şeyden önce bir tripod almalıdır. Bütün titremeleri engelleyebilecek mükemmel bir icattır. 25 TL'den başlayan fiyatlarla bütçenize uygun tripodlar bulabilirsiniz.

Fotoğraf: Tom Davidson

3. Perde Hızı


Daha keskin görüntüler elde etmek için düşünmeniz gereken şeylerin başlarında gelen bir etken de perde hızınızdır. Daha hızlı bir perde hızı ile sarsıntı olasılığı oldukça azalacaktır. Bunun sonucunda çekimlerinizde donma etkisi meydana gelecektir. Nesnelerin hareketi ve kameranın hareketi olasılığı yok olacaktır.

Bu maddede küçük bir kuralı da vermek istiyorum:

Çekim hızınız lensinizin odak uzaklığından düşük olmamalıdır.

Örnek:

(Çekim hızları tavsiye niteliğindedir. Gerek gördüğünüz durumlarda bu kuralın dışına çıkabilirsiniz. Ancak bulanıklık riskini göze almalısınız. Tripod kullanmanız tavsiye edilir.)

55 mm odak uzaklığı için 1/60 saniyeden daha düşük çekimler yapmayın.
100 mm odak uzaklığı için 1/125 saniyeden daha düşük çekimler yapmayın.
200 mm odak uzaklığı için 1/250 saniyeden daha düşük çekimler yapmayın.

Daha hızlı perde hızı için diyaframın açılacağını; bunun da alan derinliğini düşüreceğini hatırlayın. (bkz. Diyafram - Enstantane ilişkisi)



4. Diyafram


Diyafram fotoğrafınızın alan derinliğini etkiler. Sayısal değer olarak artması (f/22, f/36) yakındaki ve uzaktaki nesnelerin birlikte netleşmesi anlamına gelecektir. Sayısal değer olarak azalması (f/3,5, f/1,8) ön plandaki ve arka plandaki nesnelerin birbirlerinden ayrılması anlamına gelecektir. Düşük değerli çekimlerde iyi yapılmayan odaklama, bulanık fotoğraflar çekmenize sebep olacaktır.

5. ISO


Daha büyük bir ISO ile daha hızlı bir çekim yapabilme imkanına sahip olacaksınız ancak çekimlerinizde gren (noise, kumlanma) oluşacaktır. Bu nedenle mecbur kalmadığınız müddetçe 800 ISO'dan yüksek değerleri kullanmamaya çalışın (yeni başlayanlar için).

6. Görüntü Sabitleyici (Image Stabilizer)


Birçok fotoğraf makinesi ve lensler görüntü sabitleyicileri ile birlikte gelmektedir. (Canon için IS, Nikon için VR) Lens seçiminizde bu konuya dikkat edebilirsiniz. Bu çekimlerinizde bir iki durak telafi fırsatı tanıyacaktır.

7. Netleme (Odaklama)


En önemli tekniğimiz netleme(odaklama)dir. Çoğumuz otomatik netleme kullanırız. Geniş bir diyafram ile çekim yapıyorsanız elle netleme yapmaya çalışın.Otomatik netleme yaparken kameranızın başka nesnelere netleme yapıp yapmadığından emin olun ve tekrar gözden geçirin.

Fotoğraf: TheGiantVermin

8. İyi Lensler


Lenslerin, bütçeniz varsa, keskin fotoğraflar çekmek için büyük bir etkiye sahip olduğunu bilin.

9. Gözlerinizi Kontrol Edin


Açıkçası küçük dereceli olsa da bir gözlüğüm var ve fazla da kullanmıyorum. Bunun fotoğraflarınıza etki edebileceğini hiç düşünmediyseniz, bir düşünün derim :)

Fotoğraf makinenizin vizörünün üst kısmında küçük bir ayar dişlisi var, gereken ayarları yapınız.

10. Temizlik Ekipmanları


Makinenizin sensörünün üzerindeki bir leke fotoğraflarınızda istemediğiniz sonuçlar bırakacaktır. Aynı zamanda objektifiniz üzerindeki tozlar da kirli fotoğraflar çekmenize sebep olacaktır. Bu nedenlerle makinenizi ve lenslerinizi sürekli temiz tutunuz, tozdan ve kirden uzak tutunuz.

11. Diyafram Değeri 


Diyafram için küçük bir not eklemek istedim. Çekimlerinizi objektifinizin ulaşabildiği en geniş açıklıktan bir ya da iki durak yukarıda çekiniz (f/1.8 lens için f/2.8; f/3.5 için f/5.6 gibi).

© Darren Rowse

3 yorum :

  1. Güzel makale teşekkürler..

    YanıtlaSil
  2. merhabalar.ben genelde manzara fotoğrafı çekiyorum.tripod kullanmama rağmen sahnenin tamamını net çekemiyorum.mark 3 _ 24-105 veya 16-35 f/4 le çekim yapıyorum.keskin fotoğraflar elde edemiyorum. focal mesafeyle ilgilimi bilemiyorum.tek nokta af yi seçip diyaframı 8.9.11 v.s değerlere getirip ayna kilitlemede yapıyorum.yine de net değil keskin değil.ne yapmam gerekiyor.bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Istediğiniz netlikte fotoğraf çekemediğinizi düşünemenize neden olan birkaç farklı durum olabilir, Ben genel kabul edilen çözümleri listeleyeceğim:

      1. Lensinizi otomatik olarak değil, manuel olarak netleyin. Canlı izleme özelliğini kullanın.

      2. Tripod kullanın.

      3. Uzaktan kumanda kullanın.

      4.diyaframı kısmak ve ayna kilitleme özelliği kullanmak doğru uygulamalar, diyafram f/16'ya kadar kısabilirsiniz. Hatta kameranızın kalitesinden dolayı f/22 bile deneyebilirsiniz.

      5. Lightroom ve Photoshop ile keskinleştirme işlemi yapın.

      Sil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status