Son Yazılar

9 Haziran 2012 Cumartesi

Diyafram Öncelikli ve Enstantane Öncelikli: Pozlama Dersleri



Modern DSLR makinelerin bir özelliği, birçok pozlama modlarının olmasıdır. (Bazı yarı otomatik makinelerde de var)



Canon 5D Mark 2

Eğer fotoğraf çekimi konusunda yeni birisiyseniz, başlamanız gereken nokta işte burası! Automatic (A - Otomatik) mod, sizin için özel olarak tasarlandı. Eğer çok yeni iseniz ve SLR kameralar hakkında hiçbir tekniği bilmiyorsanız, otomatik mod (Auotmatic - A) sizin için biçilmiş kaftan gibidir. Kameranızı otomatik moda (Automatic - A) alın ve keyfini çıkarın. Bu modda kameranız, sizin için, kendiliğinden 3 farklı değişkeni hesaplayacaktır: diyafram, perde hızı (enstantane) ve ISO.

Eğer daha önce bir kompakt (yarı profesyonel) makine kullandıysanız, diyaframı, perde hızını ve ISO'yu değiştirmeye henüz başlamadığınızı anlayabilirim.

SLR Makinelerin Farkları


SLR makine almak için iki temel sebebiniz olacaktır:


  1. Değiştirilebilir lensler
  2. Kameranın bütün ayarları üzerinde tam bir hakimiyet


Diyaframı, perde hızını, ISO'yu değiştirmekle ve bunların fotoğraflarınıza vereceği etkiyi anlamakla, muhteşem fotoğraflar çekmeye başlamaya hazır olacaksınız.

Bu çok heyecan verici çünkü artık fotoğraf çekmekle kalmayacak, fotoğraf yapıyor olacaksınız.

Birkaç Otomatik Pozlama Modu Daha


Otomatik Mod (Auto - A) gibimakinenizin size verdiği birkaç otomatik mod daha olabilir. Bunlar; manzara, portre, spor, gece portresi gibi olabilir. Bu modlar da oldukça basittir, makine, daha önce kendisine verilmiş bilgiler yardımı ile en uygun ayarları seçmeye çalışacak ve size bu ayarlarla bir fotoğraf verecektir.

Eğer manzara modunu seçerseniz, bu küçük bir diyaframla (yüksek sayısal değer) yüksek alan derinliğine sahip bir fotoğraf çekmeniz için ayarlar verecektir.

Eğer spor modunu seçerseniz, hızlı bir perde hızı verecek, böylece fotoğraftaki hareketleri dondurmuş olabileceksiniz.

Kullanışlı ve cazip geliyor ama ben bu modların zararı olacağını düşünüyorum. Hem bir sürü seçenekle kafamızı karıştıracaklar hem de kendimizi geliştirmemize engel olacaklardır.

Hepsi bu değil. Bu modların hepsi çok kısıtlayıcıdır. Mesela bu otomatik modların herhangi birinde ISO'yu ayarlayamazsınız. Eğer kameranız hatalı pozlama yapıyorsa, pozlama telafisi (Ev) yapamazsınız. Fotoğraf stilini değiştiremezsiniz. Flaş kullanımını bile ayarlayamazsınız. Gelişmeye açık bir fotoğrafçı olarak bütün otomatik modları çöpe atıyorum ve kendimi gelişmeye açıyorum...

Program, Diyafram Öncelikli, Enstantane Öncelikli ve Manuel Modlar



Peki ne yapabiliriz? Tabii ki program (P), diyafram Öncelikli (Av), enstantane öncelikli (Tv), ya da manuel modda çekim yapabilirim.

Fotoğraf: Darlene Hildebrandt



Program Otomatik Pozlama Modu

Program Modu

Program AE (Auto Exposure - Otomatik Pozlama) yararlı bir moddur. Bu, makinenizi full otomatik kullanıyormuşsunuz gibi bir şeydir ancak size kameranın kararlarını değiştirmek için bir sürü imkan verir. Ayrıca, çoğu kamera poz dengeleme özelliği sayesinde pozlama ayarlarını değiştirebilmenize olanak tanır.

Kameranız 1/250 saniye ve f/8 diyaframda ISO 200'de bir çekim ayarı vermişse ve siz daha geniş bir diyafram istiyorsanız, poz dengeleme sistemi sayesinde f/4 ve 1/1000 saniye ayarlarını kullanabilirsiniz. Pozlama aynıdır ancak alacağınız etki farklıdır.

Genelde kullanmanızı tavsiye etmiyorum ama bilmelisiniz ki çok kullanışlı ve gözardı edilmeyecek bir moddur.

Manuel Mod



Manuel Mod

En faydalı moddur. Gerçek fotoğrafçıların en sık kullandığı moddur. Ancak bu makaleye sığmayacak kadar kapsamlıdır. Daha sonra bir başka makalede görüşmek üzere...

Diyafram Öncelikli Mod

Diyafram Öncelikli Mod
Nikon İçin A - Canon İçin Av
Diyafram öncelikli modda (Av - A) siz diyaframı seçersiniz ve kamera gerekli olan ISO ve perde hızını belirler. ISO'yu değiştirmek suretiyle dolaylı yoldan enstantaneye de müdahale edebilirsiniz.


Aşağıdaki fotoğraf, yüksek bir diyafram değeri kullanılarak, kapalı bir diyafram açıklığı ile çekildi.


Manzara


Alan derinliği, manzara fotoğrafçılığı için çok önemlidir. Genellikle tüm karenin aynı şekilde net olmasını isteyeceksiniz. Tüm karenin içeriğinin odak noktasında olmasını isteyeceksiniz. Bunu sağlamanın yolu, küçük bir diyafram (yüksek sayısal değer; f/16 gibi) ve düşük ISO (yüksek görüntü kalitesi için) ayarlamaktır. Diyaframı kıstığımız için düşük bir perde hızı tavsiye edecektir makinemiz. Bu yüzden elde çekim yaparken titreme meydana gelebilecektir. Bunu önlemenin yollarından biri ISO'yu yükseltmek (fazla yükseltmek kumlanma riskini göze olmaktır) ya da bir tripod kullanmaktır.

Fotoğraf: Darlene Hildebrandt

Manzara modu yerine diyafram önceliği modunda çekim yapmak için birkaç nedeniniz olacaktır.


  1. Kameranız hatalı pozlama yaparsa bunu telafi edebilirsiniz (Ev).
  2. Alan derinliğini azami seviyeye çekmek için hiperfokal odak mesafesi tekniğini kullanabilirsiniz. Elle netleme yaparak ve bir noktaya odaklayarak alan derinliğini azami seviyeye çekebilirsiniz.
  3. Geniş bir diyafram değeri kullanarak (sayısal olarak düşük) alan derinliği düşük olan manzara fotoğrafları çekebilirsiniz.

Fotoğraf: Darlene Hildebrandt

Portre



Portre çekimi için de diyafram öncelikli modu kullanın. Prime lensler (zoom oranlarından daha geniş diyafram açıklıkları olan lensler) favorimdir (50 mm f/1.4, 50 mm f/1.8 gibi). Portenin gözlerine odaklanmak için 1.8 ile 2.8 diyafram arasında bir diyafram seçerim  ve gerisini serbest bırakırım. Diyafram önceliği kullanmanın avantajı ise çekimi yaptıktan sonra LCD'den bakarak çok fazla ya da az olduğuna karar verip yeniden çekim yapabilme şansımızın olmasıdır.

Fotoğraf: Darlene Hildebrandt

Enstantane Öncelikli



Enstantane Öncelikli Mod (S)
Canon İçin TV
Enstantane öncelikli modda siz perde hızını seçersiniz, diyafram ve ISO değerini makineniz otomatik olarak ayarlar. ISO değerini değiştirerek dolaylı yoldan diyaframa müdahale edebilirsiniz.

Fotoğraf makinenizi elinizde taşıyorsanız esntantane öncelikli modu daha sık kullanabilirsiniz. Titreme olmaması için yüksek perde hızı seçmek isteyebilirsiniz. Eğer daha fazla alan derinliği gerekiyorsa, ISO'yu yükseltebilir veya tersi bir durumda ISO'yu düşürebilirsiniz.

Enstantane öncelikli mod, fotoğraflarımızda bulanıklık istediğimizde işimize yarar. Enstantaneyi düşürerek fotoğraflarımıza hareket efekti katabiliriz. Kameramızı bir tripoda yerleştirmeli ve enstantaneyi 1/30'un altına düşürmeliyiz. 


Bu fotoğrafta, akan suya hareket etkisi katmak için uzun bir perde hızı seçilmiş ve sonucunda su, tül gibi bir görünüm elde etmiştir. Fotoğrafçı, bu etkiyi vermek için özellikle düşük bir perde hızı seçmiş ve çekimini yapmıştır.


Artık deneme çekimlerinizi yapabilirsiniz.

***
© Andrew S. Gibson
***

11 yorum :

  1. Bloğunuzu takip etmek gerçekten çok güzel. Özellikle Düğün fotoğrafı çekimi yaptığımızdan bazı fotoğrafların arka planlarında bu tarz efektler kullanıyoruz

    YanıtlaSil
  2. Çok faydalı bilgiler var hepsi için ayrı ayrı teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Mustafa bey, P modu konudaki diyafram ve enstantane değerlerini ölçmek için uygun bir mod bence. Fakat m modunu kullanmak benim gibi konuya yeni vakıf olmaya çalışanlar için daha fazla deneyim gerektirecektir. Bir de anlayabildiğim kadarıyla diyafram ve enstantane değerleri "ters orantılı" sonucunu çıkarabilir miyim ? Yine ışığın güzel konularında görüşmek üzere :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, Tam olarak öyle. ISO sabit kalmak şartı ile diyafram değerinin bir durak değişmesi enstantane değerinin ters yönde bir durak değişmesini gerektirmektedir.

      Örneğin, f/8 diyafram 1/125 enstantane yerine f/16 diyafram ve 1/60 enstantane ya da f/5,6 diyafram ve 1/250 enstantane kullanılabilir.

      Sil
    2. Kamera ile Manuel Mod kullanmanın kolay yolu ise şudur: önce program Mod ile çekim yapıyormuş gibi deklansore yarım basılır. Vizeden bakarken görülen diyafram ve enstantane değerleri akılda tutulur. Manuel Mod seçilir. Bu değerler el ile yeniden girilir.

      Yukarıda belirttiğim üzere diyaframda bir duraklik harekete enstantane değerinde ters yönde bir duraklik hareket ile pozlama dengelenebilir.

      Sil
    3. Kamera ile Manuel Mod kullanmanın kolay yolu ise şudur: önce program Mod ile çekim yapıyormuş gibi deklansore yarım basılır. Vizeden bakarken görülen diyafram ve enstantane değerleri akılda tutulur. Manuel Mod seçilir. Bu değerler el ile yeniden girilir.

      Yukarıda belirttiğim üzere diyaframda bir duraklik harekete enstantane değerinde ters yönde bir duraklik hareket ile pozlama dengelenebilir.

      Sil
    4. çok teşekkür ederim.

      Sil
  4. Merhaba....verdiğiniz bilgiler süper...çok teşekkürler. Vizör den bakarak görüntü üzerinde bu ayarları yapabiliyormuyuz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Berat Bey,

      Bahsettiğiniz diyafram, perde hızı ve ISO gibi ayarlar ise, evet, yapabilirsiniz.

      Sil
  5. Bilgiler çok faydalı tesekkur ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için biz teşekkür ederiz efendim :)

      Sil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status