Son Yazılar

10 Haziran 2012 Pazar

Her Sokak Fotoğrafçısının Bilmesi Gereken 7 Sır


Sokak fotoğrafçılığı kolay değildir. Dışarıda sürekli hareket eden bir dünya var ve bu hareketleri yakalayabilmek için çok fazla uygulama yapmış olmak gerekir.



Ancak sadece pratik yapmış olmak da yeterli değil. Her sokak fotoğrafçısının sokaklara adımlarını attıklarında hayatlarını kolaylaştırmaları için hileli bir çantaları vardır. Aşağıda, yeterli olduğunu düşünmesem de, sokak fotoğrafçılığının "sırları" vardır. Bunlar, sadece teknik hileler değil, bu ipuçları fotoğraflarınızın etkilerinin ilginç ve güçlü olmasını sağlayacak.

Markus Hartel



1. Hareketi Durdurun


Kentin içinde bir geziye çıktığınızda bir sokak fotoğrafçısı gibi davranıyor musunuz? Bunda yanlış bir şey yok, fakat yürümek çok zordur, buna rağmen sokak fotoğraflarını kaliteli bir şekilde yakalamaya da azami özeni göstermeniz gerekecek. Bir an olur ve aniden kendinizi hep olmak istediğiniz pozisyonda bulursunuz. Sonunda insanlar sürekli ters yönde hareket ederler, böylece aynı zamanda daha keskin bir fotoğraf çekmeyi isterken ve fotoğrafınıza gerekli çerçeveyi vermeye çalışırken hareketi dondurmak oldukça zor olabilir. Tüm bu hareketler bütün koordinasyonu yok edebilir.

Anahtar, yavaşlamak.Bir nokta seçin ve birkaç dakika bekleyin. Bakın neler oluyor. Artık konunuzun size gelmesini, başka bir yöne gitmemesini isteyeceksiniz. Ayrıntılı bir şekilde çevreyi araştırın ve çevrenizdeki şeylerin açılması için bekleyin. Beklerken karşınıza çıkacak olan şeylerin miktarına şaşıracaksınız.
http://theonlinephotographer.typepad.com

2. Gözlere Dikkat


Eğer sokak fotoğrafçılığını (ya da portre) geliştirmek istiyorsanız, insanların gözlerine odaklanmak bunun en iyi yoludur. İnsanlar duygularını gizleme konusunda belki birer sihirbaz olabilirler ancak gözler asla yalan söylemez. Dalgın gözlerle çevresini izleyen yüzlerce insan görebilirsiniz. Bir insanın gözünde bu duyguya ait bir ipucu arayın . Bu fotoğrafınıza inanılmaz bir etki bırakacaktır.

Buna ek olarak, doğrudan bir göz teması da son derece önemli olabilir. Bu, konu ile güçlü bir bağlantı oluşturur. Genellikle fark edilmemeye çalışıyorum, bu yüzden genellikle gözleri hedef almıyorum fakat bazen, bir fotoğrafın ihtiyaç duyduğu, size bakan bir insanı da arıyorum. Size ilk baktığı andan itibaren, ilk tepkisini verdiği ana kadar oldukça samimi bir görüntü ortaya çıkacaktır.

Gabba Gabba Hey!




3. Detaylara Odaklanın


Sokak fotoğrafçılığı sadece çılgın gidiş-gelişleri yakalamak ya da içinde birçok farklı kişinin bir çerçeve içinde bir uyum halinde dizilmesinden ibaret değil. Aslında bu, en çok gördüğüm şey! En iyisi, fotoğraflarınızın etkisini artırmak için etrafınızdaki küçük detayları arayın. Bazen, insanların kaybettikleri küçük eşyalar gibi. Detaylara bak, bir insanın elleri, bir bekleyiş, bir elbise parçası ya da yakındaki bir çerçeve içindeki tek bir nesne. Güçlü fikirler ve duygular en basit sahnelerle anlatılırlar.

tbaur

4. ISO'yu Yükseltin


Günümüz şartlarında fotoğraf makineleri ISO konusunda epey gelişmiş durumdalar. Eğer hava yeterince aydınlıksa ISO'yu 1600 yapmanıza gerek yok ancak günün diğer zamanlarında, bu iyi bir fikirdir. Sokak fotoğrafçılığı için ISO 800, 1600, 3200 gibi yüksek değerleri kullanın. Yüksek ISO ile çekmek, daha hızlı bir perde hızı ve küçük bir diyafram kullanabilmenize izin vererek daha keskin fotoğraflar çekebilmenize imkan tanıyacaktır. Dijital kameralar kullandığınız sürece, her ne kadar kumlanma olsa  da daha kaliteli fotoğraflar çekebildiğinizi fark edeceksiniz.

Ayrıca grenler güzeldir! Sadece, yüksek ISO ile aşırı pozlama yapmadığınıza emin olun. Bu, fotoğrafı bozar. Eğer yüksek ISO ile çekim yapıyorsanız, pozlamayı doğru yapmak son derece önemlidir.

Trent Parke

5. İnsansız Çekim Yap


Sokak fotoğrafçılığı genelde, sokaklardaki insanların fotoğraflanması olarak algılanır ki bu yanlış bir anlamadır. Sokak fotoğrafçılığı insanlar hakkındadır, özellikle insanın doğası hakkında, ama sahnede insanların olması gerekmez. İnsanın olmadığı bir sokakta sonsuz çekim deneyimi fırsatı vardır. Sadece onlara bakın, yeter.

Ama, insanın olmadığı bir sokak fotoğrafçılığı ile bir kentsel manzara fotoğrafı çekmeyi karıştırmayalım lütfen. Kentsel bir fotoğraf manzarasında doğrudan bir çekim imkanınız vardır, Bir binayı çekecekseniz, gidersiniz, çekersiniz. Ancak sokak fotoğrafçılığı, bir şekilde insanın doğasına ait bir şeyler söylemeli de. Onları mesajları var. 

Markus Hartel

6. Yapay Işıkla Gece Çekimleri Yapın


Gece saatlerinde fotoğraf çekmek çok eğlenceli ve ödüllendiricidir. Genellikle, bütün günün yorgunluğunu, neşesini, gücünü gece çekimlerinde bulabilirsiniz. Ve flaş kullanmanıza gerek yoktur. Ben flaşsız çekmeyi seviyorum çünkü otantik renkleri ve doğal renk kaynaklarının avantajlarını seviyorum.

Flaşsız gece çekimi için hilemiz, parlak alanlar bulmaktır ve orada beklemektir (ISO 1600 veya 3200). Parlayan mağaza camlarının önünde ya da sokak lambalarının altında bekleyin. Buna değecektir.

Jimmy Dovholt

7. Bir Şarap Gibi İyi


Sokak fotoğrafçılığı, bir şarap gibi, yaşları oldukça iyi. Bu fikir, fotoğraf çekerken dikkat etmeniz gereken bir nokta. Nelerin değişeceğini bir düşünün. 2, 3, 5, 10 yıl sonra orada olmayacak şeylere odaklanın. Örneğin, bir metroda kitap okuyan insanları düşünün. Belki de birkaç yıl içinde bu görüntülerle karşılaşmak mümkün olmayacak. Hemen hemen herkes e-kitaplarla, bilgisayarlarla, cep telefonlarıyla okumaya başlayacak. Bu fikir, fotoğraflarınızı daha ilginç yapar. 

Ve bu sadece küçük bir örnek. Sokak fotoğrafçılığının en ilginç yanlarından biri de bu 7 "sır" gibi onlarcasının olmasıdır. Artık gerisi size kalmış. Deneyin ve deneyerek siz de kaliteli fotoğraflar çekmeye başlayın.

1 yorum :

  1. Çok güzel hazırlanmış bir yazı. birçok güzel yazı var sitenizde. beğeniyle takip ediyorum.

    YanıtlaSil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status