Son Yazılar

9 Haziran 2012 Cumartesi

Etkili Manzara Fotoğrafları Çekmek İçin 5 İpucu


Sorumuz şu: Nasıl daha iyi manzara fotoğrafları çekebilirim?

Genel kanı, 'Daha iyi bir fotoğraf makinesi alırsam elbette daha iyi manzara fotoğrafları çekebilirim.' şeklindedir. Ancak bu şekilde doğru değildir. Daha az maliyetli bir makine ve lens yardımı ile de kaliteli manzara fotoğrafları çekebiliriz. 'Nasıl?' sorusunun cevabı bu makalede.



1. En İyi Işık Koşullarını Takip Et


"İyi Işık Koşulu" nedir? Kötü ışık diye bir şey gerçekten yok ama güneş tepemizdeyken, yani öğle saatlerinde etkili görüntüler oluşturmak gerçekten çok zor. Öğle vakitlerinde sert ışık ve koyu gölgeler oluşacağı için renkler ve dokularda kayıplar yaşanacaktır.

Güneşin eğimli geldiği saatler, daha iyi fotoğraflar çekebilmemiz için etkili saatlerdir. Çünkü bu saatlerde ışık, daha iyi bir alan derinliği ve keskinlik verecektir. Işık daha ılık olacak ve daha yumuşak aydınlıklar oluşturacak ve daha iyi doku detayları meydana getirecektir. Gün doğumundaki ve gün batımındaki bu düşük sıcak ışıklar manzaramıza aynı zamanda muhteşem renkler ekleyecektir.

© Eric Leslie

Muhteşem ışık  koşullarını yakalamak için bakabileceğiniz bir diğer harika yer ise fırtınanın olduğu yerlerdir. Bir fırtına oluşuyorsa bulutlar çok dramatik sahneler meydana getirecektir. Ancak bilmemiz gereken bir nokta, bu tür fırtınalar çabuk hareket ederler ve ışık koşulları aniden değişebilir. Buna karşı hazırlıklı olmalısınız.

Bu havalarda fotoğraf çekmek çok zordur çünkü anti sosyal zamanlardır. Gün doğumundan hemen sonra fotoğraf çekmeyi hepimiz isteriz ama çoğunlukla işe gidiyor oluruz. Akşam olduğu zaman en iyi şey yemek yemek olur ve ailemizle güzel bir zaman geçirmek olur. İşte bunlar, güzel fotoğraf çekmenin zor yanları.

© Eric Leslie

2. Tembel Olmayın


Bir manzara çekiminde iyi ışık hemen hemen bir modeli makyajlı ve makyajsız çekmek arasındaki fark gibidir. Sabahları erken ve akşamları geç saatlerde çalışmak zorundasınız. Gün doğumunu çekmek için daha hava karanlıkken çekim yapacağınız yere gitmeniz gerekmektedir. Bu, ayrı kıyafetler taşımanız, sabahın o eşsiz saatlerinde uyanık kalmanız anlamına gelmektedir.
Sabır bir anahtardır. Gün boyunca yürüyecek olabilirsiniz, eşsiz manzaraları çekmek için. Gün batımının eşsiz manzarasını çekebilmek için belki de yarım gün orada oturmanız gerekecek. Belki ışık, istediğimizi yapmak, bu yüzden belki bir sonraki gün tekrar deneme yapmamız gerekebilir. Bunu yaparsanız eşsiz fotoğrafları çekebilmek için ayrıca bir şeyler yapmanıza gerek kalmayacaktır.



3. Çevrenizi Tanıyın


Harika manzara fotoğrafları çekmek için bir yerlere seyahat etmek gerektiğine mi inanıyorsunuz? Hayır, böyle bir şeye inanmayın. Gerçek şu ki, yaşadığınız yeri elinizin içi gibi biliyorsanız, en yakın çevrenizde bile eşsiz manzaraları yakalayabilirsiniz. Arabanıza atlayın, ya da bir bisiklete ve geziye çıkın. Çevrenizi iyice araştırınca, eşsiz fotoğraflar çekebileceğiniz yeni yerler keşfedebilirsiniz.

© Eric Leslie

4. Korkmayın


Hiç, bir dereye denk geldiğiniz ya da bir çatlakla karşı karşıya kalıp bir fotoğrafı çekemediğiniz oldu mu? Peki neden vazgeçtiniz? Kendinizi tehlikeye atın demiyorum ama konforlu fotoğraf çekimlerinden farklı bir şeyler denemeye değer. Bir derede çekim yapacaksanız, paçalarınızı sıvamanız gerekir. Belki yere yatmanız gerekecek, üstünüz kirlenecektir. Biraz tozdan fazla zarar gelmez. Eğer karanlıktan korkuyorsanız, bir gece çekimi için, bir araba farı ile çekiminizi yapabilirsiniz. Manzara fotoğrafı çekerken belki ilk başlarda sıkılabilirsiniz, ancak sonuçlar inanılmaz etkiler bırakacaktır.

© Eric Leslie


5. Farklı Odak Uzaklıkları Kullanın


Geniş açılı bir lens kullanarak çekilen çoğu fotoğrafta bazı hatalar meydana gelebilir. Mesela, uzaktaki bir dağ, o büyüklük etkisini vermeyebilir. Bunun için farklı odak uzaklıkları ile çekiim yapın.

Geniş açılı lensler, uzaktaki nesneleri küçük hissettirme eğilimindedir. Telefoto lensler onları daha büyük hissettireceklerdir. Çünkü nesneleri sıkıştıracaklardır.

© Eric Leslie

Her şeyi içine alabildiği, geniş bir çekim açısı olduğu için geniş açılı lensler için çok iyi diyebiliriz, ama bu da doğru değildir. Dikkat dağıtacak bütün nesneleri yok edecek kadar odağınızı yükseltin. Kadrajınız olabildiğince sade olsun.

Son Sözler


Her zaman belirttiğim gibi, bütün bunlar bir sürecin parçalarıdır ve keskin sınırları yoktur. En iyi çekimi zaman içerisinde deneye deneye yapabileceğinizi hatırlatırım.


© Eric Leslie

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status