Son Yazılar

24 Kasım 2012 Cumartesi

Işık İzleri Nasıl Çekilir


Işık izlerinin fotoğrafını çekmek zor gibi görünebilir ancak beklediğinizden daha kolaydır ve temeli de bir sürü deneme ve yanılmaya dayanmaktadır. Işık izlerini genel olarak araba farları yardımıyla yapabilirsiniz. Ayrıca yıldızlarla ya da herhangi bir ışık kaynağı yardımıyla da yapabilirsiniz.



by Fishtail@Taipei
Işık izlerini çekmenin temeli uzun pozlamaya dayanmaktadır ve ışık kaynağının etrafında hareket etmeye dayanır. Bu fotoğrafları çekmek için çok fazla ekipmana ihtiyacınız olmayacaktır. Ancak uygun bir kamera ve bazı ekipmanlar gereklidir. Temelleri açıklayarak başlayabiliriz.

EKİPMAN


Uzun pozlama için (bu makalenin temel konusu), perde hızını kontrol edebileceğiniz bir kameraya ihtiyacınız olacak. DSLR kameralar, sizin istediğiniz süre boyunda perdeyi açık bırakacak sisteme sahiptir. Bu sayede istediğiniz süre boyunca çekim yapabilmektedirler.

Uzun pozlama için ayrıca bir üçayağa ihtiyacınız olacak, çünkü uzun pozlama süresince elinizin titremesi fotoğrafınızın bulanıklaşmasına yol açacaktır. Kameranız, fotoğraf çekimi sırasınca hareket etmemelidir.

by Kainet
Yardımcı olacak iki şey daha var, gerekli olmasa bile, uzaktan kumanda ve lens kapağı. Lens kapağı etraftan gelen ışıkları engelleyecek ve uzaktan kumanda elinizin kameraya basmasından dolayı oluşabilecek olan sarsıntıyı engelleyecektir. Ayrıca çoğu DSLR kamerada mevcut bulunan ayna kilitleme (mirror lock-up) özelliğini kullanabilirsiniz. Eğer kameranızda varsa, bu konudaki son ipucu gürültü azaltma olacaktır.

Gürültü azaltma özelliğini, sadece ne kadar uzun pozlama yapacağınızı bildiğiniz durumlarda yapın. Gürültü azaltma özelliği iki çekim yapar ve iki çekimi birleştirir. Eğer iki dakikalık çekim yapacaksanız, dört dakikalık bir bekleme süresini göze almanız gerekebilir. Bunun için bu özelliği sadece çok özel durumlarda kullanın.




ÇEKİMİNİZİ HAZIRLAYIN


Örnek olarak, araba farlarından bir ışık izi yapacağımızı düşünebiliriz. Çevre ışığının fazla olmadığı ancak hareket eden arabaların çok olduğu bir yer bulmak isteyeceksiniz. Ayrıca, neon ışıkları ya da renk efekti ekleyecek diğer ışıkları da kullanabilirsiniz.

İyi bir açı bulun, üçayağınızı kurun ve çekim için hazır olun.

by pbo31
KAMERA AYARLARI

Deneme yanılma özelliği burada devreye girecektir. En iyi ayar diye bir ayar yoktur. Her şey, çevrenizdeki etkenlere bağlıdır; araçlar hangi hızda ilerliyor vb...

* Her şeyden önce, düşük ISO seçin. Bu, çekimlerinizdeki kumlanmayı azaltacaktır.

* Diyaframı ayarlayın ve çekiminizi test edin (Diyafram değerini yükseltin). Bu ayar, ışık izlerinde oluşan hataların başladığı yerdir. Ben, genellikle 10 ya da daha yüksek değerdeki bir diyaframda çekim yaparım.

* Çekiminiz aşırı karanlık çıkarsa, diyaframı açın (düşük f-stop değeri). Çekiminiz aşırı pozlanmış olursa diyaframı kısın (yüksek f-stop değeri). Diyafram alan derinliğini de etkileyecektir. Unutmayın, ISO 100 ya da ISO 200 değerlerini kullanmak zorunda değilsiniz. Tüm ayarları değiştirerek en iyi değeri bulmak için değişiklikler yapın. BULB modunda çekim yaparken, deklanşöre ilk bastığınız anda makineniz çekime başlar ve ikinci çekiminizde çekimi bitirir. DSLR üzerinde B harfi ile işaretli olabilir. Çoğu makinede Manuel modda enstantane süresini 30 saniyeyi geçirmeye çalıştığınızda bu mod açılacaktır. Çekiminizi yaparsınız ve çok parlak ya da çok karanlık olarak değerleri değiştirebilirsiniz.

by tricky
ÇEKİM ZAMANINIZI DOĞRU AYARLAMAK

Son bölüm, doğru zamanlama oluyor. Kameranızla bakmak ve fotoğrafın nerede başlayacağını bilmeniz gerekecektir. Bunun nedeni, çekiminize, kadrajınıza hiçbir araba girmeden başlamak isteyecek olmanızdır. Bunu yapmazsanız ışıklar fotoğrafınızın ortasından başlayacaktır ve fotoğrafınızın ortasından çıkacaktır. Bazen bundan kaçınamayabiliriz ve bazen de bu, istediğimiz sonuç olabilir. Fakat çoğu zaman, çekiminize hiçbir araç girmeden başlamak istersiniz.

by Aitor Escauriaza

SON İPUÇLARI


Birkaç ipucu daha ve artık çekime hazırsınız. Öncelikle, RAW formatında çekin, böylece çoğu ayarı sonradan düzeltebilirsiniz. Zifiri karanlıkta odaklamak zor olabilir, bu nedenle elle netleme yapın. Son olarak, diyafram değerini değiştirdiğimizde neler olacağını aklınızda tutun. Eğer f/5.6 ile bir sokak lambası çekerseniz bu normal görünür. Eğer aynı çekimi f/16 ile yaparsanız, sokak lambasının üzerinde bir yıldız efekti göreceksiniz. Ayrıca, çevrenizde diğer ışık kaynakları da fotoğrafınızı ayrı ayrı etkileyecektir.

Umarım bu yazı, sizin için öğretici olmuştur ve sorularınızı yanıtlamıştır. Bloğumuza, güzel ışık izleri fotoğraflarınızla tekrar geliniz.


© Ty Sharp 

2 yorum :

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status