Son Yazılar

18 Kasım 2012 Pazar

Keskin Fotoğraflar Çekmek İçin İpuçları


Muhteşem bir fotoğrafı oluşturan birçok değişken vardır ancak en önemlisi keskinliktir. Bir fotoğraf ne kadar iyi olursa olsun en küçük bir bulanıklık bile fotoğrafınızın seviyesini oldukça düşürür.



Birçok fotoğrafçının keskin fotoğraf tanımına farklı yaklaşımları vardır ancak keskin bir fotoğraf, belirli, temiz çizgileri olan fotoğraftır.

Keskin bir görüntü almak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır.
http://www.webdesignerdepot.com/2009/02/how-to-sell-stock-photos-part-2/

Elde Çekim İpuçları


Eğer kameranızı elinizle tutup çekecekseniz (üçayak yardımı olmadan) ellerinizi göğsünüzle destekleyin. Eğer kameranızın titreşim engelleyici özelliği varsa (IS - Image Stabilizer ya da VR - Vibration Reduction)  bunu açmanızın tam zamanıdır.

Ayrıca herhangi bir duvara, ağaca ya da sabit bir nesneye yaslanabilirsiniz ve bu sayede kameranızı sabit tutabilirsiniz. Alternatif olarak kameranızı ya da lensinizi bir nesnenin üzerine koyabilirsiniz.
http://digital-photography-school.com/the-secret-to-ultra-sharp-photos

Kameramızı elimizde tuttuğumuzda keskin fotoğraflar çekebilmemiz zor olabilir, öyleyse seri çekim modunu kullanarak keskin fotoğraflar çekebilme şanımızı artırabiliriz. Bu çekimlerimiz, en az bir tane keskin fotoğraf çekebilmiş olma imkanımızı artıracaktır.

Daha İyi Odak İçin Üçayak


Bundan daha etkili bir çözüm yok. Siz ne yaparsanız yapın kameranızı bir üçayağın yaptığı gibi sabit tutamayacaksınız. Ve doğadaki birçok şey, bir üçayağa verdiğiniz paraya değer. Ucuz bir üçayak da yardımcı olacaktır ancak kameranızı pahalı bir üçayağın tuttuğu gibi sabit tutamayabilir. Kısacası, iyi bir tripod işinizi görecektir.

Daha pahalı üçayaklar başlığı ile birlikte gelmez. Bu size kendiniz için en özeli satın alabilme imkanı verir. Keskin bir fotoğraf çekebilmek için iyi bir başlık almanız gerekir.




http://www.picturecorrect.com/tips/how-to-capture-really-sharp-photos/
Daha kaliteli ve keskin fotoğraflar çekebilmek için deklanşöre basmak yerine uzaktan kumanda kullanın. Bu çok iyi gibi görünmeyebilir ancak deklanşöre bastığınız zaman kamerayı titreteceğinizi bilmenizi istiyorum.

Eğer bir uzaktan kumandanız yoksa, self-timer özelliği işinize yarayacaktır. Siz deklanşöre basarsınız ancak çekimi istediğiniz süreden sonra yapar. İyi bir seçim!

Keskin Fotoğraflar Çekmek İçin İleri Düzey İpuçları


Eğer bir DSLR makineniz  varsa, kamerayı sabit tutmanın birden fazla yolu vardır.

Birincisi, ayna kilitleme (mirror lock) kullanmaktır. Bu, kameranızın aynasını yukarı kalkmış durumda tutar. Böylece siz fotoğrafı çekene kadar ayna tekrar hareket etmez. Bu, fotoğrafı çekmek için uzaktan kumanda kullanmana gerek kalmadığı anlamına geliyor. Ancak bu durumda deklanşöre iki kez basman gerekecek. Birinci basışında ayna açılacak, ikinci basışında fotoğrf çekilecektir.

http://www.photographymad.com/pages/view/17-tips-for-taking-tack-sharp-photos
İkinci yöntem, VR ya da IS özelliklerini kapatmak. Bu kulağa farklı gelebilir ancak bilmelisiniz ki, makinenizi bir üçayağa bağlarsanız kamera zaten sabit kalmış olur ancak titreşim engelleme özellikleri etrafta sürekli bir hareket arar. Herhangi bir hareket yoksa, titreşim engelleme özelliği bazı titremelere neden olabilir. Dikkat etmeniz gereken en önemli kurallardan biri, eğer üçayak kullanıyorsanız  VR ya da IS özelliklerini kapatmanız gerekmektedir.

Keskin bir fotoğraf çekmenin son bir yolu da kaliteli bir lense sahip olmaktır. Kullandığınız lens ne kadar kaliteli olursa fotoğraflarınız da o kadar kaliteli olacaktır. Bunu, harika fotoğraf çekmeye bir yatırım olarak düşünün.
http://www.webdesignerdepot.com/2009/02/how-to-sell-stock-photos-part-2/

Kameranızı sabit tutabilmek için olabildiğince çok yöntem kullanın ve böylece daha kaliteli ve keskin fotoğraflar çekebilme şansınız olacak.

© Pat Lyne

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status