Son Yazılar

21 Eylül 2013 Cumartesi

Işıkla Boyama Nasıl Yapılır


Daha önce yazdığım Işıkla Boyama Tekniği adlı yazım çok izlendiği için bu konuda bir yazı daha yazmaya karar verdim. Her iki yazı da birbirinden bağımsız olduğu için iki yazının ortak noktaları olabilir. Sözü fazla uzatmadan yazımıza geçmek istiyorum.




IBPS ya da uzun adıyla Işıkla Boyama Performans Sanatı, tam anlamıyla ışık ile fotoğrafınızı boyamaya verilen bir addır. Eğer bir dijital SLR kameranız -hatta yarı profesyonel bir makineniz bile- varsa, IBPS (Işıkla Boyama Performans Sanatı) kolayca yeni bir favori hobiniz olabilir. İşin fantastik kısmı ise IBPS'nin tek bir fotoğraf olmasıdır. Sadece bir el feneri kullanarak ve herhangi bir ek program kullanmadan (photoshop vs.) harika sanatsal eserler meydana getirebileceksiniz.

http://www.uludagsozluk.com/k/light-painting/

İHTİYAÇ LİSTESİ


* DSLR fotoğraf makinesi (Perde hızını ayarlayabileceğiniz bir dijital makine de olabilir)
* Üçayak
* Uzaktan kumanda (Kameranızın otomatik zamanlayıcısı da aynı amaç için kullanılabilir)
* Herhangi bir renk fener

Şimdi, burada basit bir fotoğraf boyamanın nasıl yapılacağını anlatacağım. Öncelikle, kameramızın ayarlarını çekim için hazırlamakla başlayabiliriz. İlk deneme için biraz zor olabilir ancak birkaç denemeden sonra, iyi bir ışıkla boyama yapmış olabileceksiniz.

İlk olarak, ışıkla ne yapacağınıza karar verin; bir şekil mi çizeceksiniz, bir isim ya da bir cümle mi? Perdenin uzun süre açık kalması sensörünüze daha fazla ışık gireceği anlamına gelmektedir. Büyük şekiller çizecekseniz ya da boyamanız uzun sürecekse bile bunu 60 saniyenin altında bitirmeye çalışın. Yeni başlayanlar için tamamıyla karanlık bir odada başlamanızı tavsiye ediyorum (bir telefon ışığı ya da bilgisayarınızın ışığı fotoğrafınızı berbat bir hale getirecektir). Boyamanın temelini öğrendiğiniz zaman açık alanlara çıkabilir ve yeteneğinizi geliştirebilirsiniz.




Diyafram Ayarı: Oldukça uzun perde hızına sahip çekimlerde bile, ki bu durumda diyaframı açmanız gerekir, uzun perde hızına rağmen sensörünüze en az ışığın düşmesini isteyeceksiniz. Genellikle f/8'in üzerindeki diyafram ayarları işinizi görecektir. Karanlık bir odada böylesine yüksek derecede bir diyafram değerini kullanmanın size garip geldiğini biliyorum ama unutmayın ki görüntüyü düzenlemek için pozlamayı artırabilir ya da azaltabilirsiniz.

 ISO: Bütün diğer koşul ve konumlarda olduğu gibi, en düşüğü en iyisidir mantığını kullanıyoruz. Birkaç deneme çekiminden sonra düşürebildiğiniz kadar düşürün.

Perde Hızı: İlk birkaç IBPS çekimleriniz için birkaç saniyelik perde hızlarını deneyin ve el fenerinizle sadece karalamalar yapın. Daha sonra hızlı bir şekilde neyi boyamak istediğinize göre ISO ve diyaframı ayarlayabilirsiniz. Fotoğraflarınız daha iyi görünmeye başladığı zaman ve boyamak için daha fazla zaman istediğiniz zaman kameranızdaki BULB modunu kullanabilirsiniz.

 Size yardımcı olacak birkaç harika ipucu daha var.

Işığı lensinize doğru tutmaktan kaçının. Eğer elinizi eğer ve ışığı yanlara doğru tutarsanız (derinlik eklemek için) kamera ışığı tutamayacaktır.

Işığın sizin önünüzde yer aldığına emin olun ve ışığın önünde durmayın. Eğer ışığın önünde durursanız kendi silüetinizi oluşturmuş olursunuz.

Eğer bir şey yazıyorsanız, her zaman tersten yazın (bir ayna gibi). Bütün harfleri tersten yazmayı öğrenmek bu işin en zor kısmı.

IBPS hakkında bilmeniz gereken her şey bu kadar. Bu teknik yaratıcılığınızı ve portföyünüzü geliştirecektir.

© James Bern

4 yorum :

  1. güzel anlatim tesekkürler burdada güzel örnekler var
    http://www.fotografturk.com/isikla-boyama-teknigi-isikla-boyama-ile-nasil-fotograf-cekilir-t7048s2

    YanıtlaSil
  2. benim elimde fujifilm finepix s2960 var ve ben bu tekniği yapamıyorum çok kısa sürede çekim yapıyo ve boyama yarım kalıyo sizce ne yapabilirim

    YanıtlaSil
  3. Sayın Soner Yeşilbaş,

    Kameranızın üzerindeki A, S, P, M gibi modları fark etmişsinizdir. Bunlardan S (sanırım) Enstantane Öncelikli Mod anlamına gelmektedir.

    Perde hızını nasıl değiştireceğinizle ilgili iki yazı aşağıda listelenmiştir. Bunları okuyabilirsiniz.

    http://amatordenprofesyonele.blogspot.com/2012/06/diyafram-oncelikli-ve-enstantane.html

    http://amatordenprofesyonele.blogspot.com/2013/12/fotografcilikta-perde-hizi-nasil.html

    Bu iki yazıyı okuduktan sonra çekimlerinizi tekrar deneyiniz.

    Ben kısaca özet geçeceğim. Perde hızınızı (enstantaneyi) 30 saniyeye ayarlayınız. Bunu, kameranız "S modunda" iken ekranda gördüğünüz değeri 30" şeklinde görünecek şekilde ayarlayınız. Perde hızını nasıl değiştireceğinizi bilmiyorsanız, kullanma kılavuzundan bakabilirsiniz.

    Perde hızını 30 saniye olacak şekilde ayarladıktan sonra çekiminizi yapınız. Eğer ortam çok aydınlık çıkarsa, (emin değilim ama) "M moduna" ayarlayıp, hem perde hızını 30 saniye yapıp hem de diyaframı kısabilirsiniz (sayısal olarak yüksek değer).

    Denemeye çalışın. Takıldığınız yerde tekrar sorabilirsiniz.

    Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  4. teşekkür ederim yardımınız için sağolun bu biraz daha açıklayıcı oldu

    YanıtlaSil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status