Son Yazılar

24 Mart 2014 Pazartesi

Yönelen Hatlar: Fotoğraflarınıza Yönelme Duygusunu Nasıl Verebilirsiniz?


Fotoğraflarınızdaki kompozisyonları daha ilgi çekici hale getirmek için üçler kuralını ve yönelen hatları kullanmayı öğrenin.



***

Ben ortaokula giderken, bir kağıt üzerinde, dikkati bir noktaya toplamak için çizgilerin nasıl çizileceğini öğrenmiştim. Öğrendiğim bu konu, çizimlerimde farklı perspektifler oluşturmamı sağlayacaktı. Fotoğrafçılık söz konusu olduğunda bu terimi, "yönelen hatlar" olarak kullanacağız.

Ulusal yayın yapan serbest bir fotoğrafçı olan Liz Masoner, "Yönelen Hatlar, Gözün bir noktaya, bazen görüntünün dışındaki, yönelmesini sağlayan çizgilerdir. Bu çizgi herhangi bir tarafa doğru yönelmiş herhangi bir çizgi olabilir. Çitler, köprüler ya da bir sahil şeridi de olabilir. Eğer bu çizgileri üçler kuralına uygun bir şekilde yerleştirdiğiniz bir nesneye doğru yöneltmişseniz, fotoğrafınız son derece güçlü bir görüntü olacaktır." şeklinde tanımlamıştır.

Fotoğraf: Lew Mann


Üçler Kuralı ile birlikte, fotoğrafınızın iki dikey ve iki yata çizgi ile birlikte dokuz eşit parçaya bölündüğünü düşünün. En iyi odak noktaları, bu çizgilerin birleştiği noktalarda yer alacaktır. İkinci önemli vurgu, bu yolların kendisinde olmalıdır.

Mümkün olduğu müddetçe yönelen çizgileri kullanırım. Onlar, bir fotoğrafın daha ilgi çekici hale gelmesine hizmet etmektedirler. Aşağıdaki fotoğrafta raylar sonsuzluğa giden bir çizgi gibi. Havadaki sis ise ortamı daha da büyüleyici bir hale getirmiş. Bu fotoğrafla anlamanız gereken, yönelen hatlar düz çizgiler olmak zorunda değildir. Sadece, bir başlangıcı ve sonunun olması gerekir.

Fotoğraf: Lew Mann


Bazen yönelen çizgiler konunun kendisi de olabilir. Aşağıdaki fotoğraf, dikkati yöneldiği hat boyunca uzaklara çekmektedir.

Fotoğraf: Lew Mann



Şimdi giderek yönelen çizgilerin de içinde bulunduğu fotoğraflar çekebilir ve bunları bizimle paylaşabilirsiniz.

© Lew Mann

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status