Son Yazılar

6 Haziran 2014 Cuma

Fotoğraflardaki Grenleri Azaltmak İçin İpuçları


Fotoğraflarınızda meydana gelen grenler (noise - kumlanma) azaltmak için 5 ipucu öğrenmek ister misiniz? Bu 5 ipucu ile birlikte, fotoğraflarınızdaki grenleri hem kamera teknikleri hemde Photoshop gibi yazılımları kullanarak azaltabileceksiniz.




1. Düşük ISO Ayarları


Fotoğrafınızdaki grenleri azaltmak için ISO'yu düşük tutun. ISO'yu, yalnızca kesinlikle gerekli olduğu durumlarda artırın. Kameranızı titremelerden ya da hareket bulanıklıklarından korumak için yüksek ISO değerleri kullanmanız uygun olacaktır.

Özellikle yüksek ISO değerleri ile çekim yaparken, ISO değerinde küçük bir azaltma yapmanız bile büyük değişiklikler meydana getirecektir.

2. Üçayaklar ve Kamera Özellikleri


Eğer bir üçayak sahibi iseniz, işiniz büyük ölçüde kolaylaşacaktır. Kameranızı üçayağa bağlayın. Bu şekilde, mümkün olan en düşük ISO (ISO 100 iyi bir seçim olacaktır) değer ile birlikte çok az grenli çekimler yapabileceksiniz.

Bu yöntemi, çekimini yapacağınız konu durağan ise ve düşük ışık koşullarında çekim yapıyorsanız uygulamanız uygundur. Eğer kameranızda, uzun pozlama kumlanma giderici özelliği varsa, bunu kullanın.






3. Sıcaktan  Uzak Durun


Fotoğraflarınızdaki grenlerin, kameranızın sensörü ısınmaya başladığı zamanlarda önemli ölçüde arttığını fark ettiniz mi? Sıcak ve nemli havalarda fotoğraf çekerken, kameranızı doğrudan güneş ışığı almayacak şekilde muhafaza etmeyi unutmayınız.

Kameranızı kullanmadığınız durumlarda kameranızı çantasında saklayın. Benzer durumlarda en iyi seçeneğimiz bu olacak. Kış mevsiminde ise, kameranzı kalorifer peteklerinin yanına koymayın.

4. RAW Çekin


Mümkün olduğu müddetçe RAW çekimler yapın. RAW çekim yapmak, daha sonra düzenleme yaptığınızda, size kolaylık sağlayacaktır. Bu yolla, fotoğrafınıza işleme yaptığınız durumlarda, fotoğraflarınızdaki greni büyük ölçüde azaltabilirsiniz. JPEG olarak çekim yaptığınızda bu işlemi, kameranız kendisi otomatik olarak yapacaktır.

5. Greni Kontrol Edin


Adobe Camera Raw programında Detaylar sekmesini kullanırken, ilk olarak Noise Reduction (Gürültü Azaltma) özelliği ile başlayın. Renk (Color) için 25, Luminance (Işıklılık) olarak 0 ayarlayın. Bundan sonra, %100 yakınlaştırma yapın ve fotoğrafınızı gözden geçirin. Bu, çekiminizin uygun olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacak ve böylece diğer seçenekleri de daha dengeli bir şekilde ayarlayabileceksiniz.

© Michelle Cinler

1 yorum :

  1. Anlatımlar kolay ve anlaşılır.Tebrik eder, başarılar dilerim

    YanıtlaSil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status