Son Yazılar

4 Haziran 2014 Çarşamba

Fotoğraflarınızdaki Greni Nasıl Azaltabilirsiniz?


Noise (gren - kumlanma), fotoğraflarınızın grenli gözükmesine neden olan çirkin bir renk değişikliğidir (alttaki fotoğrafta olduğu gibi). Bu, dijital fotoğrafçılıkta uğraşmak zorunda olduğunuz en sinir bozucu şeylerden birisidir.



Her ne kadar bu grenlerden tamamen kurtulmanız mümkün olmasa bile, gren oranını düşürebileceğiniz ve bu sayede izleyicileriniz tarafından grenlerin daha zor bir şekilde fark edilmesini sağlayabileceğiniz birkaç yöntem vardır:

1. İyi bir pozlama yapın


Fotoğraflarınızdaki grenlerden kurtulmanızın en iyi yolu, histogramı kullanarak, mümkün olan en iyi pozlamayı yapmaktır. Bu sayede pozlamanızdaki gren oranını en aşağıya çekecektir. Eğer az pozlanmış bir fotoğraf çeker ve bunu daha sonra bilgisayarda işleme yaparak düzeltmeye çalışırsanız, aşağıdaki örnekte olduğu gibi çok fazla grenli bir fotoğraf elde edebilirsiniz.


Soldaki fotoğraf az pozlanmıştı ve bilgisayarda bu sorunu düzeltmeye çalıştım ve göze hoş gelmeyen grenler oluştu. Öte yandan, sağdaki fotoğraf düzgün pozlanmıştı ve dikkat ederseniz gözü rahatsız eden bir gren oluşumu neredeyse hiç yok.

2. Mümkün olduğu müddetçe düşük ISO kullanın


Kameranızdaki ISO değerini artırdığınızda, fotoğrafınızdaki grenler de artacaktır. Yeni nesil DSLR'ler ile birlikte, ISO 800'den yüksek değerler kullandığınız zaman grenler, gözle görülebilir derecede artacaktır. Bu nedenle kameranızdaki mümkün olan en düşük ISO değerlerini kullanın.

Fakat, yüksek ISO kullanmaya gerçekten ihtiyacınız olduğunda, bunu yapmaktan da korkmayın. Kuşların ya da kır çiçeklerinin fotoğrafını çekiyorken daha hızlı perde hızı kullanmanız gerekeceğinden dolayı, yüksek ISO kullanmak kullanışlı olacaktır. Hatta, çok yüksek ISO değerleri (ISO 3200 ya da daha yüksek) bile bazı fotoğraf çekimlerinde (gece gökyüzündeki yıldızların fotoğrafını çekerken) kullanışlı olacaktır.




3. Sadece ihtiyaç duyduğunuz alanlara keskinleştirme işlemi uygulayın


Keskinleştirme, karanlık ve aydınlık alanlar arasındaki kontrastı (karşıtlık) artırma prensibi üzerine çalışmaktadır, bu nedenle keskinleştirme işlemi de grenleri çok fazla artıracak ve daha çok ön plana çıkaracaktır. Bu nedenle sadece netleştirmek istediğimiz nesnelere, katman maskeleri kullanarak keskinleştirme işlemi uygularız.

Eğer belirli bir nesneyi değil de fotoğrafın tamamını keskinleştirirseniz, fotoğrafın içindeki grenlerin de gücü artacaktır. İşte bir örnek:


Keskinleştirmenin fotoğrafı ne hale getirdiğini fark ettiniz mi? Fotoğrafınızdaki bölümleri parça parça keskinleştirmek istememizin nedeni budur.

4. Uzun pozlama gürültü önleme özelliğini açın


Uzun pozlamalar yapmaya başladığınızda, (1 saniyeden daha uzun çekimler), grenler daha büyük problem olmaya başlar. Çoğu yeni nesil SLR'lerde özel bir uzun pozlama gürültü azaltma özelliği bulunmaktadır. Genellikle, kameranızın menüsünde bir yerlerde bulunmaktadır fakat uzun pozlamalarda bu özelliği açmanız, gözle görülür etkilere sebep olacaktır.

© Steve Berardi

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status