Son Yazılar

3 Haziran 2014 Salı

Eski Fotoğraflarınıza Periyodik Olarak Göz Atmanız İçin 3 Neden


Dijital fotoğrafçılığı harika yapan nedenlerden birisi, depolama işleminin oldukça ucuz olmasıdır. Pahalı filmler gibi endişe duymaksızın, dilediğimiz kadar çok fotoğraf çekebiliriz. Büyük bir hafıza kartı alabilir ve onu defalarca kullanabilirsiniz.



Sonuç olarak, muhtemelen bir yerlerde depoladığınız yüzlerce fotoğraf var. Belki bilgisayarınızın derinliklerinde bir yerlerde ya da taşıdığınız harici disklerinizden birisinde.

Bütün bu fotoğraflarla, sıkılmış olmanız muhtemel. Uzun ve yorucu bir seyahatten sonra, bütün fotoğrafları hızlı bir şekilde gözden geçirebilir, iyi olanları işleyebilir ve bazılarını paylaşabilirsiniz. Ancak, bu süreçte bazı fotoğrafları "kötü" olarak etiketleyebilir ve bu fotoğrafları sakladığınız diğer fotoğrafların arasına yerleştirebilirsiniz.

Bu fotoğraflara sürekli yenilerini ekliyor olduktan sonra, bu fotoğrafları unutmak ve onlara yeniden bakmamak da oldukça olası.

Fakat, bütün bu "reddeden" nedenleri bir kenara bırakıp birkaç seferliğine de olsa bütün fotoğraflarını gözden geçirmeniz, iyi bir fikir olacaktır. İşte size birkaç neden:

Fotoğraf: Pedro Terrinha

1. Yeni işleme teknikleri (Photoshop vb.) öğrenmiş olabilirsiniz


Fotoğrafçılık, sürekli bir öğrenme sürecidir. Her zaman için en son çıkan yazılımları takip etmenizi gerektirecek yeni bir şeyler ortaya çıkmakta ve dünyaya bakış açınızı değiştirecek yeniliklerle karşılaşmaktasınız.

Yani, eski fotoğraflarınıza bakarken, önceden "düzeltilemez" diye nitelediğiniz bir fotoğrafı ya da nasıl bir işleme yapabileceğinizi bilmediğiniz bir fotoğrafı fark edebilirsiniz.

Örneğin, yukarıdaki fotoğraf bir DSLR ile yaptığım ilk çekimlerden birisi. Bu fotoğrafı ilk çektiğim zaman, sadece fotoğraftaki renkler hakkında düşünüyordum ve bu fotoğrafta ilgi çekici renkler yoktu. Ayrıca, az pozlanmıştı ve bilgisayarda işlemeler yapsam bile renkler çok garip görünümlü bir hal alacaktı. Ancak, o zamandan sonra, siyah beyaz fotoğraflara ilgim gelişti.

Birkaç hafta önce bu fotoğrafı yeniden gördüm ve hemen aklıma "Hey, bu fotoğraf siyah beyaz olsaydı harika görünürdü!" şeklinde bir düşünce geldi. Denedim ve bu fotoğraf artık benim favori fotoğraflarımdan birisi haline geldi.

Fotoğraf: Pedro Terrinha

2. "İyi fotoğraflar" konusunda yeni standartlarınız olabilir


Fotoğrafçılık hakkında insanların sürekli olarak değiştirdiği konulardan birisi de "iyi bir fotoğraf"ı neyin belirlediğidir. Fotoğrafçılığa yeni başladığımızda, fotoğrafın ölçülebilir yönlerine yoğunlaşmak kolaydır; pozlama iyi mi? Net mi? Ancak daha sonra, "iyi bir fotoğrafın" daha çok kompozisyon ve ilginç bir anı yakalamaktan oluştuğunu öğreniriz.




Örneğin, fotoğrafçılığa ilk başladığımda, netlik saplantım vardı. Fotoğrafını çektiğim konuların her yönüyle keskin bir odakta olması gerektiğini hissediyordum. Yukarıdaki martı fotoğrafını ilk gördüğüm zaman pek önemsemedim çünkü martı tamamen net değildi. O zamandan beri, netlik hakkında daha az seçici oldum ve komposizyona daha fazla önem vermeye başladım. Birkaç hafta önce bu fotoğrafı tekrar gördüm ve bu fotoğraf da benim "iyi fotoğraflarım" koleksiyonuma dahil oldu.

Fotoğraf: Pedro Terrinha

3. Bir dizi fotoğrafı aceleye getirmiş olabilirsin


Fotoğrafçılık sizin için bir hobi ise, fotoğrafçılıkta istediğiniz kadar zamanınız olmayabilir. Bu yüzden, birçok fotoğraf çektiğiniz bir günden sonra, bütün bu fotoğrafları gözden geçirme ve işleme için yeterli zamanınız olmayabilir. Böylece, birkaç gün geçtikten sonra, hayat yoğunluğuna geri döner ve siz, Kaz Dağları Milli Parkı'nda yaptığınız yolculuktan arta kalan bütün fotoğrafları unutuverirsiniz. Fotoğraflarınızı gözden geçirmeniz, unutmaya başladığınız bu harika fotoğrafları hatırlamanıza yardımcı olacaktır.

Unuttuğum bir şey var mı?


Eski fotoğraflarınıza uzun bir süre baktıysanız, eski çekimlerinizden siz neler öğrendiniz? Aşağıya bir yorum bırakarak bizimle paylaşın lütfen. Teşekkürler.

© Steve Berardi

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status