Son Yazılar

8 Haziran 2014 Pazar

Lensinizle Daha Yakına Nasıl Odaklayabilirsiniz?


Her lensin bir minimum netleme uzaklığı vardır: bu, keskin bir netlemenin yapılabileceği en yakın noktadır. Genel olarak, daha uzun odaklı lenslerin daha küçük odak mesafeleri bulunmaktadır.



Çoğu zaman, uzun odaklı lenslerle uzaktaki nesnelerin fotoğrafını çektiğiniz için bu bir sorun oluşturmayacaktır.

Fakat, bu tele-foto lensler yakın çekim fotoğrafçılığı için de harika etkiler vermektedir çünkü, bu lensler, konunuzu arka plandan izole etme konusunda oldukça başarılıdırlar. Benzer durumlarda, minimum odak mesafesi sorun olmaya başlamaktadır, çünkü çoğu lens, küçük nesnelerle (küçük bir çiçek ya da böcek gibi) çerçevenizi doldurabileceğiniz yakınlıkta fotoğraflar çekebilmenize izin vermezler.

Peki, daha yakına bir odaklamayı nasıl yapabilirsiniz?

Uzatma tüpleri kullanın. (Extention Tubes)

Bir uzatma tüpü (fotoğraftaki) son derece basit bir parçadır: lensiniz ile kamera arasına yerleştirilen içi boş bir tüptür. Bu mesafeyi artırdığınızda, daha yakına odak yapabilirsiniz.




Uzatma tüpleri 12mm'den 50mm'ye kadar belirli aralıklarla gelmektedir fakat 25mm olanı çoğunlukla en kullanışlı olanıdır. Örneğin, Canon 70-200mm f/4L lensinize uzatma tüpü takarsanız, minimum netleme mesafesi 150cm'den 120cm'ye düşecektir, ki bu sayede yakın çekimlerinizde büyük farklılıklar ortaya çıkacaktır.

25mm olan uzatma tüpü her ne kadar en sık kullanacağınız tüp olsa da, farklı boyutlardaki tüplerin de kendine özel yararı bulunmaktadır. Bu tüpler hakkında ilgi çekici bir başka konu da, bu tüpleri birbirine ekleyerek daha yakın netleme mesafesi elde edebilmenizdir. Bu uzatma tüplerinden aldığımdan beri, genellikle 36mm ve 25mm olan tüpleri lenslerime ekleyerek oldukça yakın odaklamalar yapmaya başladım. Bu, kır çiçekleri gibi küçük nesneleri çektiğim zamanlarda çerçeveyi doldurmama oldukça yardımcı oluyor.

Eğer uzatma tüpleri ile birlikte bir de teleconverter kullanıyorsanız, kameranıza öncelikle teleconverteri monte ediniz. Böylelikle, uzatma tüpleriniz, teleconverter ile lensinizin arasında kalacaktır.

© Steve Berardi

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status