Son Yazılar

9 Haziran 2014 Pazartesi

Kırpma Aracına (Crop Tool) Güvenmekten Kaçınmanız İçin 3 Neden


Dijital fotoğraf düzenlemenin bu çağında, bir fotoğraf çekerken işi tembelliğe vurmak ve "İyi, şimdi nasıl görünüyorsa görünsün, daha sonra bilgisayarda kırparım (croplama) ne de olsa!" demek cazip gibi görünebilir. Fakat kırpma aracına (crop tool) fazla güvenmenin de dezavantajları var:




1. Netlik


Kırpma yaptığınız zaman, fotoğrafını çektiğiniz nesneyi çerçevenizde çok daha büyük bir alana yerleştirirsiniz. Bu da nesnenize çok daha az piksel ayırmanız anlamına gelmektedir. Bilmeniz gereken ise, konunuza ne kadar fazla piksel ayırırsanız, konunuzun da o kadar net olacağıdır.

Çok uzakta hareket eden (uçan bir kuş gibi) bir varlığın fotoğrafını çekmeye çalıştığınızda, fotoğrafınızda gerçekten çok küçük bir görüntü ile karşılaşacaksınız. Bunu kırptığınız zaman ise, keskin olmayan bir görüntü elde etmeniz olası.

2. Baskı Boyutu


Fotoğraflarınızı kırptığınızda, birçok pikseli de kırpmış olacağınız için bu işlem, fotoğrafınızın azami baskı boyutunu da düşürecektir. Bu, bütün fotoğrafçılık türleri için büyük bir sorun olmayabilir (örneğin, oldukça büyük baskı yapmayı istemeyeceğiniz yakın çekimler gibi). Ancak manzara çekimleri için baskı boyutunun yüksek olması oldukça önemlidir.




3. Alan Derinliği


Yakın çekim fotoğrafçılığında, çekeceğiniz nesnenin arka plandan izole olmasını istersiniz. Bu, izleyicilerin gözlerinin çektiğiniz nesneye yönelmesine yardımcı olur.

Kırpma aracına fazla güvenmezseniz, konunuzun çerçeveyi daha iyi bir şekilde doldurabilmesi için konunuza daha fazla yakınlaşmanız gerekir. Ve kameranızı konunuza ne kadar yakınlaştırırsanız, alan derinliği de o kadar azalır (arka plan odak dışına çıkar).


Bazen kırpmaya güvenebilirsiniz



Bazı durumlarda kırpma aracına güvenmenizi gerektirecek ve kırpma aracını kullanmanızın da oldukça etkili sonuçlar vereceği durumlar vardır; özellikle de herhangi bir şekilde çerçevenizi doldurma imkanınızın olmadığı durumlarda (vahşi yaşam fotoğrafçılığı gibi). Ancak, mümkün olan her anda, kompozisyonunuzu etkili bir şekilde ayarlayın. Son görüntünüzün ne olmasını istediğine emin olun.

© Steve Berardi

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status