Son Yazılar

28 Ekim 2014 Salı

Gece Fotoğraf Çekiminde Keskin Fotoğraflar İçin Kamerayı Sabit Tutmak


Gece nasıl fotoğraf çekileceğini öğrenmek bazı çok önemli fotoğrafçılık uygulamalarını uygulamaya bağlıdır. Özellikle şehir fotoğrafları çekerken karşılaşacağınız düşük ışık koşulları içeren çekimler, uzun pozlamalar yapmanızı gerektiren durumlardır. Öncelikle düşük ışık fotoğrafçılığına dair bazı teknikleri bilmeniz gerekir. Gece iyi fotoğraflar çekebilmek için uzun bir perde hızına ihtiyaç duyarsınız, ki bu da kamerayı, sabit bir kayaymışçasına sabit tutmanızı gerektirir. Bu yazımda size bunu nasıl yapacağınızı söylemekle kalmayacak, aynı zamanda da bu fotoğrafları daha güzel bir hale nasıl getireceğinizle ilgili bazı metotları da vereceğim.



Fotoğraf: Navid Qureshi


Kameranın sabit kalması neden bu kadar önemli? Gece fotoğraf çekmeye çalıştığınızda, normal şartlar altında çok düşük perde hızları kullanmak istersiniz. Bu şekilde bir çekim yaptığınızda ise, kameranızı son derece sabit tutmalısınız ki net görüntüler elde edebilin. Bu, kameranızı bir şekilde sabit tutma ihtiyacınızın nedenidir. Gece fotoğrafları çektiğimizde, istediğimiz ilk şey keskinliktir (netliktir). Kameranın diyafram ve perde hızı değerleri kadar, kameranın güvenliği de önemlidir.




Gece fotoğrafçılığınızı daha da geliştirecek bir diğer ekipman da bir uzaktan kumandadır. Bu uzaktan kumandanın bir ucunu kameranıza bağlarsınız. Diğer ucunda da örtücüyü (obtüratör) açmaya yarayan küçük bir düğme bulunur ve bastığınız da, aynı deklanşöre bastığınızdaki gibi bir işlev görür. Düşük perde hızı ile çekim yaparken, fotoğraf çekimi için deklanşöre basmanızın bile kameranızda küçük bir sarsıntıya neden olacağını bilir ve bundan kaçınmak istersiniz. En küçük bir harekette dahi fotoğrafınız bulanık olabilir. Bu kullanışlı küçük kablolardan birine sahip değilseniz, deklanşöre basmanızla birlikte fotoğrafınızda bulanıklık oluşabilir.

Fotoğraf: See ming-Lee


Bir uzaktan kumandanız yoksa bile gece fotoğrafları çekebilirsiniz. Canon 5D aldığımda, kameramın yanında bir uzaktan kumanda yoktu. Daha iyi bir kamerayı daha yeni satın almış ve gece fotoğrafları çekmeye başlamıştım. Bu fotoğraflara, şehir silüetleri ve gökyüzü fotoğrafları da dahildi. Bu çekimlerde, zamanlayıcı özelliğini kullanmaya karar verdim. İki saniye olarak ayarladım. İki saniyelik sürede, deklanşöre basmamdan kaynaklanan titreşim biterdi ve bu şekilde kamera çekimi kendisi yapardı. Kameranın geri sayımı bittiğinde örtücü açılır ve kamera hala sabit kalırdı.

© Amy Renfrey

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status