Son Yazılar

19 Ekim 2014 Pazar

Fotoğrafçılıkta Renk, Pozlama ve Bulanıklığı Kontrol Etmek


Yaz yaklaştığı zaman ailelerle tatil planları yapılmaya başlanır. Seyahatleriniz sırasında, fotoğraflarının göze hoş gelecek bir şekilde çıkmasını istemez miydiniz?



İşte, iyi fotoğraflar çekebilmek isteyen fotoğrafseverlere güzel haberler var. Tatil boyunca çekeceğiniz fotoğraflarınızı geliştirebilmek için yapabileceğiniz bazı şeyler bulunmaktadır. Her ne kadar günümüz otomatik kameraları birçok özelliği kontrol edebiliyor olsa da, yine de mükemmel fotoğraflar elde edebilmek için kameranızdaki bazı özellikleri yönetebiliyor olmalısınız.

Fotoğraflardaki sorunlar genellikle üç konuda toplanabilir:


  • kötü renkler
  • aşırı ya da az pozlama
  • bulanıklık

Fotoğraf: Supriya Mukherjee



RENK


Fotoğraflarda en sık görülen hatalardan birisi fotoğrafların ya yıkanmış gibi bir görüntü vermesi ya da üzerlerine renk dökülmüş gibi bir görüntü ortaya çıkarmasıdır. Her iki durumu da kontrol edebilmek için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Öncelikle, açık havalarda, manzara fotoğraflar gibi, fotoğraf çekiyorsanız, bir polarize filtre kullanın.

Bu işlem, renklerin daha toplu görünmesini sağlayacak, gökyüzünü biraz karartacak, yansımaları kaldıracak ve pusları hafifletecektir; bütün bunlar fotoğraflarınızı geliştirecektir.

Eğer renk tonunda sorunlar yaşıyorsanız, kameranızın beyaz dengesi ayarını ortama göre değiştirmeniz gerekecektir. Çoğunlukla kameranızdaki Otomatik Beyaz Dengesi (AWB - Auto White Balance) doğru sonuçlar verecektir fakat bazı durumlarda hatalı sonuçlar verebilir, ki bu  durumlarda, kameranızın beyaz dengesi ayarını nasıl değiştireceğinizi bilmelisiniz.




POZLAMA


Kameranız mükemmel pozlamayı yapmak için çabalayacaktır fakat bu işlemi yaparken çevrenizdeki her şeyin %18 oranında orta ton olan gri tonda olduğunu düşünür, ki durum böyle değildir. Aşırı parlak bir sahne ile; örneğin, karlı bir hava ya da bir plajdaki kumları güneşli bir havada fotoğraflamaya çalışıyorsanız, kameranız beyazları otomatik olarak açık gri şeklinde gösterecektir. Bunu düzeltmek için pozlamayı artırmanız gerekecektir. Bunu ya perde hızını azaltarak ya da diyaframı bir değer küçülterek yapabilirsiniz. Her iki durumda da ışık miktarı aynı kalacaktır.

Fotoğraf: Cynthia Swinnen

Aşırı karanlık sahneler için; örneğin siyah renkli bir köpek için, çekiminizi yaparken fotoğrafınız koyu gri bir renk verecektir. Bu durumda, siyah renginin siyah görünebilmesi için fotoğrafınızdan ışık çekmek zorunda kalacaksınız demektir. Bunu yapmak için ya perde hızını bir değer artırmalı ya da diyafram değerini bir değer büyültmelisiniz. Böylece siyah renk biraz daha koyulaşacak ve gerçek siyah rengi verecektir. (yapılması tavsiye edilen kontroller, manuel netleme için verilmiştir)

Çoğu DSLR kameralarda pozlamanın dengeli yapılıp yapılmadığını kontrol edebilmek için histogram mevcuttur. Bu, fotoğrafınızın nasıl pozlandığını size anlatan bir grafiktir ancak çoğu kullanıcı histogramı nasıl kullanacağını bilmez.

Histogram kullanırken temel amacınız, grafiğin dengede durması, ne sağa ne de sola kayması olmalıdır. Grafiğin eğimi her iki taraf için de alt köşelerde bitmelidir. Eğer eğim sağ tarafa kaymışsa, (yoğunluk sol tarafta ise) az pozlama yapıyorsunuz demektir. Bu durumda pozlama eklemeniz gerekecektir. Aksi durumda ise pozlamayı azaltmanız gerekecektir.

Fotoğraf: Justin Brockey


BULANIKLIK


Bulanıklık iki temel nedenden kaynaklanır: hatalı odaklama ve yeterli olmayan bir perde hızı kullanma. Eğer sahneniz çok bulanıksa, muhtemelen yetersiz bir perde hızı kullanıyorsunuz ve elinizde meydana gelen titremeler fotoğrafınızın bulanık çıkmasına neden oluyor demektir. Bu durumda ya bir üçayak kullanmalı ya da perde hızını artırmalısınız.

Fotoğrafınız bulanık ancak fotoğrafın bazı kısımlarında netlik varsa, odaklamayı doğru yapmamışsınız demektir. Bu, üçler kuralını uygulamaya çalıştığınız zamanlarda başınıza gelebilir. Her tarafta nesneler var ancak sizin konunuz fotoğrafınızın kenarlarına yakın durumda ise bu durumla karşılaşabilirsiniz.

Bu durumu aşmak için konuyu kameranızın merkezine yerleştirip deklanşöre yarım basın. Deklanşörden elinizi kaldırmadan kamerayı hafifçe yanlara doğru hareket ettirin. Uygun sahneyi yakaladığınızda deklanşörden elinizi çekmeden tam basın.

Birçok DSLR çoklu odaklama noktalarına sahiptir. Bu durumda, konunuzun yer aldığı taraftaki odak noktalarını seçin. Kamerayı, odak noktası konunuzun üzerine gelene kadar hareket ettirin. Çekiminizi yapın.

© Ronald Kness

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status