Son Yazılar

8 Ekim 2014 Çarşamba

Sokak Fotoğrafçılığı - Başarmak İçin 7 Adım


Sokakta birlikte yürüdüğünüz bir arkadaşınıza "Sadece doğal davran!" diyerek fotoğraf çekmeye çalıştığınız oldu mu? İkinci bir çekimi yapmaya çalıştığınız zaman, arkadaşınız kameraya doğru küçük bir bakış atmış oluyor mu? Sokak fotoğrafçılarının en gizli sokak fotoğraflarını nasıl çektiğini merak ettiğiniz oldu mu hiç?


İnsanların çoğu bu sanatsal eylemden habersizmiş gibi görünüyor. Fotoğrafçılar bize, lensleri aracılığı ile, kendi oluşturdukları bu küçük dünyaların içinde yaşama ve hissetme izni verirler. Bir tren istasyonundaki gizli anları yakalayabilirler. Evsiz bir insanın bizden uzaklaşmasını en gizli bir şekilde gösterebilirler.

Fotoğraf: Sjoard Lammers


Harika sokak fotoğrafları çekebilmenin üç temel ögesi vardır: teknik, duygu ve biraz da sabır. Eğer aşağıdaki sırları takip ederseniz, ilham verici fotoğrafları nasıl çekebileceğinizle ilgili bazı bilgilere ulaşabileceksiniz:

Başarmak İçin Kuşanın: Sağduyu anahtardır. Sokaktaki herkesle uyumlu olmaya çalışın. Planımız, fark edilmeden yürümektir.

Fotoğraf: Thomas Leuthard

Dur ve Çek: Yeni başlayan amatör fotoğrafçıların en sık yaptığı hata, bir kişiye doğal davranmasını söylemektir. İzin istemeyin. İnsanları poz vermeye zorlamayın. Bunu yaptığınızda, o doğal gizlilik sonsuza dek gitmiş demektir. Önce fotoğraf çekin, sonra izin isteyin.

İnsanlara, Onları Çekiyormuş Gibi Yaklaşmayın: Fotoğrafı gizlice çekin. Vizörden bakara değil, kamerayı elinizle, kalça hizanızda tutarak çekin. Şu anda piyasada kaliteli birçok kompakt kamera bulunmaktadır. Bu lensler geniş açılı çekimlere olanak sağlarlar. Sokak fotoğrafçılığı için mükemmel.




Siz Hareket Edin, Lensinizi Hareket Ettirmeyin!: gözünüzü açık tutun ve gözünüz sizi nereye götürüyorsa oraya gidin. Uzun bir lens kullanmayın. Uzun lensler sizi insanlardan ayıracak ve insanlarla etkileşime girmenizi engelleyecektir. Sizin bir casus olduğunuz izlenimini oluşturacaktır. 

Fotoğraf: David Santaolalla


Duygu: Fikirleri ya da duyguları ortaya çıkarabilecek bir şeyler bulun. Tutkuları ve hisleri yakalayabilmek için insanları davranışlarını ve konumlarını kullanın.

Fotoğraf: roger alcantara

Az İyidir: Mümkün olan en az ekipmanla yola koyulun. Bir kamera ve lens seçin ve diğerlerini evde bırakın. Bir fotoğrafçı gibi görünmek istemiyorsunuz, hatırlayın!

Sabırlı Olun: Doğal olarak etkileyici ve meşgul görünen senaryoları kullanın. Doğru çekim için bekleyin. Vasat olan fotoğraflarla ilgilenirken asıl eylemi kaçırmak istemezsiniz.

Fotoğraf: Gabriel Cabral

Şimdi, birkaç teknik öğrenmiş bulunuyorsunuz. Dışarı çıkın ve deneyin!

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status