Son Yazılar

10 Nisan 2016 Pazar

Pazar Yerlerinin Çekiminde Size Yardımcı Olacak 7 İpucu


Evde de olsam yurt dışında da olsam, marketler, fotoğrafını çekmeyi en çok sevdiğim yerler arasında yer almaktadır. Fotoğrafını çekeceğiniz seçenekler sınırsızdır, ayrıca bir şehrin telaşının yakalanabileceği harika yerlerden biridir. Bu yerler genellikle gündelik hayatın bir yansımasını görebileceğiniz yerlerdendir, ayrıca turistlerin akınına uğramış yerlerden de sayılmaz. Ancak düşük ışık koşullarında, ziyaretçiler ve alışveriş yapan insanların çokluğu, fotoğraf çekmek bir zorlu süreç haline gelebilir. Aşağıda, pazar yerlerinin fotoğraflarını daha iyi bir şekilde çekebilmek için 7 ipucunu bulabileceksiniz.



Fotoğraf: Kav Daffar

1. Anı Gözleyin


Pazar yerlerinin fotoğrafını çekerken en harika şeylerden birisi de çarçabuk geçen anların fotoğrafını çekebilme imkanıdır, örneğin, bir satıcı ile müşteri arasındaki pazarlık son derece etkileyici bir sahnedir. Bu anlar, çıplak gözle izlendiğinde genellikle gözden kaçırılırlar, bu nedenle bu anların fotoğrafını çekmek izleyicilere gündelik hayata gerçek bir bakış fırsatı sunmaktadır.

Önemli olan sabırlı olmak ve doğru anın kendisini sunması için bir fırsat beklemektir. Eğer satıcı müsaitse, onunla konuşarak işe başlayabilirsiniz, onlara sorular sorun ve onların fotoğrafını çekmenin uygun olup olmadığını öğrenin. Böylece onları memnun etmekle kalmayacak, aynı zamanda onların vakitlerini de alabileceksiniz. Ayrıca, müşterilerle satıcılar arasına girmemeye veya bir alışverişi bölmemeye dikkat edin. Sonuçta, bu onların işi.

Fotoğraf: Kav Daffar

2. ISO'yu Yükseltin


Pazar yerlerinin fotoğraflarını çekerken karşılaşacağınız en büyük zorluklardan birisi de düşük ışık koşullarıdır, çünkü çoğu market genellikle kapalı alanlarda yer almaktadır. Fotoğraflarınızın net çıktığından emin olmak ve kamera sarsıntısını önlemek için hareketi donduracak kadar hızlı bir perde hızı kullanmanız gerekecektir. Bunu sağlamanın genellikle tek yolu, ISO'yu yükseltmektir. Amacınız, ISO'yu mümkün olduğunca, çekimi yapabilmenizi gerektirecek perde hızını kullanabileceğiniz ölçüde yükseltmek olmalıdır. Unutmayın ki ISO'yu yükseltmek fotoğraflarınızda daha fazla gren (noise - kumlanma) oluşmasına neden olacaktır.

Fotoğraf: Kav Daffar

3. Doğru Odaklama


Her şey, gördüğünüz ekranda gerçekleşiyor olacağı için, bulanıklıktan ve görüntünün meşgul ve darmadağınık görünmemesi için odaklamayı doğru bir şekilde yaptığınızdan emin olmalısınız. Bir pazar yerinin fotoğrafını çekiyorsanız, tezgahların odakta olduğundan emin olmalısınız, ön plandaki nesneleri ya da arka plandaki nesnelerin değil. Ayrıca, eğer yakın çekim fotoğraf çekiyorsanız, geniş bir diyafram kullanarak arka planı bulanıklaştırabilirsiniz, böylece çekimini yaptığınız nesneler daha ilgi çekici bir şekilde ön plana çıkacaktır.

Fotoğraf: Kav Daffar

4. Dokular ve Detayları Gözleyin


Pazar yerleri genellikle yiyecekler ve fotoğrafı çekildiğinde çarpıcı bir şekilde görünecek diğer ürünlerle doludur. Bu nedenle, ilgi çekici dokular ve fotoğrafınızı dolduracak renkler arayışında olun. Bu şekilde çekilen fotoğraflar fantastik bir görünüm sunmakla kalmayacak, insanların genellikle göremediği doku ve detayları da gösterecektir.

Fotoğraf: Kav Daffar


5. Çeşitlilik Önemlidir


Pazar yerlerinin fotoğrafını çekerken karşılaşılması muhtemel en önemli tehlikelerden birisi de bütün fotoğraflarınızın birbirinin aynısı olmasıdır, örneğin, hepsi satıcıların portreleri ya da yiyeceklerin yakın çekimleridir. Müşterilerin ya da marketin dıştan görünümü gibi geniş bir yelpazede çekimler yapmayı deneyin. Çeşitliliği elde edebilmenin bir yolu da bir liste hazırlamaktır. Örneğin, kendinizi her senaryo için üç farklı fotoğraf çekmeye koşullayabilirsiniz (örneğin, üç yakın çekim, üç portre ve üç çevre fotoğrafı gibi). Bu, size daha geniş bir yelpazede çekim yapabilme ihtimali sunacak ve fotoğraflarınızdaki çeşitlilik artacaktır.



6. Erken Varın


Pazar yerleri genellikle aşırı derecede kalabalıktır, bu nedenle daha fazla alana sahip olmak ya da daha az insanın olduğu fotoğraflar çekmek istiyorsanız, erken kalkın. Pazar yerlerine göre değişmekle birlikte, erkenden kalktığınızda kendinize çok daha verimli çalışabilecek bir ortam bulabilirsiniz. Bazen, satıcılar hazırlıklarını yeni tamamlamış olabilir ve sizinle konuşmak için müsait olabilir. Yine de, pazar yerlerinin kalabalık olma eğiliminde olduğunu unutmayın, bu nedenle pazar yerlerini kalabalık olduğu anlarda da fotoğraflayabilirsiniz.

Fotoğraf: Kav Daffar

7. Her Zaman Hazır Olun


Pazar yerlerinde bir şeyler aniden gelişir, bir satıcının bir satışı gerçekleştirmesi, bir alıcının bir yiyeceği teması ya da insanların fotoğrafınızın bir bölümünden aniden geçmesi, bu nedenle her zaman çekime hazır olmalısınız. Bu, kameranızın çekime hazır olması, lens kapağının takılı olmaması ve çekim ayarlarınızın o anın fotoğrafını çekebilmek için uygun ayarlarda olması anlamına gelmektedir. Ayrıca, kalabalık yerlerde çevrenizde bir sürü insan olabileceğinin ve bu gibi yerlerde hırsızlık vakalarının yaşanabileceğinin de ayırdında olun.

Pazar yerleri fotoğrafçılar için harika yerlerdir. En çok sattığım fotoğraflardan bazıları evimin hemen yakınında yer alan pazar yerinde çekilmiş olanlarıdır. Pazar yerleri, çekim için yerler aradığımda aklıma gelen ilk yerlerden birisidir. Öyleyse, gelecekte fotoğraf çekmek için bir yer aradığınızda, halk pazarınıza göz atmayı unutmayın –ne kadar iyi fotoğraflar çekebildiğinizi gördüğünüzde şaşırabilirsiniz.

Şimdi, sizin sıranız. Çektiğiniz harika fotoğrafları bizimle paylaşmak ister misiniz?

© Kav Daffar

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status