Son Yazılar

7 Mayıs 2016 Cumartesi

Mavi Saat Fotoğrafçılığı İçin İpuçları


© Dena Haines
Mavi saat, fotoğrafçılar için özel zamanlardan birisidir. Gökyüzü hoş bir mavi tona dönüşür ve harika bir görüntü ortaya çıkar.Gölgeler ya da sert ışık hakkında endişe duymanızı gerektirmeyecek bir zaman olduğu için bu zamanlarda fotoğraf çekmek son derece kolaydır.



Bu makalemizde öğrenecekleriniz:


  • Hangi zamanlar mavi saat olarak adlandırılır?
  • Mavi saat fotoğrafları nasıl çekilir?
  • Mavi saatlerde çekimi yapılacak en iyi nesneler nelerdir?

Mavi Saat Hangi Zamanlardır?

Mavi saat olarak adlandırdığımız an, günde iki kez ortaya çıkmaktadır, gün doğumundan hemen önce ve gün batımından hemen sonra. Hava durumuna ve coğrafi konumunuza bağlı olarak 20 ila 40 dakika kadar sürmektedir. Bu zamanlarda, gökyüzü mavinin farklı tonlarına bezenecek, turuncu, sarı, mor ve mavi yansımalar oluşturacaktır.
© Dena Haines

© Dena Haines

Mavi saati yakalamak için mahalli gün doğumu ve gün batımı saatlerine bakın ve çekim için erken saatte harekete geçin. Mavi saatin ne zaman gerçekleşeceğini, konumunuza ve tarihe göre size gösterecek olan harika bir site de mevcuttur.

Mavi Saat Fotoğrafçılığı İçin 5 Kolay İpucu

Mavi saatlerde çekilen fotoğraflar harika görünmektedir! Bu şekilde çekilmiş fotoğraflardan birini çekmek size oldukça karmaşık görünse de, öyle değildir. Mavi saatlerde fotoğraf çekmek çok kolaydır, bu sürecin en zor kısmı, o saatte orada olmaktır. İşte size bu konuda yardımcı olacak ipuçları:
Howard Ignatius

1. Enstantane Öncelikli Modda Çekin

Mavi saat boyunca, gökyüzü görece karanlık olacaktır, çünkü güneş ufuk çizgisinin altına inmiştir. Bu nedenle, düzgün bir pozlama elde edebilmek için uzun/yavaş bir perde hızı kullanarak kameranızın yeterli ışığı yakalamasını sağlamalısınız.

Kamerayı Enstantane Öncelikli Moda alarak perde hızını kendiniz belirleyebilirsiniz. Bir saniye ile altı saniye arasındaki perde hızları kullanılarak yapılan çekimler etkili sonuçlar verecektir. Bu makaledeki fotoğraflar için Enstantane Öncelikli Mod ve 6 saniyelik perde hızları kullandım.
Jeff Wallace

Enstantane Öncelikli Mod kullanıldığında, kamera diyafram ve ISOyu otomatik olarak (ISO Otomatik olarak ayarlanmışsa) seçecektir. Mavi saat fotoğrafçılığına başladığınızda, bu tercih iyi bir başlangıç noktası olacaktır.

2. Uzaktan Kumanda ya da Otomatik Zamanlayıcı Özelliği Kullanın


Deklanşöre basmak, kamera sarsıntısına, bu da bulanık fotoğraflara yol açacaktır. Bundan kaçınmak için bir uzaktan kumanda ya da kameranızdaki otomatik zamanlayıcı özelliklerini kullanabilirsiniz.



3. Üçayak (Tripod) Kullanın

Yukarıda da belirttiğim gibi, yavaş bir perde hızı kullanıyor olacaksınız, bu nedenle keskin bir fotoğraf elde edebilmek için bir üçayak kullanmanız gerekecektir. Kamerayı elinizde tutarak çekim yapmaya çalışırsanız, bulanık fotoğraflar çekersiniz.

Darlene Hildebrandt

Darlene Hildebrandt

4. RAW Çekin

Mavi saatlerde çekim yaptığınız zaman en iyi seçenek RAW olarak çekmektir. Bu seçimle birlikte, mümkün olan en yüksek kalitedeki fotoğrafları elde edebilir, düzenleme (rötuş) sırasında da avantaj kazanabilirsiniz. RAW çekmenin bir diğer avantajı da, rötuş sırasında pozlama telafisi yapabilme imkanına sahip olmanızdır. Bu sayede, eğer fotoğraflarınız çok karanlık ya da çok aydınlık çıkmışsa, bu fotoğrafları uygun bir şekilde düzeltebilirsiniz.

Yine de, sadece bir basçek (Point and Shoot) kameranız varsa ve sadece JPEG formatı ile çekim yapabiliyorsanız, endişelenmeyin – yine de harika mavi saat fotoğrafları çekebilirsiniz.
Darlene Hildebrandt

5. Elektrik Işıkları Ekleyin

Mavi saat fotoğrafçılığı, elektrik ışıklarına yakın bir konumda bulunduğunuzda, çok daha basitleşecektir. Bu ışıklar fotoğraflarınıza daha fazla ilgi ve etki katacaktır.

Darlene Hildebrandt

Dena Haines

Fotoğraflarınızda elektrik ışıkları isteyeceğiniz gibi, bu ışıkları çok yakından çekmeyi de istemeyeceksiniz. Eğer ışık kaynağına çok yakın bir konumda iseniz, lens parlamaları (lens flare) büyük bir sorun olacaktır. Fotoğraflarınızda istenmeyen, rastgele bir şekilde konumlanmış ışık noktaları meydana gelebilecektir.

Mavi Saatte Nelerin Fotoğrafı Çekilebilir?

Başlangıç için en kolay nesneler elektrik ışıkları kullanmaktır.
Mike Boening Photography

Miroslav Petrasko

Manzara fotoğraflarınızda kullanabileceğiniz diğer etkili nesneler:

  • Şehir silüetleri
  • Trafik
  • Sahiller
  • İskeleler
  • Köprüler
  • Sirk / Lunaparklar
  • Marinalar
Mac H (media601)

Dena Haines

Sizin en beğendiğiniz mavi saat nesneleri nelerdir? Yorumlarınızla makalemize katkıda bulunabilirsiniz. Eğer eklemek istediğiniz herhangi bir konu ya da fotoğrafınız varsa, paylaşmanızı bekleriz.

© Dena Haines


Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status