1) Günün Yanlış Zamanlarında Çekim Yapmak
Öğleden sonraları sert ışıkta çekilen fotoğraflar büyük oranda büyük hasarlı bir şekilde sonuçlanacaktır. Aşırı parlak beyaz alanlar ve koyu gölgeler arasındaki karşıtlık farkı pozlamanın düzgün bir şekilde yapılmasını zorlaştıracaktır. Çok daha etkileyici fotoğraflar çekebilmek için gün boğumu ya da gün batımı saatlerini bekleyin. Fotoğrafınızı ve kompozisyonunuzu kötüleştirecek insan sayısının azlığını fark edecek ve şaşıracaksınız. Yumuşak ışık ve renkli gökyüzü tonları ile birlikte fotoğrafçılıkta bir ileri düzeye geçtiğinizi fark edeceksiniz.
© Chris Corradino |
2) Fotoğrafınızdaki Belirgin Bir Konunun Eksikliği
Etkileyici bir manzara ile karşılaştığınızda, bunu bütün bir şekli ile kadraja sığdırmaya çalışırsınız. Bütün bir manzaranın sunulduğu geniş manzara çekimleri tartışmasız bir şekilde güzeldir, fakat önemli bir noktadan yoksundur. Deklanşöre basmadan önce kendinize sorun "Benin konum ne?" Eğer bir cevap alabiliyorsanız, bir kamera gibi görmeye başlamışsınız demektir. İnsan gözü bir sahneyi farklı şekillerde, geçin bir şekilde çevresel görüş ve sağdan sola tarama ile algılar. Kamera ise çok daha basit bir şekilde çalışır, sadece kameranın sensörüne düşen miktarı kaydeder. Konunuzun ne olduğuna karar vermekle, daha etkili bir fotoğraf çekmek için gerekli olan ilk adımı da atmış olursunuz.
© Chris Corradino |
3) Ön Planda Boşluk
Salt renkler için bile yataktan erken kalkmaya değerse de renkler tek başına insanların ilgisini çekmeyebilir. Manzara ve seyahat fotoğraflarınızda daha etkileyici bir sonuç elde etmek istiyorsanız, güçlü bir ön plan ögesi bulmalısınız. Bu bir çiçek tarlası, aşınmış bir kaya parçası, bir ağaç ya da insan yapımı bir nesne olabilir. Bu, kadrajınıza ilgiyi çekebilmenin etkili bir yoludur. Değişik seçenekleri araştırdıkça, yer seviyesindeki farklı bakış açılarını da fark edeceksiniz. Çekim yapacağınız alanı detaylı bir şekilde araştırdıkça çekim yapmaya hazır olduğunuzu fark edeceksiniz.
© Chris Corradino |
4) Yetersiz Kompozisyon
Neredeyse bütün manzara fotoğraflarında, kullanılmaktan dolayı belirginleşmiş bir yer parçasının ya da çimlerdeki ezilmiş bir bölümün bulunduğunu fark edebilirsiniz. Yıllar geçse de insanların aynı noktadan çekimler yaptığını bazı izlerden anlayabilirsiniz. Kalabalığı takip etmektense, etrafa hızlı bir şekilde göz atın ve farklı bakış açıları keşfetmeye çalışın. Daha güçlü bir fotoğraf elde edebilmek için hızlı bir şekilde vizörün köşelerini gözden geçirin ve gerekiyorsa yakınlaştırma ya da uzaklaştırma yapın. Kadrajınızın alt köşesinde bir çit bırakmak mı istiyorsunuz, ya da kadrajınızda uygun bir yerde bir ağacın bulunmasını mı istiyorsunuz? Bu şekilde çekim öncesi planlamalar yapmak, daha sonra bilgisayarda rötuş sırasında klonlama yaparak istenmeyen ögeleri fotoğraftan çıkarmaktan daha kolay bir durumdur.
© Chris Corradino |
5) Daha Önce Yapılmış
Çoğu durumda otomatik pozlama modlarını kullanmak sıradan sonuçlar vermektedir. Bazı durumlarda işe yarar sonuçlar verecek olsa da sanatınızı geliştirmeniz hususunda size yardımcı olamayacaktır. Fotoğraflarınızın gerçekten ileri düzeye çıkmasını mı istiyorsunuz? Güvenli bir çekim yapmaktansa, başarısız sonuçlar alma riskini göze almalısınız. Daha önce zaten yapılmış çekimlerden ziyade, kendinize has sonuçlar verecek çekimler deneyin. Bu şekilde, genel akıma uygun bir fotoğraf çekmiş olmayabilirsiniz belki ama, girişiminizin heyecan verici olmadığı söylenemez.
© Chris Corradino |
6) Çok Fazla Karşıtlık Kullanmak
Manzara fotoğrafçılığındaki hataların en büyüklerinden birisi de ön plan ile arka plan arasında çok fazla karşıtlık farklılığı bulunmasıdır. Çözüm bir bilgisayar programı ya da yeni bir kamerada değildir. Temel olarak en basit çözüm bir dereceli doğal yoğunluk filtresi kullanmakta yatmaktadır. Bu filtrelerin bazıları iki, üç ya da dört duraklık halde satılmaktadır. HDR tekniği de etkili bir yöntem olmakla birlikte, bu filtreler kullanılırken vizyonunuzu çekimi yaptığınız süre boyunca sürekli olarak genişletirsiniz.
© Chris Corradino |
Ön plandan ölçün alarak başlayın. Amacınız ön planın tamamen karanlık olmamasını sağlamak ve gölgelerde detaylar elde etmektir. Bunu yaparken pozometrenizdeki sonuç "-1", "0" hatta "+1" olarak da görünebilir. Elbette, en iyi sonucu hangi değerle elde edeceğinizi bilmediğiniz durumlarda basamaklama (bracketing) yapabilirsiniz. Hızlı bir şekilde deneme çekimleri yapın ve ön planın yeterince uygun bir şekilde pozlanıp pozlanamadığını kontrol edin. Gökyüzü aşırı pozlanmış olabilir, sıkıntı yok. Bir sonraki adım, büyünün ortaya çıktığı adımdır.
© Chris Corradino |
Dereceli doğal yoğunluk filtrenizi çıkarın ve karanlık kısı lensin üst tarafına gelecek şekilde lensinize bağlayın. Bu, ön planın uygun bir şekilde pozlanmış halini muhafaza ederken gökyüzündeki aşırı pozlanmış durumu telafi edecektir. Filtreyi yukarı - aşağı hareket ettirerek ince ayar da yapabilirsiniz.
7) Yüksek ISO'dan Korkmak
Yüksek ISO kullanımının manzara fotoğrafçılığına katkısını duyduğunuz anda şaşırabilirsiniz. Özellikle bir üçayak kullanmıyorsanız ya da kadrajınıza insan yerleştirmişseniz, bu geçerlidir. Bu gibi durumlarda perde hızını 1/125 saniye değerinden daha düşük bir seviyeye çekmek istemezsiniz, çünkü kamera sarsıntısından dolayı bulanıklık meydana gelebilir. Alan derinliğini etkili bir şekilde kullanmak istiyorsanız f/11 ya da f/16 gibi dar bir diyafram kullanmanız gerekir. Bu iki ayar bir araya geldiğinde fotoğrafınızın karanlık çıktığını fark etmeniz son derece normaldir. ISO'nun devreye girdiği yer de burasıdır. Fotoğrafın daha parlak çıkması için ISO'yu ikiye katlayabilirsiniz.
© Chris Corradino |
Çoğu fotoğrafçı, özellikle ISO 800'ün üzerine çıktığında yüksek ISO kaynaklı grenlerden korkmaktadır. Perde hızını yavaşlatmak yerine, görüntü sabitleyici sistemlerine güvenmekte ya da diyaframı açmaktadırlar. Sonuçlar LCD ekrandan bakıldığında kabul edilebilir görünse de büyük ekranlarda ya da büyük baskılarda görüntülendiğinde beğenilememektedir. Fotoğrafçılığın birçok dalında olduğu gibi, ikinci bir seçenek mevcuttur. Bulanık, ancak grensiz (noise içermeyen) bir fotoğraf çekmektense, biraz grenli ancak keskin bir fotoğraf çekmek tercih edilebilmektedir. Günümüzde birçok noise azaltan program sayesinde grenler, eskiden olduğu kadar zararlı değildir.
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.