Son Yazılar

1 Mayıs 2016 Pazar

Seyahat Fotoğrafçılığı İş Akışı – Evde ve Yolda


Hiç şüphesiz bugünün dijital fotoğrafçılık dünyasında, hem dijital fotoğraflarınızı korumanız hem de uzun vadede zamandan tasarruf etmeniz için, iş akışınızı organize etmeniz zorunludur. Her fotoğrafçı gibi, kendinize ait bir çalışma planı oluşturmalı, zamanla bu iş akışınızı geliştirmelisiniz. Yine de her fotoğrafçının takip etmesi gerektiğine inandığım bazı temel noktalar mevcuttur.



İşte, bir yere geziye gideceğim zaman uygulamaya koyduğum iş akışım:

Yolda

© Kav Dadfar

Organize olmak

Bir gezide iken bir hayatta kalma uzmanı bana asla unutmayacağım bir öğüt vermişti. Demişti ki, doğada kaybolduğunu fark ettiğinde, ilk olarak birkaç dakikalığına soluklan, otur, organize ol ve bir plan yap. Hiç bilmediğiniz bir şehre ilk defa gidiyorsanız, karşılaşacağınız şey, aynı vahşiliktir, bu nedenle otele varır varmaz birkaç dakika soluklanın ve dışarı çıkmadan önce neler yapacağınızı planlayın. Ben genellikle aşağıdaki adımları takip ederim:

  1. Kamera ve ekipmanlarımı dışarı çıkartmak. ve her şeyi ortaya sermek.
  2. Kısa listeme göz atmak (daha önce hazırladığım) ve o gün ve (dışarı çıkmak için vakit ilerlemişse) ertesi gün yapılacakları belirlemek.
  3. Günlük çantamı hazırlamak. Su, güneş kremi, yiyecekler, rehberler, kamera ekipmanları ve telefon gibi eşyaları hazırlamak.
  4. Günümü ve rotamı planlamak. Daha sonra otelden çıkarım ve birkaç saati etrafımı keşfetmeye ayırırım çünkü çevreyi henüz bilmiyorumdur.
  5. Değerli belge ve eşyalarımı kilitlemek. Gün içinde kullanmayacağım eşyaların da güvenliği önemlidir.
  6. Kamerayı hazırlamak. Pilin dolu, hafıza kartının boş, lens kapağının takılı olduğundan emin olduktan sonra çekime hazırım, demektir.

Akşamları bir rutin haline getirmek

Nerede ve hangi zamanda bulunduğum fark etmeksizin, güneş batmadan günümü bitirmem, ancak her gece bazı şeyleri yapmadan da yatmam. Odama varır varmaz çektiğim fotoğrafları harici disklere yedeklerim. Lightroom kullanarak bu fotoğrafları her bir harici diske kopyalarım ve bu kopyalama sırasında otomatik olarak telif hakkı bilgilerimi fotoğraflarıma eklerim. Fotoğrafları yedekleme işlemini tamamladıktan sonra aşağıdaki şekilde paketlerim:
  • Bir harici disk odada güvenli bir yerde
  • Bir harici disk, çantamın içinde, odada güvenli bir yerde, ya da bir aracım varsa, aracımın içinde güvenli bir yerde
  • Bir harici disk, kamera çantamda ve gün boyunca yanımda
Böylelikle, her şart altında çektiğim fotoğrafların bir kopyalarına erişimim olacaktır. Örneğin, eğer sırt çantam çalınırsa, fotoğraflarım halen güvenli bir yerde, otel odamda ya da aracımın içinde beni bekliyor olacaktır.

Mekanlar, açıklamalar ve fotoğrafların kontrolleri

Yatmadan önce, Lightroom kullanarak fotoğraflarıma mekan bilgisi ve yararlı olabilecek diğer faydalı bilgileri, halen aklımda iken, eklerim. Fotoğraflarını satmayı ya da bir görüntü kütüphanesine göndermeyi planlıyorsanız, oldukça önemli bir işlemdir. Fotoğraflara ayrıca hızlı bir şekilde göz atarım ki fotoğraflarda herhangi bir sorun varsa, hemen telafi edebileyim ya da daha iyi bir fotoğraf çekebileyim. Örneğin, oldukça etkili bir sahneyi yetersiz bir ışıkla çekmiş olabilirim, fakat çekimimi kontrol ettiğimde aynı yerin farklı açı ile farklı bir ışık altında fotoğrafını çekebilirim. Çekimlerimi gözden geçirdikten sonra daha iyi fotoğraf çekebilme ihtimalimi artırırım.

Günü planlamak

Çekim söz konusu ise zaman en önemli şeylerden birisidir.Hiçbir zaman yeterli olmaz, bu yüzden mümkün olduğunca verimli kullanılmalıdır. Her gece uyumadan önce aşağıdaki adımları uygularım:
  • Alarmı kurmak, ertesi gün için.
  • Kısa bir liste hazırlamak, ve gerekliyse değişiklikler yapmak.
  • Güzergah hakkında çalışmak ve araç kullanıyorsam, GPS üzerinden adresleri kaydetmek.
  • Kamera çantamı paketlemek, yedek pil ve hafıza kartı aldığıma emin olmak.
  • Gün içinde kullandığım pilleri şarj etmek.
  • Giyeceğim kıyafetleri belirlemek.
En önemli noktalardan birisi de kalktıktan hemen sonra dışarı çıkabilmektir, ben sabahın erken saatlerinde kalkarak günün ilk ışıklarını yakalamaya çalışırım. İsteyeceğim son şey, 16:00'da çantamın içindeki çorapların nerede olduğunu aramaktır.

Eve dönüşe hazırlık

Çekim için hazırlıklar yaptığım gibi, pahalı ekipmanlarımı arkamda bırakmamak adına da hazırlıklar yaparım. Bir gün önceden çantamı toplarım ve harici disklerimi yine üç farklı yere koyarım (kamera çantası, sır çantası ve dizüstü bilgisayar çantası gibi).


Evde

© Kav Dadfar

Fotoğrafları aktarmak

Eve geldikten sonra fotoğrafları hard disklerde unutmak oldukça kolaydır. Fakat kazaları, arızalar ve benzer sorunları hatırlamak oldukça kolaydır, bu gibi nedenlerle mümkün olduğunca hızlı bir şekilde fotoğrafları ana depolama alanıma aktarırım. Bütün fotoğraflarımı yedeklemek için iki dahili hard disk kullanırım (biri yedek) ve üçüncü bir seçenek olarak fotoğraflarımı bulut depolama özellikleri ile yedeklerim. Fotoğrafların güvende olması için çok ucuz bir yol.

Basitçe, çektiğim bütün fotoğrafları Lightroom aracılığı ile ana hard diske aktarırım. Her çektiğim fotoğrafı, kendine has klasörlere yüklerim. Her bir fotoğraf için özel alt klasörler oluştururum. Örneğin, Londra'daki Borough Market'in fotoğraflarını çektiysem, hard diskimdeki bu fotoğraflar, İngiltere klasörünün alt klasörü olan Londra klasörünün içindeki Borough Market klasörüne aktarımı gerçekleştiririm.

Fotoğrafları ilk aktarımımdan hemen sonra ikinci hard diske ve çevrimiçi bulut depolama alanlarına yedekleme işlemini gerçekleştiririm. 

Rötuş işlemi

Fotoğrafları işlemeye başladığımda her zaman aynı adımları uygularım. Bu adımların benim için iyi bir şekilde çalıştığını daha önce fark ettiğim için yıllardır aynı adımları uygular, dururum. Önemli olan, bu yöntemin "doğru yol" olmadığını bilmektir (sadece benim için işe yarayan yöntem bu) ve herkesin jendisine ait bir yol bulması gerektiğidir.

1. İlk Düzenleme – Yapmanız gereken ilk işlem, bariz hatalı ve bulanık çıkmış, istenmeyecek fotoğrafları silmek olmalıdır.
2. İkinci Düzenleme – İkinci adım, düzenleme yapmak isteyeceğiniz fotoğrafları işaretleyerek daha sonra kullanılmak üzere kenara koymak olmalıdır.
3. Seçili Fotoğrafları Kontrol Etmek – Rötuş işlemlerine başlamadan önce işe yaramayacağını düşündüğüm fotoğrafları yanlışlıkla seçip seçmediğimi kontrol ederim. Bu yüzden fotoğrafları %100 yakınlıkta (Lighroom'da 1:1) yakınlaştırma ile incelerim ve kamera sarsıntısı nedeni ile bulanık çıkmış fotoğrafları elerim.
4. Rötuşa Başlamak – Düzgün bir şekilde odaklanmış ve keskin çıkmış fotoğrafları kullanırım. Mümkün olduğu müddetçe fotoğrafları çekerken düzgün tutmaya, rötuş aşamasına daha az iş yükü bırakmaya çalışırım, yine de rötuş işleminde takip etmem gereken bir sıralama olduğunda, aşağıdaki adımları uygularım.
  • Beyaz Dengesini kontrol etmek ve ayarlamak
  • Karşıtlık ve Pozlamayı kontrol etmek ve ayarlamak
  • Parlak ve Gölgelik alanları kontrol etmek
  • Doygunluğu ayarlamak
  • Açıyı kontrol etmek ve ayarlamak (kırpma, döndürme)
  • Gerekliyse, bozulmaları ayarlamak (dikey hatları düzleştirmek vb.)
  • Vinyet eklemek
  • Renk Sapmalarını düzeltmek
  • Grenleri azaltmak (gerekliyse)
  • Toz, kir gibi noktaları ortadan kaldırmak
  • Nihai kırpma
Fotoğraf daha fazla rötuş işlemine ihtiyaç duyuyorsa, Adobe Photoshop kullanırım ve daha sonra Lightroom'a aktarırım. Genellikle keskinleştirme işlemini Lightroom'da yaparım ancak Photoshop ile bu işlemi yapacaksam, High Pass filtresi uygularım.

5. Seçme İşlemi – Fotoğraflarım hazır olduğunda, oylama seçeneğini kullanırım ve düzenleme işlemimi tamamlarım. Fotoğraflarıma, beğeni oramı göre yıldızlar veririm (bir, iki, üç yıldız gibi) ve hepsi beş yıldız alana kadar rötuş işlemine zaman zaman devam ederim.

6. Nihai Kontrol – Fotoğraflarımı kaydetmeden önce her bir fotoğrafı %100 yakınlaştırma oranı ile tekrar kontrol eder ve herhangi bir noktayı gözden kaçırmamış olduğuma emin olurum. Net çıkmamış fotoğrafları istemcilere ya da fotoğraf editörlerine göndermek hiç profesyonelce bir davranış değildir. Ayrıca, eklemek istediğim anahtar kelimeler gibi verileri de tekrar gözden geçiririm.

7. Fotoğrafları Kaydetmek – Hangi formatta fotoğrafları kaydedecek isem bu aşamada yaparım.Çalıştığım istemcilerle ilgili bazı ön tanımlı ayarlar oluşturdum, bu sayede hangi istemci için fotoğraf kaydedecek isem o ayarı uygularım.

8. Son Basamak – Fotoğraflarımız müşterilerimizin istekleri doğrultusunda yaşadığı için, Lightroom'daki renk etiketleme özelliğini kullanarak fotoğraflarımı etiketlerim. Örneğin, farklı fotoğraf kütüphaneleri (depolama ajansları) ile çalıştığım için, her bir fotoğrafı farklı ajanslar için farklı renklerle etiketliyorum. Böylelikle, hangi fotoğrafı hangi kütüphaneye göndereceğimi biliyorum.

Zamanla, kendinize ait bir iş akışı gerçekleştirebileceksiniz, fakat yine de bazı adımlar herkes için standarttır. Fotoğrafları tekrar tekrar yedeklemek, satışa sunulmadan önce fotoğrafları tekrar tekrar kontrol etmek, herkes için olmazsa olmazdır.

Şimdi, sizin sıranız. Sizin iş akışınız nedir? Uyguladığınız özel ipuçları var mı? Aşağıdaki yorum formunu kullanarak bizimle paylaşabilirsiniz.

© Kav Dadfar

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status