Son Yazılar

1 Mayıs 2016 Pazar

Kelebek Fotoğrafları Çekmek İçin İpuçları


Kelebekler makro dünyayı keşfetme noktasında renkli ve eğlenceli bir yol vaat etmektedir, ve bu çekimin teknikleri oldukça kolay bir şekilde öğrenilebilmekte, biraz sabır ve uygulama ile birlikte harika sonuçlar elde edilebilmektedir.



Kelebekler çok hızlı hareket ediyor diye siz de öyle olmak zorunda değilsiniz! Eğer dikkatli bir şekilde izlerseniz, her bir tür kelebeğin aynı çiçek türlerini ziyaret ettiğini fark edebilirsiniz. Bir fotoğraf çekme fırsatını kaçırırsanız, birkaç dakika beklediğinizde yeni bir çekim fırsatı elde edersiniz. Kelebeklere yaklaşırken, gereksiz titreşimlerden kaçının ve kelebeğin üzerine bir gölge düşürmediğinizden emin olun.

© Kathy Samuel

Lens Seçimi

Bir makro lense sahip olmak bir avantaj ise de herhangi bir diğer lens de kullanılabilir. Geniş açılı lensler çevreyi de dahil edebileceğiniz bir çekim yapmanızı sağlayacakken, daha uzun odak uzaklıkları kullandığınızda kelebek arka plandan izole edilecek, arka planın rahatsız etkileri ortadan kalkacaktır.

Kamera Ayarları

Bütün makro fotoğrafçılıklarda olduğu gibi, arka plan da ön plandaki özne kadar önemlidir ve doğru bir diyafram ayarı kullanmak fotoğrafınızı var ya da yok edebilir. Diyafram Öncelikli Modu seçin ve görece geniş bir diyafram (küçük f-sayısı) kullanın. F/2.5 ila f/5.6 arasındaki bir değer, başlamak için iyi bir noktadır, bu değerle birlikte kelebeği arka plandaki çiçeklerden ya da çimlerden kolaylıkla ayırabilirsiniz.

Elbette, geniş bir diyafram kullanmanız alan derinliğini azaltacaktır, bu nedenle çekimi yapmak isteyeceğiniz değer, kelebeğin pozisyonuna göre değişecektir. Eğer kelebeğin kanatları kapalı ise ve siz kelebeğe paralel bir şekilde duruyorsanız, geniş bir diyafram iyi bir tercih olacaktır. Ancak tersi bir durum söz konusu ise, f/8 ya da f/11 gibi bir değer kullanmanız gerekecektir.

Bazı durumlarda, beslenen ve kameraya poz veren bir kelebeğe rast gelecek kadar şanslı olabilirsiniz, fakat çoğu durumda kelebekler, rutin davranışlarını sergileme ve hareket etme eğilimindedirler. 1/800 saniye gibi hızlı bir perde hızı kullanarak bulanık fotoğraflar çekme riskini ortadan kaldırabilirsiniz.

İdeal olarak, ISO 200 ile ISO 400 arasındaki bir değer iyi bir tercih olacaktır ancak, ortamdaki ışık koşullarına bağlı olarak ISO'yu artırabilirsiniz.

© Kathy Samuel




Odaklama

Eğer kelebeği büyük bir sahnenin bir parçası olarak kullanacaksanız, bunu otomatik odaklama ile gerçekleştirebilirsiniz. Yakın çekimler için, tek bir odaklama yöntemi vardır, elle (manuel) netleme! Otomatik odaklama çok ender durumlarda isabetli ölçüm yapabilmektedir, özellikle kelebeklerin gözlerine odaklanmak istiyorsanız, otomatik odaklama çalışamayacaktır. Eğer fark edebiliyorsanız, kelebeklerin gözlerinin keskin (net) çıkması için çaba göstermelisiniz.

Eğer mikroskobik düzeyde küçük olan gözlere nasıl odaklayacağınızı merak ediyorsanız, endişelenmeyin. Öncelikli olarak çiçeğe odaklama yapın, kelebek geldiğinde de küçük dokunuşlar ile ayarlamayı yapın. Etkili odaklama yapmak zorlayıcı olabilir, bu yüzden en iyi çekimi yaptığınızdan emin olmak için birçok fotoğraf çekin.

© Kathy Samuel

Işık

Çoğu fotoğrafçılıkta olduğu gibi, gün ortasındaki sert ışıktan kaçının. Günün erken saatleri harika ışık ve yavaş hareket eden kelebekler fırsatı verecektir, yine de akşamüstleri çoğunlukla en iyi tercihtir. Kelebekler hareketlidir ve güneş batmak üzeredir.

Ön ve yan aydınlatma ile ilgili sorunlarınız aştığınızda arkadan aydınlatma ile çekimler yapma denemelerine başlayabilirsiniz. Bunu, kelebeğği güneş ile sizin aranıza yerleştirerek gerçekleştirebilirsiniz. Lens parlamalarından (lens flare) sakınmak bu gibi durumlarda zorlayıcı olabilir, fakat bu tür çekimlerde son derece etkileyici detaylar elde edebilir ve kelebeğin kanatları arasından süzülen ışıkları yakalayarak harika bir çekim elde etmiş olabilirsiniz.

Arkadan aydınlatılmış fotoğraflarınız karanlık çıkıyorsa, aşırı pozlama yapmayı deneyebilirsiniz. Kelebek düzgün bir şekilde pozlanana kadar pozlama telafisi uygulayabilirsiniz.

© Kathy Samuel

Kompozisyon

Bir kelebeği yukarıdan fotoğraflamak kanatlardaki detayları ve renkleri sunacaktır. Göz seviyesine inmek çok daha fazla etki ve samimiyet sunacaktır (özellikle gözler keskin çıktığında). Bakış açınızı değiştirin, etrafı dolaşın ve kelebeğin ender çekilmiş açılarını keşfedin.

Yakın çekimler deneyebileceğiniz gibi, daha geniş açılı bir fotoğraf çekip kelebeği doğal çevresinde göstermeyi tercih de edebilirsiniz.

© Kathy Samuel

Üçayak (Tripod)

Bir üçayak kullanımı isteğinize bağlıdır. Bir üçayak daha stabil çekimlere, odaklamaya ve kompozisyona yardımcı olabilir. Bir üçayağın eksisi, hantallığıdır ve hızlı ve düzensiz hareket eden varlıkların fotoğrafını çekerken sizi kısıtlamasıdır.

Kelebekleri bulmak için çok uzaklara gitmenize gerek yok. Bahçeniz muhtemelen birçok kelebeğin geçiş güzergahında yer almaktadır, ayrıca bahçelerde, parklarda, tarlalarda ve ormanlık alanlarda da kelebekleri kolaylıkla bulabilirsiniz. 

© Kathy Samuel

Biraz azimle bu güzelliklerin fotoğrafını çok daha iyi bir şekilde çekebilecek teknikleri öğrenebilirsiniz. Küçük bir uyarı, kelebekler peşinde koşmak bağımlılık yapabilir!

Kathy Samuel is a natural light photographer with a passion for the outdoors and the world of macro photography. She is English, but now lives in the southern French Alps where there is no shortage of tiny subjects for her camera. You can visit her at Kathy Samuel Photography.

© Kathy Samuel

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status