Son Yazılar

11 Haziran 2016 Cumartesi

Uzatma Tüpü Nedir?



Uzatma Tüpleri Nasıl Çalışır?


Bir uzatma tüpü, kameranın gövdesi ile lens arasına takılır. Optik bir eleman değildir, bu nedenle tüplerin içinde lens bulunmaz. Tüm yaptığı, lensi, optik düzlemden uzaklaştırmaktır. Böylece, minimum odaklama mesafesi küçülecektir. Bu sayede, çekim yapmak istediğiniz nesneye daha da yakınlaşabilir, kadrajı daha fazla doldurabilir ve başarılı bir odaklama yapabilirsiniz.



© Usama Nasir

Örneğin, elimde Canon 24 - 105 mm lens mevcut, bu lensin minimum odaklama mesafesi 0.45 metredir. Yukarıdaki çiçeğin çekiminde, çiçeğe yaklaşabildiğim kadar yaklaştım. Yeterince iyi, ancak daha da yakınlaşmak isterdim, bu yüzden kameraya uzatma tüpleri takmam gerekirdi (üç farklı uzatma tüpüne sahibim, bunların farklarından da kısaca bahsedeceğim). Uzatma tüpleri, basitçe, kamera gövdesine bir lens gibi takılır. Bu nedenle, öncelikle lensi kameradan ayırıyor, daha sonra en kısa uzatma tüpünü kameraya taktıktan sonra, lensi uzatma tüpüne takıyorum.

En kısa uzatma tüpünü seçme nedenim, büyütme oranında küçük bir artış elde etmek istememdir. Bu kurulum ile birlikte, fiziksel olarak çekim yapmak istediğim nesneye yakınlaşmasam bile büyütme oranını artırmış olacağım. Burada, uzatma tüplerinin bir dezavantajından bahsetmem gerekiyor – uzatma tüpleri ışık kaybına yol açmaktadır. Daha fazla ışık elde edebilmek için ISO'yu artırabilir ya da diyaframı açabilirim. Diyaframı açtığım takdirde alan derinliği azalacaktır. Burada bir tercih yapmak gerekiyor, büyütme oranı mı istiyorum, daha fazla alan derinliği mi? Sıradan lenslerle elde edemeyeceğim oranda yakınlaşma imkanı ise, tüplerin en hoşa giden özelliklerindendir.

© Usama Nasir

Uzatma tüplerinin bir artısı, bilgisayarda rötuş yapmak istediğimde kırpma işlemi gerçekleştirmeme gerek kalmayacak şekilde, nesneye yakınlaşma imkanı elde edebilmiş olmamdır – bu sayede daha fazla çözünürlük kullanabilirim.  Uzatma tüplerini bütün lenslerle; prime, zum, portre hatta makro lenslerle birlikte kullanabilirsiniz. Uzatma tüpleri çok daha pahalı olan lenslerle elde edilen makro fotoğrafları elde edebilmenin çok daha ucuz bir yoludur.


Uzatma Tüp Boyutları

Uzatma tüpleri farklı boyutlarda üretilmektedir. Bende Kenko Uzatma Tüplerinin üçlü seti (Nikon için) bulunmaktadır. Bunlar 12mm, 20mm ve 36mm boyutlarındadır. Bunlar bazı çekimlerde birbirine geçirerek 68mm boyut da elde edebiliyorum. Böylelikle daha uzun bir uzatma tüpüne sahip oluyorum. Daha uzun bir uzatma tüpü de daha fazla  büyütme oranı anlamına geliyor. Bu tüpü kamerama taktığımda, azami makro oranını elde edebiliyorum, ancak bu kurulumda makro çekimlere dair bütün kaygıları da hesaplamam gerekiyor.

Odak uzaklığı arttıkça uzatma tüplerinin etkinliği azalır. Diğer bir deyişle, 50mm lens ile uzatma tüpleri kullandığınızda, 300mm lens ile kullandığınızdan daha etkili bir çekim yapma imkanı elde edebilirsiniz. Ultra geniş açılı lens kullanımında da dikkatli olmanız gerekiyor. Örneğin, 20mm'lik bir lens ile 68mm'lik uzatma tüpünü bir arada kullanırsanız, odaklama yapmanız mümkün olmayacaktır, çünkü minimum odaklama uzaklığı lensin içinde kalacaktır. Burada bir farktan da bahsetmek istiyorum, bazı uzatma tüplerinde kamera ile lens arasında elektronik bağlantıyı sağlayacak elektrikli sistemler varken bazılarında bu sistem yoktur.

Eğer uzatma tüpünüzde elektrikli sistemler yoksa, otomatik netleme ya da diyaframı kontrol edemezsiniz. Canon ve Nikon, elektrikli uzatma tüpleri üretmektedir. Bu tüpler mükemmel derecede etkili çalışıyor olsa da, çok pahalıdır. Benim kullandığım Kenko uzatma tüpleri çok daha ucuz olmakla birlikte, Vello gibi markalarda çok daha ucuza bulunabilir. Sahip olduğum uzatma tüpleri en gerekli özellikleri kontrol etmemi sağlamakla birlikte, diğer uzatma tüplerinden çok daha ucuza mal edilebilmektedir.

Uzatma tüpleri makro fotoğrafçılığa geçiş için son derece ekonomik yoldur. Ayrıca, küçüktür, hafiftir ve kolay taşınabilir. Bir makro lens mi yoksa uzatma tüpleri mi satın almalıyım şeklide bir kararsızlığa düşerseniz, bir makro lens dahi satın alsanız, nesnenize yakınlaşabilmek için bir uzatma tüpü satın almanız yine de gerekecektir. Bir diğer deyişle, elinizdeki lensleri kullanarak büyütme oranları elde edebilmenin harika bir yolu, uzatma tüpleri satın almaktır.

Yakınlaşmanın Diğer Yolları

Uzatma tüpleri nesnelere yakınlaşmanın tek yolu değildir. Yakınlaştırma (close-up) filtreler satın alabilir, uzatma tüplerinden çok daha fazla esnekliğe imkan tanıyan uzatma körükleri kullanarak lensinizi tilt/shift lensler gibi kullanabilir, ya da lensinizi kameranıza ters bağlama adaptörü kullanarak ters takabilirsiniz (normal lensi makro lense çevirmek).Benzer sonuçları almanızı sağlayacak ucuz DIY (Kendin Yap) ürünler de bulabilirsiniz. 



Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status