Son Yazılar

6 Kasım 2016 Pazar

15 Sokak Fotoğrafçılığı Tekniği ve İpucu


Sokaklarla içli dışlı olan herkese, merhaba. Sokaklarda yapacağınız çekimler için hızlı ipuçları ve teknikler öğrenmek istiyorsanız, aşağıdaki 15 ipucunu okuyabilirsiniz.



1. Çekim Alanınız Üzerinde Çalışın

Fotoğraf: Eric Kim

Sokak fotoğrafçılığı söz konusu olduğunda, gördüğüm en bariz hatalardan birisi, fotoğrafçıların bir sahnede birkaç fotoğraf çekip yollarına devam etmeleridir (çünkü sıkılırlar, sinirlenirler ya da sabırsızdırlar).

Bunun yerine, çekim alanınız üzerinde çalışın. Aynı sahnenin birçok fotoğrafını çekin. Tercihen 15-20 fotoğraf çekin (daha iyi sonuçlar için daha fazla çekim yapmayı deneyin).

Görsel: Eric Kim


Neden mi? Çünkü, daha fazla fotoğraf çektiğinizde daha iyi bir fotoğraf çekme şansınız artacaktır. Bazen, arka plandaki küçücük bir değişiklik, bir göz teması ya da küçük bir mimik ya da jest, harika sonuçlar doğuracaktır.

2. Flaş Kullanın

Fotoğraf: Eric Kim


Benim gibi birisi iseniz (biraz tembel), ışığın etkili olduğu zamanlarda çekim yapmayı kovalamayabilirsiniz. Bu nedenle, eğer gün ortasında, gölgelik alanlarda ya da iç mekanlarda çekim yapıyorsanız, konunuzu ön plana çıkarmak için kameranızdaki flaşı kullanabilirsiniz.

Ben genellikle kamerayı Program modunda kullanır ve otomatik flaş ayarlarını uygularım. Kameranızda mevcutsa, dahili flaşı, yoksa küçük bir harici flaşı kullanabilirsiniz.

Güneşe karşı yapacağınız çekimlerde ya da iyi aydınlatılmamış koşullarda flaş kullanabilirsiniz.

Ayrıca, gece çekimlerinde insanların daha çok farkında olacağı durumların aksine, gündüz vakitlerinde insanlar flaşın farkına varmadan da çekimler gerçekleştirebilirsiniz.

3. Göz Teması Kurun

Fotoğraf: Eric Kim

Bir söz vardır: "Gözler ruha açılan bir pencere gibidir". Fotoğraf çekerken bu sözü hep aklımda bulundururum, böylelikle insanlar fotoğrafa bakarken fotoğrafla daha güçlü bir bağ kurarlar. Bu şekilde çekilmiş fotoğraflarda, fotoğrafı çekilen kişi doğrudan izleyiciye bakıyormuş hissi oluşmaktadır.

Daha güçlü bir göz teması daha duygusal, daha anımsanır sonuçlar doğuracaktır.

Peki ama, sokakta çekim yaparken göz temasını nasıl sağlayabilirsiniz ki? Önerim: onlara yaklaşın, sürekli çekim durumunda bulunun; ta ki sizi fark edip sizinle göz teması kurana kadar. Sizinle yeniden göz teması kurduklarında tekrar çekim gerçekleştirmiş olun.

4. Eğilin

Fotoğraf: Eric Kim

Çoğu fotoğrafçı göz hizasından çekim yapar. Bu da genellikle sıkıcı bakış açısına neden olur. Dünyayı zaten her zaman bu bakış açısı ile görürüz — bu nedenle farklı ve benzersiz bakış açıları elde etmeye çalışın.

Dizlerinizin üzerine çökerek alçak bir açı ile çekim yapmanız, modelinizin gerçek hayatta olduğundan daha büyük görünmesine yol açacaktır. Kadrajın kenarlarında bulunan nesneler de abartılı görünecektir (farklı bir görünüşe neden olacaktır).

Görsel: Eric Kim

Her şey bununla da sınırlı değildir, dizlerinizin üzerine çökerek daha küçük görüneceğiniz için modeliniz üzerinde daha az korkutucu olacaksınız. Bir kralın karşısında dizleri üzerine çöken bir şövalyeyi düşünün.

5. "Savunmasız An"ın Fotoğrafını Çekin

Fotoğraf: Eric Kim


Genellikle "kritik an"ın (ani bir şekilde ortaya çıkan ilgi çekici an) fotoğrafını çekmekten bahsederiz. Ben, ayrıca "savunmasız an"ın (fotoğrafı çekilen kişinin sizin varlığınızı unuttuğu, gardını düşürdüğü an) fotoğrafını çekmeyi denemenizi de tavsiye ediyorum.

Görsel: Eric Kim

Fotoğraf çekmek için izin isterim. Sakındığım ise, modelimin sürekli benim bilincimde olduğu ve dikkatini bana verdiği anlardır. Bunun yerine, "savunmasız an"ların fotoğrafını çekmeyi denerim — modelim bir an için benim ve kameramın varlığımı unutur, ruhundan gelen duyguları ortaya koyar.

""Savunmasız an"ın fotoğrafını nasıl çekebilirsiniz?

Evet — onlara açık uçlu sorular sorabilirsiniz; örneğin "Bugüne dair planların nelerdir?", "Nerelisin?" "Kişisel stilini nasıl açıklarsın?", "Hayat hikayeni anlatır mısın?". Modeliniz "hikaye anlatma moduna" girdiğinde size poz vermeyi bırakacaklardır, bu anlarda istediğiniz fotoğrafları çekebilirsiniz.

6. Modelinizi Yönlendirin

Fotoğraf: Eric Kim

Çekim için modelinizden izin aldıysanız, onu yönlendirebilirsiniz de. Ben genellikle onların sade bir arka plana karşı durmalarını ve ilgi çekici jestler göstermelerini isterim.

Görsel: Eric Kim

İlgi çekici jestler için, modelinize gözlükleri, saçlar ve belki de saatleri hakkında sorular yöneltebilirsiniz. Ben onlara, "Bunu nereden satın aldın?" diye sorarım ve onlar anlatmaya başlar, bazı jestler gösterirler — işte bu anlarda çekim yapabilirsiniz.

Modelinizden, eğilip kalkarak, saçları ile oynayarak ya da "uzaklara bakarak" rahatlamasını sağlayabilirsiniz.


Peki ama, sokak fotoğrafçılığı için konuşmak gerekirse, bu tür davranışlar "yapmacıklığa" neden olmayacak mı? Bence, sokak fotoğrafçılığı sizin kendi gerçekliğinizi göstermenin bir yoludur, orijinal gerçekliği göstermenin değil (bu işi foto-muhabirlere ve belgesel fotoğrafçılarına bırakın).

William Klein, "Sokakların yönetmeni" olarak bilinen en başarılı fotoğrafçılardan birisidir. Onun en tanınmış fotoğraflarından birisi olan "Kid with gun" (Silahlı çocuk) fotoğrafının çekimi sırasında William Klein çocuğu "Sert bak!" diyerek yönlendirmiştir.

7. "Bunu Benim İçin Tekrar Yapabilir Misin?"

Fotoğraf: Eric Kim

Bazen bir kişinin fotoğrafını çekerken ilgi çekici bir jest, hareket ya da olay ile karşılaşırsınız. Bu gibi durumlarda, "Bunu tekrar edebilir misin?" diye sormanın iyi sonuçlar vereceğini düşünüyorum.

Görsel: Eric Kim

Örneğin, yukarıdaki fotoğrafı çekerken, modelimin kız arkadaşı, modelimin terini silmeye çalışıyordu. Bunu hoşa gidecek bir sahne olarak düşündüm. Bu hareketin tekrar edilip edilemeyeceğini sordum ve olumlu yanıt aldım — neticede en beğendiğim fotoğraflardan birisi ortaya çıktı (fotoğraf gizli çekilmiş gibi görünüyor olsa da izin alınarak gerçekleştirilmiş bir çekimdi).

8. "Balık Avı" Tekniği

Fotoğraf: Eric Kim

Sokak fotoğrafçılığında uygulanan en klasik tekniklerden birisidir — bir arka plan belirlenir ve konunun kadraj içine girmesi beklenir.

Fotoğraf: Eric Kim

İlgi çekici bir arka plan, bir reklam panosu, yönelen hat bulabilir ve onunla yan yana gelen modelinizle birlikte bir dizilim meydana getirebilirsiniz.

Bu tekniğe "balık avı" tekniği denilmesinin sebebi, balık tutmaya gittiğinizde bazen saatlerce beklemenize rağmen eli boş geri dönebilmenize benzemesidir. Bazen kilolarca balık tutabilirsiniz de. Sonucunu asla bilemezsiniz — ancak sahip olmanız gereken yetenek, sabırdır.

9. Cepheden Çekin

Fotoğraf: Eric Kim

Amatör fotoğrafçılarda gördüğüm bir diğer yaygın hata da cepheden gerçekleştirilmeyen çekimlerdir. Bunun yerine yandan çekimi tercih ettiklerini görüyorum.

Fotoğraflarınızın daha çekici, enerji dolu ve dinamik olmasını istiyorsanız cepheden çekimler yapın. Bazen, kazara insanlarla çarpışabilirsiniz, ancak geniş açılı lensleri kullanıyorsanız, bu konu oldukça önemlidir. Geniş açılı bir lens kullanarak cepheden bir çekim yapıyorsanız, fotoğrafınız izleyicilere tam olarak orada oldukları hissini verecektir.

Bu nedenle, kalabalık caddelerde ilerlerken, merkezi bir yerde durun ve size doğru yönelmiş insanların gelmesini bekleyin. Fotoğrafı çektikten sonra sessiz bir şekilde yolunuza devam edin.

10. Katmanlar / Derinlik Meydana Getirin

Fotoğraf: Eric Kim


Daha fazla derinlik ve karmaşıklıkla daha etkili fotoğraflar elde etmek istiyorsanız katmanları / derinliği birleştirmeyi deneyin.

Bu konudaki önerim, elle netleme yaparak arka plana ön odaklama yapmanızdır. Diyafram Öncelikli Modu seçin, f/8 gibi bir diyafram ayarı kullanın ve ISO 1600 ya da ISO 3200 gibi yüksek bir hassasiye ile çekimi gerçekleştirin. Daha sonra kadraj içinde — ön, orta ve arka planda — daha fazla varlık bulunmasına izin vererek bütün nesnelerin birleşmesini sağlayın.

Bu konuda oldukça başarılı bir fotoğrafçı olan Alex Webb'in fotoğraflarını incelemenizi öneririm.

11. Çizgilere / Dokulara / Desenlere Odaklanın

Fotoğraf: Eric Kim

Eğer insanların fotoğrafını çekecek ruh halinde değilseniz, çizgilere, desenlere ve dokulara yoğunlaşarak, içinde insan bulunmasının gerekmediği daha kavramsal sokak fotoğrafları çekebileceğinizi de bilin.

Bunu "kentsel manzaralar" çekerken sıklıkla kullanırım. Eski binalarda ya da tarihi yerlerde çizgiler, desenler ya da dokularla karşılaştığımda, aradığım fırsatı bulduğumu hissederim – bu şekilde fotoğrafın içinde daha fazla duygu ve karakter yer alabilmektedir.

12. Negatif Alan Kullanın

Fotoğraf: Eric Kim


Kendimi bir minimalist olarak tanımlarım ve fotoğraflarımda negatif alana oldukça fazla yer vermeyi tercih ederim. Neden mi? Negatif alan fotoğrafınızın "nefes almasına" izin verir ve izleyicinin fotoğrafta daha bariz şekilde belirlediğiniz konuya odaklanmasını sağlar.

Negatif alanı nereye eklemelisiniz? Tamamen sezgilerinizi kullanmanızı öneririm — eğer kadraj çok kalabalıksa daha fazla negatif alan kullanmalısınız.

Ayrıca, dramatik gölgeler ekleyerek de fotoğrafınıza negatif alan ekleyebilirsiniz. Gün doğumunda ya da gün batımında ya da parlak gün ışığı altında -1 ya da -2 pozlama telafisi kullanarak çekim yapın. Rötuş işlemi sırasında "blacks" ayarını yükseltin ve fotoğrafın karşıtlığını artırın.

Minimalizm, negatif alan ve gölgeler konusunda Rinzi Ruiz'in ("Street Zen" adı ile de aratabilirsiniz) fotoğraflarını incelemenizi öneririm.

13. Negatif Pozlama Telafisi

Fotoğraf: Eric Kim

Önceki teknikle ilgili bir konu. Modelin parlak ışık altına yerleştirilmesi ve pozlama telafisinin -1 ile -3 arasında bir değer seçilmesi fikrine dayalıdır. Ben bu tekniği Neil Ta'dan öğrendim — bu teknikle arka plana etkileyici gölgeler ekleyebilirsiniz (gün ışığında gerçekleştirdiğiniz çekimlerde bile).

14. Yönelen Hatlar

Fotoğraf: Eric Kim


Yönelen hatlar her yerde bulunabilir — ara sokaklardan sokak direklerine, parklardan ana yollara kadar her yerde.

Yönelen hatları kullanmanın en kolay yolu onu fark etmek ve doğru modelin kadraj içine girmesini beklemektir. Bunu "balık avı" tekniği ile eşleşirebilirsiniz.

15. Kadrajdan Çıkarma

Fotoğraf: Eric Kim

Bilmeniz gereken son ipucu, neyin kadraj içinde neyin kadraj dışında kalacağına kesin olarak karar vermenizdir. Bu nedenle, çekimden önce düşünün, "Kadraj içinde olması gereken nedir? Kadraj içinde dikkat dağıtan şeyler var mı? Neleri kadraj içinde tutmalı, neleri çıkarmalıyım?"

Dikkat dağıtıcı bir nesne kadraj içinde kalmayana dek, kadrajdan çıkarma işlemini sürdürün ve nihai görüntüyü elde edin.

Özet

Yukarıda bahsedilenler, sokak fotoğrafçılığı için bazı hızlı ipuçları ve tekniklerden ibaretti, ancak liste, sokak fotoğrafçılığı için nihai rehber değildir (Liste kolaylıkla genişletilebilir). Bu teknikleri birleştirerek kullanmayı deneyin ya da her güne bir tekniği seçerek kendinizi geliştirmeye çalışın.

Sokak fotoğrafçılığı bilginize daha fazla bilgi eklemeniz, daha etkili fotoğraflar çekmenizi sağlayacaktır. Hepimiz farklı tarza ve yaklaşıma sahip olsak da, dışarıda farklı şeyler denemek bir fotoğrafçı (ve bir insan) olarak gelişmemizi sağlayacaktır.

Cesur olun, ilerleyin ve güzel fotoğraflar çekin!

© Eric Kim

2 yorum :

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status