Son Yazılar

17 Aralık 2016 Cumartesi

Nasıl Bulanık Bir Arka Plan Elde Edilir


Portre fotoğrafçılığında çok basit bir işlemle bulanık bir arka plan oluşturabilirsiniz.



İnsan fotoğrafları çekerken, yumuşak bir arka plan, fotoğrafınızın herhangi bir potansiyel dikkat dağıtıcı etkiden kurtulmasına yardımcı olabilir. Bu etki, sığ bir alan derinliği olarak adlandırılır.

Fotoğraf: shonova karmakar

Sığ bir alan derinliği ile yalnızca yüze veya kişiye odaklanırsınız ve arka plan oldukça bulanık olur. Daha geniş bir alan derinliğinde, konu ve arka plandaki her şeye keskin bir şekilde odaklanılır.

Yazımızda, etkileyici derecede sığ bir alan derinliği oluştururken göz önüne almanız gereken dört bileşeni bulabilirsiniz:



1. Geniş Diyafram

Pozlamayı değiştirmede verilen ilk derslerden biri, diyafram boyutunun alan derinliğinizi kontrol etmesidir. Her çekim için açıklık miktarı ne kadar büyük olursa, odakta kalan alan o kadar az olur. En çarpıcı etkiyi elde etmek için, f/2'den f/4'e kadar olan düşük değerleri seçin. Diyafram ile f-stop sayılarının tersine çalıştığını unutmayın; düşük sayısal değer daha büyük açıklığı temsil etmektedir.

2. Konuya Olan Uzaklık

Konunuza yaklaşmak, harika bir kompozisyon ilkesi olmasının yanı sıra, arka planı bulanıklaştırmak istediğinizde daha da önem kazanmaktadır. Konunuzdan yarım metre uzakta olduğunuzda, konunuzdan bir metre uzakta olmanızdan daha kolay bir şekilde sığ alan derinliği elde edersiniz.

3. Yakınlaştırma Miktarı

Yakınlaştırdığınızda, fotoğraf öğelerini sıkıştırırsınız, böylece konunuzun arkasındaki her şey daha çarpıcı bir hal alır. Geniş açılı bir lens, sığ bir alan derinliği oluşturmaz, ancak bir telefoto objektifi 100 mm ila 200 mm arasında yakınlaştırırsanız, sonuçlar çok daha etkileyici hale gelir.

4. Sensör Boyutu

Sensör boyutunuz fotoğrafınızın kalitesini birçok yönden etkileyecektir. Arka planınızı bulanık hale getirmek onlardan sadece bir tanesidir.

Fotoğraf: Ji Yeon So

Kamera telefonuyla sığ bir alan derinliği elde etmeye çalışmayın. Sensör küçücük olduğu için fazla etki görmezsiniz. Kompakt bir kamera (bas-çek) ile, alan derinliğini değiştirmek mümkündür, ancak zordur. Bir DSLR ile, gerçekten etkileyici efektleri görmeye başlayabilirsiniz; çünkü sensör çok daha büyüktür.

Arka planınızı bulanıklaştırmak, mükemmel portre fotoğrafı oluşturmak için kullanabileceğiniz birçok kompozisyon tekniğinden birisidir. Dört kolay maddeyi uygulayarak olağanüstü fotoğraflar çekebilirsiniz.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status