Son Yazılar

25 Aralık 2016 Pazar

Yılbaşı Işıkları Nasıl Fotoğraflanır


Yılbaşı Işıkları Nasıl Fotoğraflanır

Noel ışıkları, nerede olursanız olun ruhunuzu aydınlatırlar. Bir şehir merkezinde, bir alışveriş merkezinde veya kendi evinizde olabilirler. Fotoğraf çekmekten hoşlananlar için, bu ışıklar güzel, olağan dışı fotoğraflar çekmek için bir fırsat oluşturabilir.


Noel ışıklarının fotoğraflarının çekilmesi, eğlenceli ve heyecan vericidir, ancak zaman zaman zorlayıcı olabilir. Bu nedenle, bu makalede, noel ışıklarını fotoğraflamak hakkında bilmeniz gereken en önemli şeyleri ele alacağız.

Fotoğraf: mgstanton ISO 1600, f/2.8, 1/125s
Noel ışıklarının fotoğraflanması için en iyi zaman, güneş tamamen battıktan hemen sonra ancak tamamen karanlık olmadan önceki zamandır. Çok karanlıkken noel ışıklarının fotoğraflarını çektiğinizde ışıkları görebilirsiniz, ancak sahnenin geri kalan kısmı muhtemelen çok karanlık olacak ve karanlık alanlarda detay eksikliği meydana gelecektir.

Bunun çözümü, akşamın erken saatlerde fotoğraf çekmek olacaktır. Gün batımından hemen sonra ve tamamen karanlıktan önce çekilen fotoğraflar, noel ışıklarını ve sahnenin geri kalan bölümünün karanlık kısımlarındaki detayları gösterecektir.

Bunun nedeni, o zaman zarfında, atmosfere yayılan bir miktar ışığın bulunmasıdır. Yine de yeterince karanlıktır, böylelikle ışıklar donuk görünmeyebilir veya gün ışığına maruz kalmazlar. Bu zaman zarfı  genelde yarım saatten daha kısa, muhtemelen 15-20 dakika kadar sürmektedir.

Gerçekçi olmak gerekirse, planlamadığınız sürece, o zaman zarfı boyunca noel ışıkları fotoğraflarını başarılı bir şekilde çekme fırsatı elde edemeyebilirsiniz. Yine de, akşamları gerçekleştireceğiniz çekimler hoş sonuçlar verebilir. Konunuza bağlı olarak değişecektir.



Örneğin, akşamları geç saatlerde aydınlık bir şekilde aydınlatılmış noel ağacı fotoğrafını çekmek isterseniz ve bu ana odak noktanız ise fotoğrafınızın iyi çıkması beklenir. Ağaç da biraz aydınlatılmış bir alanda yer alıyorsa, çevredeki ayrıntılar da fotoğrafınızda görülebilir olmalıdır.

Fotoğraf: Alby Headrick
Son olarak, akşam geç saatlerde ağaçlardaki ya da binalar arasında süzülen çok parlak ışıkların fotoğraflarını çekmek bir sorun olarak görülmemelidir. Özellikle kendilerine has ilginç desenleri varsa. Aslında çok karanlık bir gökyüzü ışığın kendisini zenginleştirebilir.

Noel ışıklarının fotoğraflarını çekerken dikkat edilmesi gereken bir sonraki husus fotoğraf makinesinin obtüratör hızıdır. Fotoğraf çekerken ortam karanlık olacağından, genellikle ¼ saniye ila 2 saniye arasında veya daha yavaş bir perde hızı gerekecektir.

Fotoğraf makinesi bu perde hızlarında kullanıldığında sarsıntıdan dolayı bulanık görüntüler ortaya çıkacaktır. Fotoğraf makinenizin sarsıntısından dolayı meydana gelebilecek olan bulanıklıklardan kaçınmanın en iyi çözümü bir üçayak kullanmaktır.

Bir üçayak sahibi değilseniz, noel ışıklarının fotoğrafını çekerken kamerayı sabit bir yüzeye yerleştirmeyi deneyebilirsiniz. Fotoğraf makinesinin otomatik zamanlayıcı özelliğini, fotoğraf makinesinin deklanşör düğmesine basmaktan kaynaklanabilecek kamera sarsıntısını önlemek için kullanmak da iyi bir fikirdir.

Bu alternatiflerden hiçbiri sizin için çalışmazsa, başka bir çözüm kameranızın ISO ayarını artırmak olacaktır. Bu, kameranızı ışığa daha hassas bir hale getirecek ve bu da daha hızlı bir perde hızı seçmenize izin verecektir. Sonuç, fotoğraf makinesini sarsmadan tutabilmenizi sağlayacak kadar hızlı bir perde hızı olacaktır.

Fotoğraf: Hernan Pinera
ISO değerini artırmak daha yüksek perde hızları kullanmanıza izin verir, ancak daha iyi görüntü kalitesi için ISO 100 veya 200 civarındaki daha düşük ISO ayarlarını kullanmak tercih edilir. Birçok kamera ile, ISO 400 üzerindeki ISO ayarlarını kullanıldığında, dijital "gürültü" ve renk parlaklığında bir azalma meydana gelmeye başlayacaktır. Bununla birlikte, çok yüksek bir ISO ayarı kullanmak başarılı bir çekim için tek yol ise, kullanmaktan kaçınmayın.

Dış mekan ışıklarının fotoğrafını çekerken flaşınızı kapatın. Çektiğiniz ışıklara çok yakınsanız, onları parlak gösterme eğilimine neden olacaktır. Konudan uzaktaysanız, hiçbir etki etmeyecektir.

İç mekanda noel ışıklarının fotoğrafını çekerken, ortamdaki diğer ışıkları kapatarak, noel ışıklarının daha fazla öne çıkmasını ve etkinin daha çarpıcı olmasını sağlamayı deneyin. Fotoğraf çekmek için bir üçayak kullanmayı veya kamerayı sabitlemeyi unutmayın.

Öte yandan, iç mekanda gerçekleştireceğiniz çekimlerde flaş kullanmak, örneğin bir ışıklarla donatılmış bir çam ağacının fotoğrafını çekerken, çekiminizi ille de mahvedecek demek değildir. Yine de güzel bir şekilde süslenmiş bir ağacın güzel bir görüntüsüne sahip olursunuz, ancak ışıklar görüntüde baskın olmayacaktır.

Ayrıca, çoğu kez ışıkları arka plan olarak kullanarak birisini ön planda çekmek isteyebilirsiniz. Bu durumda flaş kullanmanız, özellikle çocuklarda veya evcil hayvanlarda bulanıklığı önlemek için en iyi yoldur.

Fotoğraf: Amanda Y
Bu şekilde gerçekleştirilen çekimlerden birisi diğerinden iyi sonuç verecek anlamına gelmiyor. Sadece, görüntüde farklı duygular hissedeceksiniz.

Noel ışıklarının fotoğraflarını çekmek için yapılan pozlama ayarları için, ışık yoğunlukları bir sahneden diğerine farklılık gösterebileceğinden, tüm çekimler için tek bir çözüm yolu gösterilememektedir. Önce bir test çekimi yapmak ve sonuçlarını gördükten sonra ayar yapmak en iyi tercihtir.

Açık havada basit bir yarı profesyonel kamera kullanıyorsanız, kamerada mevcut bulunan gece manzarası gibi modlardan birini kullanmayı deneyin. Bu tür ayarlar, örtücünün iyi bir pozlama için yeterince uzun süre açık kalmasını sağlayacaktır. Fotoğrafı çekerken üçayak veya sabit bir yüzey kullanmayı unutmayın.

Fotoğraf: Brittney Bush Bollay, ISO 200, f/2.2, 1/40 s
Pozlama ayarlarını kontrol edebileceğiniz bir DSLR veya başka bir kamera kullanıyorsanız, yarı otomatik modlardan birinde veya manuel modda bir test çekim yapın. Ekrandaki görüntüyü kontrol edin ve memnun olacağınız sonucu bulmak için diyafram ve / veya perde hızı ayarlarınızı değiştirin.

Genel olarak, noel ışıklarının iyi bir fotoğrafını çekebilmek bazen zor olabilir, ancak çekim süreci aynı oranda eğlenceli ve tatmin edici olabilir. Tıpkı diğer bütün fotoğrafçılık dallarında olduğu gibi, hazırlıklı olmak ve denemeler yapmak sizi en iyi sonuca ulaştırır.

© Keith Jones

1 yorum :

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status