Son Yazılar

3 Mart 2017 Cuma

DSLR'lerdeki Otomatik Pozlama Kilidi (AEL) Nedir ve Nasıl Çalışır


Bir DSLR kameraların otomatik pozlama kilidinin (AE-L) işlevi, kadrajın herhangi bir noktasındaki ışık ölçümünü fiziksel olarak kilitlemenizi sağlamaktır. Bu işlevi tek başına veya görüntüyü odakladığınız herhangi bir noktada kullanabilirsiniz.



Tüm DSLR kameraların otomatik pozlama kilidi düğmesi vardır. AE-L düğmesine bastığınızda, kameranızı başka yere yönlendirdiğinizde ışık seviyesi değişse bile, çekimi yeniden yaparken geçerli poz ayarları sabitlenir (kilitlenir).

Fotoğraf: satyaki basu

Deklanşöre yarıya kadar basıldığında, otomatik odaklama mekanizması devreye girer. Bu esnada, kamera ortamdaki ışığı okumakta ve pozlamayı ayarlamaktadır. Peki ama, kadraj içerisindeki farklı noktalara odaklanmak ve farklı noktalardan ışık ölçümü almak isterseniz ne olur?

Otomatik pozlama kilidinin işe yaradığı yer burasıdır. Odaklanmak istediğiniz yerden bağımsız olarak bir ışık ölçümü yapmanızı sağlar.



AE-L işlevinin en iyi sonuç verdiği noktalar, kısmi ölçüm ya da bölgesel ölçüm ile kullanıldığında gerçekleşmektedir. Bu, pozometrenin hatalı ölçüm yaptığı durumlarda son derece kullanışlıdır.

Örneğin, görüntünün bir bölümünde parlak bir alan içeren bir fotoğraf çekerken, derecelendirmeli, matris gibi ölçüm modları kullanırsanız, az pozlanmış bir fotoğraf çekmeniz olasıdır. Doğru pozlamayı elde etmek için, parlak bölgeden uzaklaşmanız gerekir.

Bu, kadrajın orta tonlu bir alanından bir nokta veya kısmi ışık okuması yapılıp ardından AE-L düğmesine basarak ve çekim tamamlanana kadar düğmeye basılı tutarak okumayı kilitleyerek kolayca yapılabilir. Bazı kameralarda AE-L düğmesini basılı tutmanıza ya da diğer aşamaları gerçekleştirmenize gerek yoktur.

AE-L butonu, nesne ya da nesneler kadrajın ortasının dışında bir alana konumlandırılmışsa kullanılabilir. Ayrıca, panoramik bir fotoğraf elde etme amacı ile çekim yapılacağı zaman çekimlerin aynı pozlama değerlerine sahip olması istendiğinde de kullanılabilir. AE-L butonu, her çekimin aynı pozlama ayarlarına sahip olmasını sağlar.

© Chris Smith

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status