Fotoğraf: Victor bezrukov |
1. Çok Fazla Ekipman Satın Almak
Birçok ekipman satın alma hatası hem tecrübeli fotoğrafçıları hem de fotoğrafçılığa yeni başlayanları etkilemektedir. Bununla birlikte, fotoğrafçılığa yeni başlayan amatörler, daha fazla ekipmana sahip olmanın kendilerini daha iyi bir fotoğrafçı yapacağını düşünür. Yeni bir objektif, harici flaş veya daha iyi bir kamera satın almak sizi daha iyi bir fotoğrafçı yapmaz. Aslında, en iyi fotoğrafçılar, herhangi bir kamera ile de harika fotoğraflar çekebilirler. Daha da önemlisi, yaratıcılık, teknik bilgi ve ışığa duyarlı hassas bir göz daha iyi bir fotoğrafçı olmanın en önemli ögelerindendir. Yine de, bu, yeni bir ekipman satın almamalısınız anlamına gelmez. Farklı ekipman, size esneklik sağlayabilir. Sahip olduğunuz ekipmanları kullanarak fotoğrafçılık becerilerinizi geliştirmeyi unutmayın.
Fotoğraf: lineup33 |
2. Düz Olmayan Ufuk Çizgisi
Harika bir gün batımı fotoğrafı çekmek üzeresiniz. Çekimi yapıyorsunuz, ancak ufuk çizgisini düzgünleştirmeyi unuttunuz. Sonuç olarak, gün batımı fotoğrafınız mahvoldu. Neyse ki, bu sorunu da basit bir şekilde çözebilirsiniz. Çoğu fotoğraf düzenleme yazılımı bunu otomatik bir şekilde gerçekleşirebilmektedir. Yine de, kameranızdaki sanal ufuk kılavuz çizgileri ile bu sorunu hiç gerçekleşmeden de ortadan kaldırabilirsiniz.
Fotoğraf: Daniel Hoberd |
3. Hatalı Beyaz Dengesi
Fotoğraflarınız çok soğuk ya da sıcak mı görünüyor? Bu, kameranın beyaz dengesinin yanlış bir şekilde seçilmesi sonucu meydana gelen yaygın bir hatadır. Otomatik Beyaz Dengesi (AWB) bulunduğunuz duruma göre en uygun ayarı belirliyor olsa da, doğru ayarı en isabetli şekilde yapmanın yegane yolu, beyaz dengesini manuel olarak ayarlamaktır. Bu hatayı düzeltmekle, daha doğal görünen ve daha fazla rötuş gereksinimi duymayan fotoğraflar çekebileceksiniz.
Fotoğraf: Stephen Rahn |
4. Lens Bozulmaları
Özel durumlar için yanlış lens seçimi gerçekleştiren amatör fotoğrafçıların yaygın olarak karşılaştığı bir durumdur. Bazı lensler, nesnelerin yamuk bir şekilde çıkmasına neden olabiliyorken bazıları da fotoğrafın kenarlarında parlaklık ve renk kaybı gibi olumsuz durumlarla karşılaşabilmektedir. Konuya uygun bir lens ve odak uzaklığı seçmek bu hatayı gidermenin ilk yoludur. JPEG formatı ile çekim yaparken bu hataları otomatik olarak düzelten kameralar var. Bununla birlikte, fotoğrafı düzenlerken bu sorunu kolaylıkla çözebilirsiniz.
5. Zayıf Odaklama
Bir profesyonel fotoğrafçıya otomatik odaklamayı kullanması önerilmez, çünkü kamera bazen odaklamayı hatalı yapabilir. Bu süreçte, kameranın, asıl çekmek istediğiniz konunun önünde ya da arkasındaki bir nesneye odaklandığını görürsünüz.. Kameranızın, odaklanmak istediğiniz noktaya odaklandığından emin olmak için tekli AF noktasını kullanabilirsiniz.
Fotoğraf: JFXie |
6. Bulanık Fotoğraflar
Harika bir fotoğraf çekiyorsunuz ama yine de yeterli gelmiyor. Bu, çekim sırasında kameranın hareketi, yanlış odaklama ya da çekimi yapılan nesnenin hareketi sonucu meydana gelebilir. Kasıtlı olarak bulanıklık elde edilmek istenmiyorsa, fotoğrafı keskinleştirmenin bazı yolları vardır. Bunlar arasında ISO hassasiyetinin artırılması veya hızlı bir perde hızı kullanılması gösterilebilir.
Fotoğraf: Billy Wilson |
7. Karanlık ve Mat Fotoğraflar
Bazen fotoğraflarınız, çevreden daha karanlık bir şekilde çıkmış olabilir. Bu, genellikle kameranızın ışık ölçümünde gerçekleşen bir hatadan dolayı oluşmuş olabilir. Bu hatanın çözümü oldukça basittir ve pozlama telafisi olarak bilinir. Fotoğraflarınızı aydınlatmak için bu değeri otomatiğe alabilir ya da manuel olarak ayarlayabilirsiniz.
8. Zayıf Kompozisyon
Kompozisyon, akışı zenginleştirmek için görüntüyü dengeleme sanatı anlamına geliyor. Birçok fotoğrafçının yaptığı hata, konuyu kadrajın tam ortasına yerleştirmektir. Bu, her zaman çekici bir görüntü oluşturmaz. Kullanabileceğiniz en basit teknik, Üçler Kuralıdır. Fotoğrafı dikey ve yatay olarak iki çizgi ile dokuza bölün. Ardından, çekim yapacağınız nesneyi bu çizgilerin üzerine ya da kesişme noktaları üzerine yerleştirin.,
Fotoğraf: Dirk Dallas |
9. Aşırı Düzenleme (Rötuş)
Fotoğrafın ince bir şekilde düzenlenmesi, fotoğrafı çok daha iyi bir hale getirebilir. Çok fazla HDR veya aşırı karşıtlık uygulamak fotoğrafı cansız bir hale getirebilir. Her bir fotoğrafın eşsiz olduğunu unutmayın, bu nedenle, eğer gerekiyorsa, çekim sırasında filtreler kullanarak bir etki elde etmeyi bekleyin. Örneğin, manzara fotoğraflarında doyunluğu artırmak çarpıcı sonuçlar verebilir, ancak aynı şeyi portre fotoğrafçılığında yapmak beğenilmeyecek bir sonuç doğuracaktır.
10. Fotoğrafçılığın Temellerini İhmal Etmek
Bu, fotoğrafçıların yaptığı en önemli hatalardan birisidir. Odaklanma, kompozisyon, pozlama gibi tüm becerileri öğrendikten sonra, fotoğrafçılığın basit temellerini de unutmamalısınız. Bunun içinde her zaman tam dolu piller ile gezmek, yedek parça taşımak, hafıza kartlarını yedeklemek gibi şeyleri içerir. Son olarak, fotoğraf çekeceğiniz zaman lens kapağını çıkarmayı unutmayın. Bu, bazen deneyimli fotoğrafçıların bile karşılaştığı bir hatadır.
Fotoğrafçılık çok keyifli ve ödüllendiricidir. Fotoğrafçılığa yeni başladıysanız, bir şeye yalaşmaya korkmayın. Harika bir bakış açısı için bir ağaca tırmanmak gibi uç davranışlardan kaçınmayın. Yukarıdaki çözümleri deneyerek çok daha iyi fotoğraflar çekebilirsiniz.
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.