Son zamanlarda, yeni başlayanlara küçük bir fotoğrafçılık dersi verdim. Pozlamayı mümkün olan en basit şekilde nasıl açıklayabileceğim konusunda çok düşündüm. Pozlamayı en kolay şekilde öğretmenin en basit yolunun, kişinin bildiği bir şeye benzetmesini sağlayabileceği analojiler kullanmak olduğunu keşfettim.
Bu teoriyi 8 yaşındaki kızıma uygulayarak test ettim ve sonra ona küçük bir sınav yaptım. Kızım, 10 dakika içinde kavramları kavrayarak teorimin başarı olduğunu kanıtladı. Bu nedenle dersimi sizinle paylaşmak isterim, böylece 10 dakikanın altında pozlamayı anlayabilirsiniz!
Fotoğrafçılığınızı değiştirecek 10 dakikalık bir ders
DSLR fotoğraf makineniz başınıza benzer; lens sizin gözünüz ve kamera gövdesi ise beyniniz gibidir. Gözünüz her şeyi görür ve beyniniz ayrıntıları kaydeder.
© Annie Tao |
Bir şeye baktığınızda - diyelim ki, bir çiçek - gözleriniz görür ve beyninize çiçeğin uzun yaprakları ve sarı olduğu bilgisi gönderir. Örneğin, çok hızlı bir şekilde baktıysanız veya çok karanlıktaysanız, beyninizin kayıt ettiği bilgiler yeterli olmayacaktır.
"Pozlama üçgeni" üç kavramla ilgilidir — diyafram, perde hızı ve ISO — ve bu ayarların üçü de beyninizin (kameranın) gördüğünü anlayabilmesi için birlikte çalışarak yeterli ışığı elde edebilmenize çalışır. Mükemmel bir pozlama için bu üç ayarın doğru bir şekilde birleştirilmesi gerekir.
İyi pozlama. © Annie Tao |
Örneğin, eğer yeterli ışığa erişim izni vermezseniz, çok karanlık çıkacağı için hiçbir şey göremezsiniz (az pozlanmış).
Çok karanlık, az pozlanmış. © Annie Tao |
Eğer çok fazla ışığa izin verirseniz, çok parlak olacağı için çok fazla detay göremeyeceksiniz (aşırı pozlanmış).
Çok parlak, aşırı pozlanmış. © Annie Tao |
DİYAFRAM = Gözünüzü ne kadar açtığınız
Küçük bir diyafram (büyük f-stop ya da f-sayısı, örneğin, f/22) gözü kısmak gibidir. Büyük bir diyafram (küçük f-stop ya da f-sayısı, örneğin, f/1.5) gözü belertmek gibidir.
Soru: Düşük ışıklı bir ortamda iseniz,gözünüzü ne kadar açabilirsiniz? Bu ortamda gözünüzü kısarsanız (küçük diyafram) iyi görebilir misiniz?
Soru: Çok aydınlık bir günde gözleriniz uzun süre açık tutarsanız (büyük diyafram) ne olur? İyi görebilir misiniz?
© Annie Tao |
PERDE HIZI = Gözlerinizi ne kadar uzun süre açık tuttuğunuz
1/1000 saniye gibi hızlı bir perde hızı, gözleri çok hızlı bir şekilde kırpmaya benzer. 2 saniye gibi yavaş bir perde hızı ise gözü açık tutup yavaşça kırpmaya benzer. Aklımızda bulundurmamız gereken konu ise şudur: gözleriniz açık olduğu müddetçe beyniniz kayıt yapmaya devam etmektedir. Bu yüzden, eğer hareket eden bir şeye bakıyorsanız ya da siz hareket ediyorsanız ve bu esnada gözleriniz açıksa (yavaş perde hızı) beyniniz bulanık bir görüntü kaydedecektir.
Soru: Zıplayan birisinin hareketsiz bir görüntüsünü elde etmek isterseniz, gözlerinizi ne kadar süre ile açıkta tutmanız gerekir? Bir hareketi ne dondurur: hızlı bir göz kırpışı mı (hızlı perde hızı) yoksa yavaş mı (yavaş perde hızı)?
ISO= Özel Gözlükler © Annie Tao |
ISO = Karanlıkta görmenizi sağlayan özel gözlükler
ISO, güneş gözlüğünün tersi gibidir. Adını ay gözlüğü koyalım!
Yüksek ISO, kalın bir ay gözlüğüne benzer, böylece karanlıkta daha iyi görebilirsiniz. Kapalı alanlarda ya da akşam vakitlerinde kalın ay gözlükleri (yüksek ISO) kullanmanız gerekir. Eğer çok güneşli bir günse, ince ay gözlükleri (düşük ISO) kullanmanız gerekir.
Soru: Bir sahilde öğle yemeği yerken ince mi yoksa kalın mı bir ay gözlüğü kullanmalıyım?
Bu üç ayar birlikte çalışmaktadır
Bir örnekle açıklayalım: Kucağınızda uyumakta olan bir kedinin fotoğrafını çekmek istediniz. Camdan ya da ortamdaki bir aydınlatma lambasından fazla ışık gelmiyor. İyi görmek için orta kalınlıkta bir ay gözlüğüne (ISO 600 gibi) ihtiyacınız olacaktır. Gözlerinizi de yeterince büyük bir şekilde (f/1.4 gibi geniş diyafram) şekilde açmalısınız. Ancak, kit lensler yeterli genişliğe erişemediği için gözlerinizi daha uzun süre açık tutmanız gerekecektir (1/30 saniye gibi yavaş bir perde hızı)
Son Test
- Aynı senaryoda, kediniz, kendi fotoğrafını çektiğini fark etti ve kucağınızdan kaçmaya çalıştı. Yine de bu fotoğrafı çekmek istiyorsunuz. Neyi değiştirirdiniz? Gözünü ne kadar açardınız (diyafram)? Gözünüzü ne kadar uzun süre açık tutardınız (perde hızı)? Ay gözlüğünüzün kalınlığı ne olmalı (ISO)?
- Hareketi dondurmak için perde hızını artırmak isterseniz, bunun yanında neyi değiştirebilirsiniz? (Eğer hiçbir şeyi değiştirmezseniz, daha az ışık geleceği için karanlık olacaktır.)
Bu temel kavramları anladığınızda ve bu ayarların pozlamayı nasıl etkileceğini kavradığınızda, DSLR'nizi manuel moda getirebilir ve farklı koşullarda farklı çekimler gerçekleştirebilirsiniz.
Daha fazlasını mı istiyorsunuz? Bunlara bakabilirsiniz:
Yorum Gönder
Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.