Son Yazılar

25 Şubat 2018 Pazar

Nikon DSLR Hata Mesajları


Bir kamerada görünen bir hata mesajının eğlenceli bir tarafı yoktur ve görüldüğünde sinir bozucu olabilir. Nikon D3000, D5000, D40/D40x, D60, D80, D90, D200, D300/D300s, D700, D3, D3s ve D3x gibi tüm modern Nikon DSLR'lerde belirli bir sorun meydana geldiğinde, bu sorunun kısa yoldan belirlenebilmesi amacıyla fotoğrafçılara bazı hata mesajı uyarısı gösterilir. Bu kısa makalede, her bir hata kodunu inceleyecek ve sorunu çözmek için yapılması gerekenleri açıklayacağım.



Yanıp sönen "Err" mesajı

Arka veya üst LCD'de yanıp sönen bir "Err" mesajı gördüğünüzde, bir çeşit kamera arızası ile karşılaştığınızı anlayabilirsiniz. Bu mutlaka kameranın bozulduğu anlamına gelmez. Bu hata üretim sürecinden kaynaklanan yağlı temas hataları olarak ortaya çıkabilir ve Nikon DSLR kameralarında oldukça sık görülür ve kolay bir şekilde kullanıcılar tarafından da çözülebilir. Tek yapmanız gereken lensi yerinden çıkarmanız, daha sonra lensi ve DSLR'yi temiz bir bezle temizlemenizdir. Bunu nasıl yapacağınızı ayrıntılı olarak öğrenmek isterseniz, "Nikon DSLR Kameralarda Yanıp Sönen Err hatasını düzeltme" makalemize bakabilirsiniz.


Temas noktalarını temizlemeyi denediyseniz ve sorun giderilmediyse, kameranızın pilini çıkarıp yeniden takmayı deneyin. Sorun devam ederse, daha fazla destek için servisinizle iletişime geçin - kameranız hasar görmüş olabilir.

Yanıp sönen "fEE" mesajı

Bu hata, yalnızca diyafram halkalı Nikon 50mm f/1.4D gibi eski bir lens kullandığınızda ve lens açıklığı minimum diyafram açıklığına ayarlanmadığında ortaya çıkar. Lens değiştirirken, yanlışlıkla lens üzerindeki diyafram halkasını döndürmek hatayı tetikleyebilir. Çözüm, lens açıklığını f/16 gibi büyük bir f-sayısına (minimum açıklık) ayarlamak ve diyafram halkasını yanlışlıkla tekrar değiştirilemeyecek bir şekilde sabitlemektir.


"F" harfli bir üçgen

Tek başına F harfiyle küçük bir üçgen görüyorsanız, bu, kameranın lensi algılayamadığı anlamına gelir. Lens takılıysa, lensin düzgün biçimde takıldığından ve kilitli olduğundan emin olun. Lensi çıkarıp yeniden takmayı deneyin; sorunun ortadan kalkması gerekir.





Sürekli (-E-) mesajı

Bu kameranızda bir hafıza kartınız olmadığı anlamına gelir. Hafıza kartının takılı olduğundan eminseniz, çıkarıp tekrar takmayı deneyin ve ne olduğunu görün. Sorun giderilmezse başka bir kart deneyin. Uyarı devam ederse, DSLR'nizdeki hafıza kartı bağlantılarının bozulmuş veya hasar görmüş olabileceği anlamına gelebilir; bu nedenle, kameranızı onarım için servise göndermeniz gerekecektir.

Yanıp sönen "CHA/CHR" mesajı

Bu hata, hafıza kartınızla ilgili bir sorun olduğunu gösterir. %90 oranda, kullanıcılar fotoğrafları başka bir yere kopyaladıktan ve hafıza kartını biçimlendirmek yerine hafıza kartı içindeki fotoğrafları sildikten sonra ortaya çıkar. Hafıza kartını biçimlendirmeden görüntüleri silmek kötü bir fikirdir ve birçok DSLR kamera bu şekilde kullanılan hafıza kartlarına çekim yapılırken aynı sorunla karşılaşacaktır. Yapılması gereken en iyi şey hafıza kartını bir bilgisayarda biçimlendirmek yerine kamerada dahili olarak biçimlendirmektir. Kameranızı kullanarak bir hafıza kartını nasıl biçimlendirebileceğinizi bilmiyorsanız talimatlar için kameranızın kullanım kılavuzuna bakın. D90 gibi birçok DSLR'de bu işlemi iki düğmeye aynı anda birkaç saniye basarak yapabilirsiniz. Hafıza kartını kamera menüsünden de biçimlendirebilirsiniz.

Hafıza kartını biçimlendirdiyseniz ve kamera hala bu mesajı gösteriyorsa, hafıza kartınız muhtemelen düzgün şekilde oturmamıştır (bu durumda çıkarmayı ve tekrar takmayı deneyin) veya bağlantılar kirlidir. Ayrıca, DSLR'nizde desteklenmeyen kartları kullanmamaya özen gösterin - hafıza kartı DSLR'niz tarafından desteklenmiyor olabilir. Her şeyi denediyseniz ve yine aynı hatayı alıyorsanız, kamera içerisinde bir bağlantı sorunu oluşmuş ya da hafıza kartınız hasar görmüş olabilir.

© Nasim Mansurov

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status