Son Yazılar

15 Nisan 2018 Pazar

Çan Çiçegi Fotoğraflarını Çekmek İçin 6 İpucu



Ormanlık alanlarda yetişen çan çiçekleri, baharın mutluluk kaynaklarından birisidir, fakat söz konusu fotoğraf çekimi olduğunda, en kolay fotoğrafı çekilecek nesne olarak gösterilemez. Ormanlık alandaki benek benek ışık, alan derinliğinden pozlama, renkten karşıtlığa kadar birçok zorluğu beraberinde getirmektedir.



Ne zaman

Çan çiçekleri genellikle nisan ayının ortalarından mayıs ayının ortalarına kadar çiçek açarlar, ek olarak, hava durumuna göre bu zaman değişkenlik gösterebilir. Çan çiçeklerinin fotoğraflarını her zaman çekebilirsiniz, ancak bulutlu havalar idealdir. Bu, parlak gün ışığı altında karşılaşılacak karşıtlık problemlerini en aza indirecektir.

Öğle vakitlerinde çekim yaptığınızda, mavi dalga boyları daha doğal bir görünüm verecektir, bu da çan çiçekleri ile çok daha uyumlu olacaktır. Güneşli bir günde, gün ışığının parça parça düştüğü ormanlık zemin, kontrol etmeniz gereken karşıtlık sorunlarını ortaya çıkaracaktır.


Sisli sabahlar çekimlerinize benzersiz bir hava katacak, günün erken ya da akşamın ilk saatleri uzun gölgeler elde etmenizi sağlayacaktır. Günün başlangıcında ve sonunda, ışığın düşük açılarla geldiği anlarda yapacağınız çekimlerde çok ilginç etkiler elde edebilirsiniz. Güneşi bir ağacın arkasına yerleştirerek görüntü boyunca yayılan güçlü gölgeler elde edebilirsiniz. Arkadan aydınlatılmış olan ışıkların da çok daha büyük bir etkiye sahip olacağını görebilirsiniz.

Kompozisyon

Bir mavi çiçek denizinde çekim yaparken, fotoğrafın içine bir başka nesne yerleştirmeyi unutmak kolay olacaktır. Kavisli bir yol, yıkılmış bir ağaç gövdesi gibi bir nesne fotoğrafınız için bir odak noktası sağlayabilir.


Alternatif olarak, çiçeğin detaylı yakın çekimleri için bir makro lens kullanmayı düşünebilirsiniz. Eğer yağmur yapıyorsa, çiçeklerin üzerindeki su damlaları çok ilginç detaylar ve tazelik hissi verecektir. Çalılıklar, genç fidanlar ve dikenler gibi çok fazla dağınıklığın olduğu alanlarda çekim yapmaktan kaçınmak isteyebilirsiniz.




Açı hakkında düşünün

Kameranızla yer seviyesine çok daha yakın olacak ve çiçeğin aşağısında kalacak şekilde çekim yapmayı deneyin. Çiçeğin çok daha aşağısında olarak ve çiçeği gerçek hayatta olduğundan daha büyük çıkacak şekilde de çekim yapmayı deneyebilirsiniz. Geniş çan çiçeği halısı fotoğraf çekmek için çiçeğin baş hizasından ya da az yukarısından çekim yapmayı deneyebilirsiniz.


Ekipman

En iyi çekimler için, bir uzaktan kumanda ya da kameranın zamanlayıcı özelliği ile birlikte bir üçayak kullanmak gerekecektir. Bunu yaptığınızda, sadece kompozisyon hakkında çok daha detaylı düşünme fırsatını elde etmiş olmakla kalmayacak, aynı zamanda çok daha keskin ve alan derinliğine sahip fotoğraflar elde edebileceksiniz.

Ek olarak, kamera sarsıntısı endişesi olmadan, küçük bir diyafram (yüksek f-sayısı, örneğin f/8 ya da f/11) kullanabilir ve uzun pozlama yapabilirsiniz. Bu, ışık seviyesi düşün olduğu için bir saniye ya da daha hızlı bir çekim yapmanın gerektiği durumlarda çok daha önemlidir.


Bir üçayak ayrıca küçük bir ISO değeri kullanmanızı ve en az kumlanmayı elde etmenizi de sağlayacaktır. Bir telefoto lens perspektifi kısaltmak ve görünümü sıkıştırabilir, bu da çiçeklerin daha yoğun görünmesini sağlayabilir. Bir dairesel polarize filtre kullanmak harelenmeyi ve güneş ışığı yansımalarını ortadan kaldıracak, mavi ve yeşil alanlara derinlik katacaktır.

Konunun zarar görmesinden kaçınmak

Doğada hareket ederken bitkilere ekipmanınızla ya da ayağınızla zarar vermekten kaçınmak önemlidir. Bitkileri çiğnediğinizde, bu sadece başkalarının da bu süreçten zevk almasını engellemekle kalmayacak, aynı zamanda çan çiçeklerin kökleri zarar göreceği için yaşayabilmek için yeterli enerjiyi üretemeyecek ve gelecek sene yeniden yeşeremeyecektir.

Yine de, düşük bir açıdan çekim yaparak, sadece patikada yürüyerek, bitkilere zarar vermeden, sanki bitkilerin arasında imiş gibi bir izlenim verebilirsiniz. Ön planda ve konunun arkasında çiçeklerin yer almasını istiyorsanız, yollarda kıvrımlara dikkat edin.


Dikkati belirli bir noktaya çekmek için patikaları kullanabilirsiniz. Yolun kenarında çiçekleri koklayan bir çocuk, çan çiçeği tarlasında dolambaçlı bir yolda dolaşan aile harika bir kompozisyon oluşturabilir ve bitkilere de zarar verilmemiş olur.

Fotoğraf meraklıları için

Kameranızda mevcutsa, her zaman RAW formatında çekim yapın. Kameranız, çan çiçeklerini insan gözünün gördüğü gibi gibi algılayamaz, bu yüzden eve döndükten sonra beyaz dengesinde yapılacak küçük düzenlemeler fotoğrafta büyük değişiklikler meydana getirebilir.

Kamera ekranından histograma bakarken görünen tonların sağ tarafta en üst düzeyde olmasını ağlamak için "sağa pozlama" yapmayı deneyin. Bu, kumlanmayı en aza indirirken gölgelerdeki ayrıntıyı korumanıza olanak tanır.


Vurgu noktalarında detay kaybı yaşamamak için aşırı pozlama yapmaktan kaçının. Fotoğraflar, önizleme yapıldığında aşırı pozlanmış gibi görünebilir, ancak poz seviyelerini istediğiniz seviyelere kolaylıkla ayarlayabilirsiniz.

RAW çekim yapabilen kameralar genellikle rötuş için gerekli olan yazılımlarla beraber gelmektedir; eğer bu yazılımlara sahip değilseniz, üreticilerin web sitelerinden bu yazılımları indirebilirsiniz.

© Hugh Mothersole

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status