Son Yazılar

21 Nisan 2018 Cumartesi

Mantar Fotoğrafları Nasıl Çekilir: Takip Edilmesi Kolay 10 Önemli Fotoğrafik İpucu


Ekim aylarını, yakın çekim için harika bir konu olan ve birçok fotoğrafçının yılın bu zamanını muhteşem fotoğraflarını çekmeden geçmediği mantar fotoğraflarını çekmeden geçemeyiz.



İlk kez mantar fotoğrafçılığı dünyasına atılıyorsanız ya da ihtiyacınız olan ekipmanın üzerinden hızlı bir şekilde geçmek istiyorsanız, mantar, zehirli mantar ve şapkalı mantarların fotoğraflarının nasıl çekileceğine dair hazırladığımız rehberi okuyabilirsiniz.



Doğru Mevsimi Seçin

Mantar fotoğrafçılığının sonbahar döneminde doruğa çıkmasının temel sebebi mantarların toprağın daha serin ve ıslak olduğu bu zamanları sevme eğiliminde olmasıdır.


Onları Nerede Bulabilirsiniz?

Güneş ışığının çok fazla ulaşamadığı karanlık ve nemli yoğun ormanlık alanları düşünün. Yaprak yığınlarının altında arama yapın ve ağaçların tabanlarına bakın.


Bir Makro Lensiniz Var Mı?

Mantarlar büyük nesneler olmadığı için bir makro lens şarttır ve mantara yakınlaşarak daha etkili çekimler gerçekleştirebilirsiniz.


Kamerayı Sabit Tutun

Düşük ışık daha uzun perde hızı kullanmak anlamına gelmektedir, bu nedenle kameranız için bir desteğe ihtiyacınız olacaktır. Bazı üçayaklar zemine oturtulabilecek şekilde ayarlanabilir, ancak sahip olduğunuz üçayak ile bunu gerçekleştiremiyorsanız, küçük bir minder kullanabilirsiniz. Bir uzaktan ya da kablolu kumanda kullanarak kamera sarsıntısını en aza indirmeyi deneyebilirsiniz, ancak eğer bir uzaktan kumandanız yoksa, kameranızın zamanlayıcı özelliğini de kullanabilirsiniz.





Bir Polarize Filtre Kullanın

Özellikle nemli havalarda, parlamalar ciddi bir sorun olabilir ve mantarın şapkalarında aşırı pozlamalar meydana gelebilir. Bunu aşmak için, lensin ucuna parlaklığı azaltacak bir polarize filtre takabilirsiniz. Kuru bir havada yola çıkmadığınızı merak edebilir ve nemli havalarda yola çıkmak için hiçbir nedeniniz olmadığını düşünebilirsiniz, ancak David Pritchard'ın bir blog yazısında da belirttiği gibi, "Mantarları yağmur sonrası (ya da yağmurda) fotoğraflamaktan daha iyi bir zaman yoktur. Renkler güçleniyor ve her şey çok daha güzel bir parlaklık sunuyor."


Ortalığı Toparlayın

Bazen, çekimlerden önce ortalığı temizlemek gerekir. Çerçevenin arkasında ne olacağına da dikkat edin, nihai çekimden önce arka planda dikkati dağıtacak nesnelerin varlığını fark edebilirsiniz. Yine de, iyi bir fotoğraf elde etmek için bitkileri topraktan sökmeyin ya da bir ağacın dallarına zarar vermeyin. Fotoğrafı çektikten sonra, her şeyi eski halinde bırakmanız önemlidir. Tabii ki, doğal bir görünüm olmasını da tercih edebilirsiniz, bu da mantarın üzerindeki herhangi bir kiri temizlemek zorunda olmayacağınız anlamına gelir.


Yere Eğilin

Mantarlar yerde yaşarlar, bu nedenle izleyicilerle mantarların dünyası arasında bir bağ kurmak için rahatsız edici de olsa toprak seviyesine inerek çekim yapmanız gerekecektir. Böylelikle mantarlar üç boyutlu bir etkiye sahip olacaktır. Hatta isterseniz, mantarları alttan görecek şekilde de fotoğraflar çekebilirsiniz.


Kompozisyon Hakkında Düşünün

Yukarıda da belirtildiği üzere, yerde çekim gerçekleştirerek mantarın sadece şapkasını değil, lamellerini de çekebileceksiniz. Bu size mantarın sunduğu doku ve renkleri yakalama fırsatı verirken yüksekliği abartma hissi de elde edersiniz. Bir mantar grubunun fotoğrafını çekmeye çalışın, farklı büyüklükteki mantarlar izleyicilerin ilgisini çekecektir. Tek sayıdaki mantar grupları çift sayıdaki mantar gruplarından daha ilgi çekici olacaktır, ancak özel bir tür ile karşılaştıysanız, onu tek başına fotoğraflamaktan da kaçınmayın. Çerçeveye arka planı da dahil ederseniz, mantar ile aranıza koyacağınız mesafe her şeyi değiştirecektir, bu nedenle deklanşöre basmadan önce sahneyi değerlendirmek için zaman ayırın.


Işık Ekleyin

Mantarlar karanlık koşulları sevdiği için fotoğrafçılar için kolay konular değillerdir. Mantarların en ilgi çekici olanları, alttan aydınlatmalı ve ışığın bütün sahneye dağılabileceği şekilde dokuları, şekilleri ve renkleri vurgulayarak elde edilebilir. Kameranızın dahili flaşını kullanabilirsiniz, ancak bu genellikle fotoğrafa hiçbir şey eklemeyen sert bir ışıkla sonuçlanacaktır. Bunun yerine harici flaş kullanabilir ve diğer nesnelerin aydınlanmasını önleyebilirsiniz. Ayrıca, mantarların arkasında harelenmeler oluşturacak şekilde arkadan aydınlatma yapabilirsiniz. Bir harici flaşınız yoksa, bir el feneri ya da yansıtıcı kullanarak ışığı yönlendirebilirsiniz.


Sığ Alan Derinliği Kullanın

Arka planı odak dışı bırakmak yalnızca konuyu izole etmenize yardımcı olmayacak, aynı zamanda istenmeyen dağınıklığı da gizleyecektir. Arka plana küçük bir ışık kaynağı koyarsanız, konunuz çerçevede ön plana çıkacaktır.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status