Son Yazılar

21 Nisan 2018 Cumartesi

Daha İyi Orman Fotoğrafçılığı İçin İpuçları


İnsanlar her zaman ormanlara ilgi duymuştur. Ormanlarda yiyecek, inşaat ve giysi malzemeleri ve ilham kaynağı bulduk. Onlar hakkında, orada yaşayan canlılar hakkında ve içlerinde saklanan tehlikeler hakkında sayısız hikaye vardır. Ancak hepsi mitoloji ve tarihle sınırlı değil. Huzur, macera, renk, mükemmel ışık – aradığınız her şeyi ormanda bulabilirsiniz.



Fotoğraf çekerken size yeni fırsatlar sunacak bir yere özlem duyuyor musunuz? Bu büyülü alanların açık fikirli bir fotoğrafçıya sunabileceği fırsatlara bir göz atalım!


Peki, tam olarak bir orman ne anlama geliyor?

Bir öğrencim Finlandiya ormanlarını tehdit eden hiçbir şeyin olmadığını çünkü orada çok fazla ağaç olduğunu söylemişti. Mantıksal bir sonuç gibi görünüyordu, ama ne yazık ki yanlıştı. Ormanda zaman geçiren herhangi bir kişininde size söyleyebileceği gibi, bir orman ağaçların toplamından çok daha fazlasıdır; her orman sayısız organizma ve etkileşiminin bir bileşimidir. Tabii ki, ağaçlar bir ormanın vazgeçilmez bir parçasıdır, ancak bütün parçalardan çok daha fazlasıdır.


Mikroorganizmalar, solucanlar ve bitkiler olmadan ağaçların yetişmesi için zengin bir toprak olamazdı. Böcekler, kuşlar ve memeliler olmadan tohumlar etrafa yayılamazdı – benzer hiçbir şey olmadan bir ağaç topluluğu orman olarak tanımlanamaz, sadece fidanlık olur. İşte bu zengin alanlar fotoğrafçılık için harika alanlardır.


Bazı insanlar için, ormanlar dinlenme ve kayıp anıların canlanması için de uygun alanlardır. Orman nedir sorusu saçma görünebilir, ancak ilk anda cevap verilecek kadar kolay bir soru değildir.

Ormanda ne bulunur?

Hızlıca ilerleyelim: tüm bunların bir fotoğrafçı olarak sizinle ilgisi nedir? Ormanlar eşsiz ışık, hayvan ve bitki hayatı ve atmosferi sayesinde pek çok fotoğrafçılık fırsatı sunmaktadır. Bir ormanda fotoğraf çekerken doğa her zaman mevcut olacaktır, ancak göreceğiniz tek şey olmayacaktır. Hadi, başlayalım.


Büyük resim

Ormanda çekilecek en açık fotoğraflar geniş açılı lensler kullanılarak ormanın tamamının fotoğraflandığı çekimlerdir. Hangi tür canlıların yaşadığı, hangi mevsimde bulunulduğu, hangi bölgede bulunulduğu gibi orman türüne genel bir bakış sunar. Bu, sıkıcı çekimler yapmak zorunda olduğunuz anlamına gelmez. Bir hikaye anlatan, benzersiz bir atmosfere ve ruh haline sahip olan ve izleyiciyi şaşırtabilecek bir açı bulmaya çalışın. Sadece bakıp çekim yapmayı tamamlamayın, fotoğraf hakkında düşünün, plan yapın ve çerçeveleyin (her zamanki gibi).


Ağaçların fotoğraflanması da ormanda yapılacak belirgin etkinliklerdendir. Ağaçlara ne kadar uzun süre boyunca bakarsanız, ağaçların o kadar çok kişilikleri olduğunu, o kadar etkileyici olduğunu görürsünüz. Eğer bir ağaç dikkatinizi çekerse, onu gözlemleyin, hayalinizin ağacın çevresinde özgürce dolaşmasına izin verin ve bunun fotoğrafını çekmek için bir yol arayın.


Büyük yaban hayatı, ormanların istekli fotoğrafçılara sunduğu harika konulardan bir diğeridir. Burada önemli olan, bu tür vahşi yaşam ile karşı karşıya gelmenin yanı sıra, ormanların çoğu zaman karanlık olmasından dolayı, vizörden bakarken bu süreci eğlenceli gelmesini sağlayabilmenizdir.


Baktığınızda son derece heyecan verici ve hareketli bir şey fark ederseniz, perde hızını yeterli seviyeye getirmek için ISO'ya güvenmeyin. Aksi takdirde, bulanık bir fotoğraf çekecek ve hayal kırıklığına uğrayacaksınız demektir.


Küçük resim

Ormanların detayları ve yaşamın bitmeyen zenginliğiyle daha yakından ilgilenenler için ormanlar bitmeyen bir hazine kaynağıdır. Bu ölçekte çok sayıda yaban hayatı bulunabilir: küçük memeliler, amfibiler, böcekler, örümcekler, solucanlar, sürüngenler, kırkayaklar ve benzerleri. Ve bunlar sadece hayvanlar! Biraz daha yakından bakarsanız, yosunların üzerine uzanırsanız, benzer şekilde çarpıcı mantarları, ilgi çekici bitkileri, muhteşem likenleri, evet , üzerinde durduğunuz tüm yosunları fark edebilirsiniz.


Özellikle sonbaharın güzel yapraklarını unutmayın. Kısacası, ormanlar makro fotorğafçılığı için harika yerlerdir.


Deneysel fotoğrafçılık

Tam olarak doğa fotoğrafçılığına ilgi duymuyorsanız ve böcek ısırıkları ve diğer rahatsızlıkları ile dol bir ormana sürüklendiyseniz umutsuzluğa kapılmayın. Sizin için bile yapacak şeyler var.


Ormanlar farklı türde deneysel fotoğrafçılık türlerini denemek için harika fırsatlar sunar. Genellikle düşük ışık koşulları ve çeşitli manzaralar kasıtlı kamera hareketleri ve ışıkla boyama gibi uzun perde hızları gerektiren teknikler için ideal yerlerdendir. Denemeye değer!


Portre

Son olarak, ormanlar portre fotoğrafçılığı için pek çok olanak sunmaktadır. Farklı bir düzende, daha zengin bir arka plan bulmak  çok kolaydır. Sabırla, zaman zaman zor olsa da, ışığı yararınıza olacak şekilde kullanabilirsiniz. Modelinizle uyumlu mükemmel bokehler, ilginç ışık desenleri oluşturabilir, isterseniz sadece ağaçların arasından süzülen ışık ışınlarını yakalayabilirsiniz.


Eğer fotoğrafını çekeceğiniz bir modeliniz yoksa, üzülmeyin – evcil hayvan portreleri de yaratıcı çekim olanakları sunacaktır.

Sonuç

Orman sizin için ne anlam ifade ediyor? Ormanla özel bir bağınız var mı  ve onları fotoğraflamayı seviyor musunuz? Fotoğraflarınızı görmeyi ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum formunu kullanarak iletmenizden memnuniyet duyarım.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status