Son Yazılar

20 Nisan 2018 Cuma

Soğuk Havada Fotoğraf İpuçları



Daha Eylül ayı, ama Grönland'ın -30°C soğuğunda esen dondurucu rüzgarların altında üçüncü günümü geçiriyorum. Uyku tulumunun altında uzanırken, nefesimin buğusunun kafa lambamın ışığında yükselişini görebiliyorum. Aniden, botlarımı dışarıda unuttuğumu fark ediyorum, tuğla gibi sert olacak şekilde, donmuşlar. Böylece gün, sıcak su ile dolu kurutulmuş akşam yemeği paketleri arasına koyduğum ayakkabılarmla birlikte başladı. 30 dakika sonra buz çözülüyor ve burada bulunma sebebimi gerçekleştirmek için harekete geçiyorum: Fransız sinemacı Mathieu Le Lay ile fotoğrafçılık hakkında bir film çekiyorum.



O gün yaşanan talihsizlikler, donmuş botlarla başlamadı. Gece boyunca her iki saatte bir, Mat ve ben tek su kaynağımıza — yakınımızdaki bir buzul-üstü gölüne —  giderek buzun yüzeyini üçayaklarımızla tekrar tekrar kırdık, çünkü tek su kaynağımızın donmasından korkuyorduk. Bu süreçten edindiğimiz derslerden biri de, bu zamanlarda fotoğraf çekimini tehdit eden şey ekipmanın ya da pillerin bitmesinden ziyade kendi vücudumuzun pillerinin tükenmesiydi.

Uykudan mahrum ve nihayetinde botlarının buzu çözünmüş bir şekilde buz örtüsüne doğru tehlikeye atıldığımızda rüzgar uğulduyordu. Bir fotoğrafçı olarak, ne için durmanız ve hangi çekimin ne zaman çekilmesi gerektiğine dair seçici olacağınız günlerden birinde olduğunuzu bilirsiniz. Bütün gün boyunca seslerimiz yün başlıklarımız ve fırtına tarafından kesiliyor ve devreye el işaretleri giriyor. Sessizliğimiz, heyecanın eksikliğinden kaynaklanmıyor. Saatlerce sessiz bir mutluluk içinde keşfediyoruz, imkansız bir mavinin işdüşümünü fotoğraflıyoruz, sallanan buz bacaları arasında ürkekçe dolaşıyor ve yakınından geçtiğimiz her bir buz çukuruna dikkatle bakıyoruz.


Çevre bizi yaratıcılığımızla, enerjimizi yönetmek için bilinçli olmaya zorluyor. O gece çadırımıza geri dönüyoruz ve nihayet yüzümüzün geri kalanı ortaya çıkıyor; her yere gülümseme yayılıyor.

Soğuk Hava Fotoğrafçılığı İçin Bir Vaka

Yalan söylemeyeceğim, ben bir yüksek-enlem hayranıyım. Gezegenin uzak uçlarına gitmeye cür'et ederek gelen uzaklık hissini seviyorum, kutuplar doğru ilerlemek soğuk iklimlerle mücadele etmek anlamına geliyor. En unutulmaz ve yaratıcı fotoğraf deneyimlerimden bazılarını Güney Georgia'nın penguenleri ve sallanan buz dağları, Baffin Adası'nın benzersiz fiyortları ve Svalbard'ın maviye çalan buzulları arasında gerçekleşti. Bu, dünyanın sonuna doğru yolculuk ediyormuş gibi gelen hisse bağımlıyım.

Ayrıca, bir kış meraklısıyım. Kanada Rockyy Dağları'nın kalbinde yaşarken, çoğu zaman manzaranın -20°C'de, 0°C'den daha güzel göründüğünü düşünürdüm. Ocak ayının ortasında o kadar büyülü bir soğuk haline dönüşürdü ki, pantolonu çıkardığında kendiliğinden ayakta durabilirdi. Yeni bir kar örtüsünün altında, her şey bozulmamış görünür ve açık suyun olduğu her yerde, nadir kar ve buz fotoğrafçılık için olağanüstü özelliklerini sergilerdi.

Sonuç olarak, kötü haber şu ki, kutup bölgelerindeki Yaşlı Kış Adam soğukla mücadele etmeniz gerektiği anlamına geliyor ve fotoğrafçılar soğuğun kamera için arkadaş canlısı olmadığını biliyor. İyi haber? Bu günlerde, soğuk hava fotoğrafçılığını katlanılabilir hale getirmenin yolları vardır — eğlenceli hale getirmenin yolları .Nasıl mı? Birkaç yıl boyunca Kuzey Kutbu ve Antarktika bölgelerinde çekim yaparken topladığım bazı soğuk hava ipuçlarını burada bulabilirsiniz.


Kuşanın. Piyasadaki yüksek performanslı eşya sayesinde, soğukta makul derecede rahat kalabilmek çok daha kolay oluyor. Giysilerinizi katmanlayın, bir kutu ucuz cep sobası (heat box) satın alın ve arabada bir kutu bulundurun. Cep sobalarını onlara ihtiyaç duymadan 10-15 dakika önce çalıştırın. Vücudunuzun ne kadar sıcak olduğu önemli değil, ayaklarını üşümeye başladıysa, dışarıda uzun süre dayanamazsınız. İyi bir çift yalıtılmış botun yanı sıra sıcak çoraplara da yatırım yapın. Nasıl göründüğünüz önemli değil — sadece sıcak kalın. Ne olursa olsun, terlemekten kaçının. Bana güvenin, rahatsızlık süreç boyunca acele etmenize neden olur, bu da görüntülerinizde kendisini gösterir.



Pil gücü. Bölgedeki ana endişelerimden birisidir. Her zaman sıcak iç ceplerimde iki yedek pil taşırım. Zaman-atlatmalı fotoğraflar (time lapse) ya da uzun pozlamalar yapıyorsanız bantlar taşımanızı öneririm, böylece el ısıtıcılarınızı pil bölmesine yerleştirebilirsiniz. Ayrıca, şarjın daha uzun süre dayanması için battery grip satın almayı düşünün. Bitmiş pilleri dolu pillerden faklı ceplere koyun böylece kafanız karışmaz.

Ekipmanınızı tanıyın. Kemik soğutan sıcaklıklar histogramı ayarlamak, diyaframı değiştirmek ya da üçayağı kontrol etmek için ideal değildir. Orada her şey verimlilik üzerinedir, ekipmanınıza aşina iseniz ve eldivenlerle durumu idare edebilirseniz size yardımı olacaktır. Gerekirse, evinizde oda sıcaklığında ve rahatlığında eldiveniniz takılı iken ayarları değiştirerek denemeler yapın.



Nemi gözleyin. Çekim yaparken lensin yakınında nefes almamaya dikkat edin. Kameradan bakın ya da nefes almadan önce bir adım geri atın. Aksi takdirde, yoğunlaşma lensin yüzeyinde anında donacaktır. Bazı firmalar bu sorunun üstesinden gelebilmeniz için nem giderici lens kapakları üretir. Rutubet önleyici paketleri her zaman çantada bulundurmak ve ara sıra değiştirmek kötü bir fikir değildir.

Basamaklama yapın. Kendimi ne zaman kaybedecek zamanın olmadığı bir durumda bulsam, basamaklama yaparım. Hava gerçekten çok soğuksa, otomatik pozlama telafisi ile uğraşmak zorunda kalmamak büyük bir fırsattır. Soğuk, genellikle her yerde kar olduğu ve pozlamanın doğru bir şekilde yapılamayacağı anlamına gelir, bu yüzden fazladan çekim yaptığınız için mutlu olabilirsiniz. Fotoğrafınızın gerçekten ne kadar parlak olduğunu net bir şekilde anlamak için histograma mümkün olduğunca güvenmeye çalışın.

Metal parçaları yalıtın. Soğuk bir havada alüminyum bir üçayağa dokunursanız, bunu tekrar yapmak istemeyeceğinizi öğrenirsiniz. Parmak uçlarınızı korumak istiyorsanız, eldivensiz olarak taşımak zorunda kalacağınız metal eşyayı da hazırlayın. Örneğin, üçayağın ayaklarını bant ya da köpük gibi bir malzeme ile kaplamak işinizi görecektir.

Yiyecek ve sıcak içecekleri elinizin altında bulundurun. Çok yemek daha uzun süre hareket etmenizi sağlayacaktır. Ama yiyeceklere ulaşmanız zorsa, onu ortaya çıkarmaya uğraşamazsınız. Fındık, kuru meyve ve – en sevdiğim olan – çikolata gibi enerji açısından zengin besinleri kolay erişilebilir bir cebimde tutmayı tercih ediyorum. Sıcak ve şekerli bir şeyler içeren bir termos içinizi ısıtacak ve sizi hipotermi gibi ciddi soğuk problemlerinden koruyacaktır.


İki kamera gövdesi kullanın. Soğuk kış şartlarında lens değiştirmek gerçek bir meydan okuma olabilir. Bir ekipmanı kullanmak bile yeterince güçken lens değiştirirken kameranın neme maruz kalması riskini göze almak istemezsiniz. Yedek bir gövdeniz varsa, iki kamera ile dışarı çıkmayı düşünün, böylece lensleri değiştirmeden farklı odak uzunluklarında çekim yapabilirsiniz.

Koşullardan yararlanın. Bazı benzersiz görüntüler sadece soğuk havalarda ortaya çıkar — onları gözetleyin! Bunlar, göllerdeki metan kabarcıklarını, kırağıyı, sıcaklık farklarından meydana gelen ışık etkileşimlerini (açık suyun üzerindeki sis gibi), buz saçaklarını veya el değmemiş bir kar örtüsünün yumuşatıcı etkisi ve uzun gölgelerini içerir. Bu bazen hayal edilemeyecek derecede düşük sıcaklıklarda sınırları zorlamak anlamına geliyor, ancak emin olun ki, eve döndüğünüzde durur duyacağınız görüntüler elde edeceksiniz.

Torbaya koyun. Ekipmanınıza bağlı olarak, aracınızdaki klimayı çalıştırdığınızda ya da eve girdiğinizde karşılaşacağınız hızlı sıcaklık artışları konusunda dikkatli olmanız gerekir. Ekipmanınızı bu sıcaklık artışına aniden maruz bırakmadan önce, oda sıcaklığına ulaşana kadar bir torbada bekletmeniz önerilir. Bu, kamera ve lens üzerindeki yoğunlaşmayı önleyecektir. Nemi azaltmak için torbanın içine rutubet önleyici paketler yerleştirin.


Zaman verin. Aşırı soğuklarla karşılaştığınızda havlu atmak kolaydır. Ancak, bunu sisteminizi hassaslaştırmak için bir fırsat olarak kabul edin. Parmaklarınız çok mu üşüdü? Cep sobasını taşımak için size bir hatırlatıcı olsun. Kameranızın menüsü çok mu karışık? Ekipmanınızı daha yakından tanıyın. Kendinizi soğukta dışarı çıkmaya motive etmek için mikro hedefler belirleyin.

Rahatsızlığa kucak açın. Ne yaparsanız yapın, dondurucu soğuklarda çekim yapmak Hawaii kumsallarında fotoğraf çekmek gibi hissettirmeyecektir. Ancak iyi bir fotoğrafçı ile harika bir fotoğrafçı arasındaki fark fotoğrafları çekmek için bazı zorluklara katlanmaktan geçmektedir. Dışarıda daha fazla zaman harcayın, daha fazla zaman harcadıkça ve beğeneceğiniz fotoğraflarla eve döndükçe, soğuğa karşı daha dayanıklı, hatta belki de daha heyecanlı olacaksınız.

Son olarak, en iyi fotoğraflardan bazıları dondurucu soğuklarda ortaya çıkıyor ve dünyanın en büyülü yerlerinden bazıları yeterince sıcak değil. Aksine, sadece yaratıcılığımızı değil, aynı zamanda konfor alanlarımızı da genişletme fırsatı sunuyor. Kendinizi iyi ayarlayın, kendinizin — ve kameranızın — dondurucu soğuklarla bile dayanabileceğini göreceksiniz. Bir sıcak battaniye ve kahve alıp fotoğrafları düzenlemeye başladığınızda çok daha iyi hissedeceksiniz.

© Paul Zizka

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status