Son Yazılar

10 Haziran 2018 Pazar

Sokak Pazarlarını Fotoğraflamak İçin 10 İpucu


Dünyada görsel uyarım, insan etkileşimi ve duygusal heyecanı artıran pek az yer bulunur, sokak pazarları kadar. Pazarların boyutu ne olursa olsun, fotoğrafı çekilecek ve deneyimlenecek birçok ilginç şeyle karşılaşılabilir.
Birçok sebepten dolayı, sokak pazarlarına ve çiftçi pazarlarına gitmeyi çok seviyorum – bu pazarlar, yerlilerin takıldığı, yemek ve alışveriş yapmanın oldukça eğlenceli ve benzersiz olduğu ve yerel yiyecekleri tatmak için harika alanlardır.


Sokak pazarlarını ya da çiftçi pazarlarını en iyi şekilde fotoğraflamak için bazı ipuçlarını aşağıda bulabilirsiniz.

1. İlgi çekiciliği yeniden tanımlayın

Muhteşem çiçekler ya da nefis meyveler her zaman fotoğrafı çekilecek ilgi çekici konulardır, ancak bunlar mevcut değilse, uzaklaşmayın. İnsan etkileşimleri, balıkçılar ve diğer ıvır zıvırlar da aynı derecede ilgi çekicidir.


2. İnsan unsuru ekleyin

Bir sokak pazarını ziyaret ettiğim her zaman, gerçekten ilginç insanlarla karşılaşırım – sanatçılar, zanaatkarlar, ustalar ve küçük ölçekli fırıncılar. Her zaman arkadaş olmaya çalışırım ve fotoğraf çekmeden önce izin isterim. Çoğu insan gerçekten hoş ve isteklidir, ancak saygılı olun ve sorun. Ve bir "hayır" duyarsanız, saygı duyun ve yolunuza devam edin.


3. Çekimlere çeşitlilik katın

Çekimlerinize yer, insan ve etkinlik hissi katmak için fotoğraflarınıza çeşitlilik katın. Geniş açı fotoğraflarının tüm sahneyi çerçeveye dahil edebileceğini unutmayın, ancak bazı ayrıntıları kaçırabilirsiniz.

Konuya yakınlaştırma yapmak, detayları yakalama fırsatı verecektir – renk, şekil ve doku. Bir hikayeyi etkili bir şekilde anlatmak için, fotoğraf portföyünüzde geniş bir çeşitliliğe sahip olduğunuzdan emin olun.





4. Araştırın ve plan yapın

Herhangi bir fotoğraf gezisinde ya da seyahatte olduğu gibi, ziyaret etmeden önce bölgeyi araştırın ve keşfetmek için zaman ayırın. Rehberlere, çevrim içi forumlara bakın ve hatta arkadaşlarınıza ve sokaktaki insanlara sorun – yerel ürünlerin satıldığı küçük marketlerin göz önünde bulunmama olasılığı vardır.

En iyi kaynak, büyük olasılıkla sokaktaki insanlardır. Pazar gerçekten çok büyükse, en ilginç tezgahları bulmak ve rotayı haritalandırmak için bazı ön araştırmalar yapmalısınız, böylece zamandan en iyi şekilde faydalanabilirsiniz.




5. Araçlarınıza hakim olun

"Zanaatınıza hakim olun" demiyorum, dikkat edin. "Araçlarınıza hakim olun" diyorum. Bir sokak pazarı gibi her şeyin hızlı hareket ettiği bir ortamda her şey hızlı gerçekleşir. Bu, kameranızdaki ayarları deneme ya da ayarlama zamanı olmadığı anlamına geliyor.

Tüm düğmelerin nerede bulunduğunu ve bunları amacınız doğrultusunda nasıl kullanacağınızı öğrenin. Pazarlarda aydınlatma ile ilgili sorunlar mevcut olabilir. İç mekanda, dış mekanda ya da her ikisi içinde birkaç dakika ara ile çekim yapıyor olabilirsiniz.


6. Bir şeyler satın alın

Küçük bir alışveriş, satıcılarla arkadaşlık kurmak üzerinde büyük bir rol oynar. Mümkünse, önce bir şey satın alın. Uyum kurun ve fotoğraf çekimi için izin isteyin. Böylece özneleri daha rahat bulacaksınız ve öyle davranmış olmak yerine sizin için poz vereceklerdir.



7. Doğru ekipmanı seçin

Çoğu sokak pazarının sokaklarda olduğu ve tipik olarak birkaç blok içerdiği düşünüldüğünde, şansınız, anlaşılabilir bir şekilde etrafta dolaşmanıza bağlıdır. Yani, bir çuval dolusu ekipmanla dolaşmak istemezsiniz, çünkü çok hantal ve yavaş kalırsınız.

Ayrıca, bir şeyler satın aldığınız takdirde, daha ağır olacaksınız. Ben, bu gibi durumlarda bir zoom lens kullanmayı tercih ederim. Ya da 35m ya da 50mm gibi çift yönlü bir prime lens. Lensleri hızlı bir şekilde değiştirmek için çok fazla fırsatınız olmayabilir, bu yüzden taşıdığınız ekipman amacınıza hizmet etmelidir.


8. Ekipman ayarları

Bir pazara vardığınızda, fark edeceğiniz şeylerden ilki, alanın genellikle karanlık ve kapalı olduğudur. Bu, düşük ışık koşullarında çekim yapmanız gerekeceği anlamına gelir. ISO'yu artırmaktan korkmayın. Sokak pazarlarının fotoğrafları genellikle belgeselcilik tarzında yapılacağı için yüksek ISO nedeni ile meydana gelecek olan grenlerden korkmayın.

Akılda tutulması gereken bir diğer şey de aydınlatmadır. Güneş ışığı, tungsten ve düşük ışık gibi çeşitli aydınlatma koşuluyla uğraşmanız gerekecektir. İşleri kolaylaştırmak için otomatik beyaz dengesi ayarı kullanabilirsiniz. Böylece, endişelenmeniz gereken daha az şey olur ve gerektiğinde rötuş sırasında beyaz dengesini ayarlayabilirsiniz.


9. Kompozisyon

Geniş açılı ya da yakın çekim fotoğrafları beraber çekmeye çalışın. Bunun sebebi, fotoğrafların kasıtlı ve dikkat dağıtıcı görünmesini istememenizdir.

Ayrıca, farklı açılardan fotoğraf çekmeye çalışın – yukarı, aşağı ve hatta bel hizasından fotoğraf çekmeye çalışın. Bakış açısını değiştirmek, fotoğraflara çeşitlilik katmanın kolay bir yoludur.


10. Çevrenizin farkında olun ve güvende kalın

Sokak pazarları kalabalık yerler olma eğilimindedir. Pahalı bir ekipmanı ve süslü bir sırt çantası olan bir fotoğrafçı hemen dikkat çekecektir. Ekipmanınıza gereken derecede dikkat ettiğinizden emin olun. Değerli eşyalarınızı vücudunuza yakın tutun. Cüzdanlar, akıllı telefonlar vb. güvenli bir yerde tutulmalı ve dikkat çekmemelidir.


Umarım sokak pazarlarını fotoğraflamak için hazırladığımız on ipucu size yardımcı olacaktır. Sizin için işe yaradığını düşündüğünüz bazı ipuçları varsa, aşağıdaki yorum formu aracılığı ile bizimle paylaşın.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status