Son Yazılar

11 Haziran 2018 Pazartesi

İlham Verici Pazartesi: Doğada Çiftleri Fotoğraflamak



Yeni bir haftanın başlangıcında, fotoğrafçılıkla ilgili çalışmalarınıza ilham vermesi için yeni bir fotoğraf listesi ile karşınızdayız.

Bu yazıda, çevremizdeki dünyanın güzelliğini nasıl yakalayabileceğinize yardım etmeye yardımcı olacak 17 etkileyici vahşi yaşam fotoğrafı paylaşacağız.

Yazımızdaki bütün fotoğrafların ortak bir noktası olacak: çiftleri barındırması.

Doğa ve vahşi yaşam fotoğrafçılarına sorsanız, tek bir hayvanın fotoğrafını çekmenin son derece ödüllendirici olduğunu söylerler. Çekime bir başka hayvan eklediğiniz takdirde, ilgi çekici bir fotoğraf oluşturmak için bir başka fırsatı elde etmiş olacaksınız.

Yazımızı inceleyerek doğa ve vahşi yaşam fotoğraflarınızı değiştirmek için nasıl ilham alabileceğinizi görebilir, hatalarınızı en aza indirebilirsiniz.


İlk bakışta, bu fotoğrafın Photoshop'ta manipüle edilen bir fotoğraf olduğunu düşünebilirsiniz. Ama tekrar bakın... sağdaki balığın ağzının soldaki balıktan biraz daha yukarıda olduğunu fark edebilirsiniz. Ayrıca, çerçevenin alt köşelerindeki bitkilerin şekil ve yapısındaki farka da dikkat edebilirsiniz. Burada dikkat çekilmesi gereken nokta, oluşturulan kompozisyon çekimi detaylı olarak incelememizi zorlaştırdı – ki bu da fotoğrafın amaçlarından birisidir, değil mi? Görev tamamlanmıştır!


Bir hayvan çiftinin fotoğrafını muhteşem bir şekilde çekerken bile, çekimdeki görsel ilgiyi arttırmanıza olanak tanıyan kompozisyon fırsatları aramanız önemlidir. Bu fotoğrafta, flamingoların boyunları ve başları ile meydana gelen kalp şekli fotoğrafa başka bir ilgi boyutu katmaktadır. Kuşların gözlerinin son derece keskin olması gerektiğini unutmayın. Tıpkı insan portrelerinde olduğu gibi, hayvan portrelerinde de gözlerin mükemmel bir şekilde odakta kalmasını sağlamak önemlidir.


Bu fotoğraf, bir çiftin bir fotoğrafı nasıl var edebileceğine güzel bir örnektir. Bu fotoğrafta sadece bir tane puffin olduğunu düşünün – aynı çerçevede çekilen bu fotoğraf aynı derecede ilgi çekici olmayacaktı. Ancak, her ikisi de aynı yöne bakan iki puffin ile, çekim alanını genişleten güçlü bir görsel elde ederiz. Renksiz bir arka plandaki renkli gaga ve ayaklar, bu renklerin ön plana çıkmasını sağlayacaktır. Fotoğrafçının, kameranın çekimde daha fazla etki oluşturmasına yardımcı olacak şekilde bulanık bir arka plan oluşturmak için uygun kamera ayarlarını nasıl kullandığını hatırlayın.


Bir önceki fotoğrafın aksine, bu görüntüdeki filler birbirine bakıyor ve daha samimi bir görüntü ortaya çıkıyor. Bu fotoğrafta, çekim daha çok bir insan çiftinin portresine benziyor – filler bu şekilde "pozlanarak" yakın bir ilişki içinde imiş gibi fotoğraflanıyor. Gözleri çerçevenin dışına yönlendirmek yerine, fillerin içe dönük pozisyonu ile gözlerimiz fillerin gözlerine, kulaklarındaki, dişlerindeki ve gövdelerindeki detaylara kilitlenmiş durumdadır.


Çiftlerin fotoğrafının çekilmesi, yukarıdaki yusufçuk örneğinde de olduğu gibi, çok küçük yabani hayvanların fotoğrafının çekiminde de bir tekniktir. Yusufçukların muhteşem renkleri ve vücutlarının bükülmüş şekli fotoğrafa görsel bir ilgi katmaktadır. Dikkat dağıtıcı olmayan bir arka planın kanatlardaki ayrıntıları ön plana çıkarmaktaki etkisine dikkat edin. Her ne kadar yusufçuklar çerçevenin ortasına yerleştirilmiş olsa da ("sıkışık" bir görsel duyguya yol açabilir), fotoğrafa dalın eklenmesi görsel hareketi etkileyerek gözün sağdan sola doğru ilerlemesini sağlamaktadır.


Bu fotoğraf, vahşi yaşam fotoğrafçılığında zamanlamanın önemi konusunda bir hatırlatmadır. Sağdaki yunusun sıçrama halinde oluşu, çekime eylem duygusu ve hareket katıyor. Aynı zamanda, sudan bakan arkadaşı, izleyicilerin bu hayvanlarla daha derinden bir bağlantı kurmasına olanak sağlayan farklı bir oynaklık hissi veriyor. Ayrıca, ufuk çizgisinin nasıl düz olduğuna dikkat edin. Doğa ve vahşi yaşam fotoğrafı çekerken, ufku dümdüz tutmak, çekimdeki zamanlama kadar önemlidir!


Hareketten bahsederken, bir oyun sergileyen bu aslanlar, türleri içinde tamamen farklı bir davranış sergilemekteler. Ön tarafa bakan "geleneksel" bir portre için, heybetli veya tehlikeli görünebilecekleri yerde, bu çocukların bize her şeyden önce büyük birer kedi olduklarını hatırlatıyor. Yine, zamanlama her şeydir, fotoğrafı sıradan bir fotoğrafın ötesine geçiren şey, aslanın sıçrama anında yakalanışıdır.




Hayvan çiftlerinin çekimlerinize ciddiyetsizlik katması için bir örnek istiyorsanız, bu fotoğraf sizin için. Sağdaki baykuş görkemli ve düzenli görünüyor olsa da, soldaki baykuş, ağaç dalının arkasından bakarken, gülümsemenize yol açacak aptalca bir bakış sergiliyor. Doğa ya da vahşi yaşam fotoğraflarınızın tamamının bir ciddiyet içinde ya da belgesel tarzında olması gerekmez – eğlenceli bir fotoğraf çekme fırsatı elinize geçerse, bunu değerlendirin! Ayrıca, bu fotoğrafı, bir şeylerin içinden bir nesnenin fotoğrafının çekmenin daha derinlikli bir görüntüyü nasıl oluşturacağını görmek için de kullanabilirsiniz. Ön plandaki bulanık yaprakların varlığı baykuşların lensten ne kadar uzak olduğunu göstermektedir.


Tipik olarak, bir hayvanı göz hizasından fotoğraflamak yaygın bir uygulamadır. Ancak, bu fotoğraf bu kuralı ihlal etmenin de iyi bir seçenek olduğunu gösteriyor. Fotoğrafçı, hafifçe yukarı doğru bir açı ile çekim yaparak, kuşların uzun kuyruklarını – onların en önemli özelliklerinden biri – vurguluyor, ve bu, kuşların görünüşlerinden ödün verilmeden gerçekleştiriliyor. Arka planın – ışık ve rengin farklı olmasına rağmen – dikkati kuşlardan uzağa çekmeyecek derecede yumuşatıldığına dikkat edin.


Kış aylarında herhangi bir konu ile çekim yapmak zordur. Fotoğrafta çok fazla beyaz olacağı için, kameranın sahneyi olduğundan daha beyaz sanması nedeniyle, karın daha donuk ve mat bir şekilde görüntülenmesi çok kolaydır. Bu örnekte, beyaz dengesini kontrol altına almanın önemini görüyoruz, bakıldığında geyikleri çevreleyen kar parlak ve beyazdır. Ayrıca, önceki örneklerde de görüldüğü üzere, her iki geyiğin de aynı yöne bakması, bizde çerçevenin dışında neye baktıklarına dair bir merak duygusu uyandıracaktır.


Yaban hayatı fotoğrafları çekerken, hayvanların merkeze gelmesine izin veren bir arka plana duyulan ihtiyaç ihmal edilemez. Bu örnekte, sade arka plan, birkaç nedenden dolayı ideal bir zemin oluşturacaktır. İlk olarak, siyah üzerinde beyaz renk düzeni, mükemmel bir karşıtlık ve görsel çekicilik sağlayacaktır. İkincisi, arka planda herhangi bir dikkat dağıtıcı unsur olmadığı için, tüylerin şekli ve yapısı da dahil olmaz üzere, kuşların en ince ayrıntıları görülmektedir.


Her ne kadar, yaban hayatı fotoğrafı çektiğinizde hayvanların size bakıyor olması öneriliyor olsa da, bu örnekte, hayvanlar başka bir yöne baksa da, bir fotoğrafın başarılı sonuçlanabileceğini görüyorsunuz. Burada her iki mirketin sağa doğru baktığından dolayı, neyi izlediklerine dair bir merak duygusu oluşmaktadır. Yumuşak ters ışık, bu görüntünün ön plana çıkmasına yardımcı oluyor, ayrıca mirketlerin tüylerinin ince ayrıntılarının da fark edilmesini sağlıyor.


Burada, vahşi yaşam fotoğrafı çekerken renklerin etkileyici bir şekilde kullanımının bir fotoğrafı bir üst seviyeye taşımasına bir örnek görüyorsunuz. Gökyüzün derin, parlak mavi renkleri ile ön plandaki penguenlerin siyah ve beyaz renkleri mükemmel bir tezat oluşturmaktadır. Gökyüzünün çekime nasıl dahil edildiğine de dikkat edin – fotoğrafçı yukarı doğru bir açı kullanıyor. Bu, sadece gökyüzünü tam ekran göstermekle kalmıyor, aynı zamanda penguenlerin uzunluklarını vurgulayarak çerçevede daha belirgin hale gelmesini sağlıyor.


Hayvanların vahşi yaşamda konumlandırılması da başarılı bir fotoğraf için çok önemlidir. Zürafa çiftinin bu görüntüsünde, kameraya göre zürafaların arasındaki mesafe fotoğrafa bir gelişmiş ilgi katar. Sağdaki zürafaya bakarsak, yandan görünüm, bacakların ve boynun tam boyutunu görmemizi sağlar, bu soldaki zürafada tam olarak görebileceğimiz bir şey değil. Ayrıca, yukarıdaki birçok örnekte olduğu gibi, zürafaların aynı yöne bakması fotoğrafa eylem duygusu ve hareket katmaktadır.


Önceki penguen fotoğrafında olduğu gibi, denizanalarının bu fotoğrafı da renklerin bir vahşi yaşam görüntüsüne görsel bir çekiciliğin nasıl katılabileceğini gösteriyor. Bu örnekte, arka plandaki doygunluk seviyesini manipüle etmek için Lightroom kullanılarak denizanalarının içindeki göreceli renk eksikliği telafi edilmiştir. Ayrıca, denizanalarıyla aynı derinlikte bir çekim pozisyonu alarak, fotoğrafçı bize denizanalarının vücutlarının ilginç şekilleri ve dokularını tam olarak göstermektedir.


Makaleyi tamamlamak üzereydim, ancak Küçük Nemo'yu nasıl unutabilirdim?! Palyaço balıklarının bu çekimi, bize daha dinamik ve gelişmiş derinliğe sahip bir görüntü izlenimi vermektedir. Arka plan ögeleri hem parlak hem de doku bakımından zengin olduğundan, sığ alan derinliği kullanmak fotoğrafçının yararına çalışır. Arka plan odak dışı bırakılarak dikkat balık üzerinde tutulur ve şekil, renk ve diğer ayrıntıların eksiksiz olarak incelenmesi amaçlanır.

Sonuç olarak, fotoğrafçılıkta ilham alabilmeniz için doğa ve vahşi yaşam fotoğrafçılığı ile ilgili 17 örneği incelediniz. Bu fotoğrafları, kendi başınıza daha gelişmiş fotoğraflar oluşturabilmek için nasıl kullanabileceğinizi görün ve fotoğraflarınızı bizimle paylaşın. Çektiğiniz fotoğrafları görmeyi çok isterim.

© photographytalk.com

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status