Son Yazılar

10 Kasım 2012 Cumartesi

Doğa ve Vahşi Yaşam Fotoğrafları Nasıl Çekilir


http://www.lishamyersphotography.com/what-is-nature-photography
Doğada sınırsız bir maden ve fotoğrafını çekmek istediğimiz nice varlık bulunmaktadır. Genellikle popüler gezi ya da bilim dergilerindeki etkileyici doğa ya da vahşi yaşam fotoğraflarını görünce hayran kalırız. Peki, muhteşem doğa fotoğrafları çekebilmenin sırrı nedir?



Pekala, bütün sanat dalları için bir gerçek olduğu gibi fotoğrafçılık da uzmanlaşmanız gereken bir daldır. Bilgi, pratik, yaratıcılık ve iyi bir kamera, genellikle ihtiyaç duyacağınız şeylerdendir. Bu yazı profesyoneller için değildir, aklınızda olsun. Sadece fotoğraf çekmeye başlayanlar için basit bir kılavuzdur.

http://xavierjamonet.deviantart.com/

1. İpucu: Kamera


Hangi kamerayı kullanmalıyım? Dijital çekim yapacağınızı düşünerek, giriş seviyesindeki bir Dijital SLR makine almanız işinizi görecektir. Bu, Canon, Nikon, Sony, Pentax veya Fuji olabilir. Hepsi de iyi kameralar üretiyorlar. Seçim şansınız çok, bütçenize uygun bir makine seçin. Dijital SLR, lensi istediğimiz zaman başka bir lens ile değiştirebileceğimiz alamına geliyor. Birçok kamera, 18-55 lens ile birlikte gelmektedir. Bu lensler ise maalesef doğa fotoğrafçılığı için yeterli değildir. Doğa fotoğrafçılığı için 28-105 mm ve 100-300 mm lensler işinize yarayacaktır (Birçok lens çeşidi mevcut, araştırabilirsiniz). Ayrıca Image Stabilizer (Görüntü Sabitleyici) ve otomatik odaklama özelliği olan bir objektif sizin için bir avantaj olacaktır. Her zamanki gibi, yanınızda bir üçayak bulundurmanız son derece faydalı olacaktır.

2. İpucu: Işığı Görmek


Doğa fotoğrafçılığı, ışığı görmekle neredeyse eşdeğer. Aynı nokta farklı ışık koşullarında, nemde, havada toz bulunduğunda farklı görünebilir. Yani ışığı görün ve kafanızda analiz edin. Eğer ışığı sabah görürseniz, bu sıcak bir ton verecektir. Altın rengi ya da sarı bir renk. Öğlen çekimlerinde ise derin gölgeler göreceksiniz. Eğer hava aşırı parlaksa, fotoğraflarınızda haleler oluşacaktır. Bu da fotoğrafımızı etkisiz kılacaktır. Akşam çekimlerinde ise, sarı ve kırmızı tonlar hakim olacaktır. Sabahın erken ve akşamın ilerleyen saatlerinde ise mavi bir ton yakalayacaksınız. Öyleyse, ışığı görmek ve hissetmek fotoğraf çekmenin en önemli bölümlerinden birisini oluşturacaktır, aklınızda olsun.

http://xavierjamonet.deviantart.com/

3. İpucu: Seyahat


İyi bir manzara fotoğrafı çekmenin en temel noktalarından birisi de seyahat etmektir. Seyahat etmek, alanı araştırmakla sınırlı olmamalı ancak bir yeri yılın farklı zamanlarında ziyaret etmeyi de içermelidir. Örneğin, bir orman ya da bir vadiyi seçtiyseniz, etrafı olabildiğince farklı yolları dolaşarak gezmelisiniz ki muhteşem doğal güzellikleri keşfedebilesiniz. Bu noktaları bir kez belirlediniz mi zihninizde farklı kompozisyonlar oluşturabilirsiniz.

Ayrıca, bir yer, yılın farklı zamanlarında farklı görünürler. Örneğin, yaz aylarında sarı tonlara bürünen bir orman, sonbaharda kızıl-sarı-turuncu tonlar verirken, kış aylarında bembeyaz, ilkbaharda ise yeşil tonlar verecektir. İlkbahar aylarında her yer çiçek dolu olacaktır. Ayrıca, her mevsimde doğada bulacağınız canlılar da farklı olabilir. Yaz aylarında kelebekleri bol bol bulabilirsiniz. Belki sonbaharda göç eden kuşlara denk gelirsiniz.
http://xavierjamonet.deviantart.com/




4. İpucu: Notlar Alın


Not alma, manzara fotoğrafçıları için iyi bir alışkanlıktır. Notlar, tarih, konum, alanın tanımı gibi ögeleri içermelidir. Kullanılan kamera, teknik detayları da içermelidir. Bir sonraki sefere faydası olacaktır.

Alex Saberi

5. İpucu: Çekiminizi Gözden Geçirin


Doğa ya da manzara fotoğraflarını kompoze etmek iyi bir  yaratıcılık ve iyi bir gözlemleme yeteneği gerektirir. Bazen bir nesneye yaklaşmak ya da bir nesneden uzaklaşmak  daha iyi sonuç verir. Örneğin, eğer bir çiçek görürseniz, belki yakınlaşıp makro çekim yapmak isteyebilir ya da etrafta kompozisyona dahil etmek isteyeceğiniz bir şeyler bulabilir ve uzaklaşabilirsiniz. Aynı şey, dağlar, ovalar, vadiler ve nehirler için de geçerlidir.

Alex Saberi

6. İpucu: Üçayak (Tripod) Kullanın


Bir üçayak yardımıyla hızlı hareket eden nesneleri (uçan bir kuş ya da koşan bir geyik), düşük ışıklı bir ortamı  rahatlıkla çekebiliriz. Düşük ışıkta bir çekim yaparken, 1/50 ya da daha düşük bir perde hızı seçmek zorunda kalabilirsiniz. Bu şartlarda eğer bir üçayak kullanmazsanız fotoğrafınız bulanık çıkacaktır. Öyleyse, mümkün olan her durumda tripod taşıyın. Taşıması kolay olan karbon fiber karışımlı üçayakları metal olanlara tercih edebilirsiniz.

Alex Saberi

7. İpucu: Doğayı ve Vahşi Yaşamı Sevin


Eğer doğayı ve vahşi yaşamı seviyorsanız, fotoğrafları kalbinizle çekeceksiniz ve bu sizin bir tutkunuz olacaktır. Öyleyse, bu konu hakkındaki duygularınızın gelişmesi için kitaplar okuyun.

8. İpucu: Çekebildiğiniz Kadar Çok Fotoğraf Çekin


 Çeşitli perde hızı, çeşitli açılar, uzaklıklar, pozlama dengeleri ve diyafram seçenekleri kullanarak birçok fotoğraf çekin. Hangi çekiminizin en iyi çekim olacağını önceden bilemezsiniz. Mesela, gün batımını çekiyorsanız birkaç dakika aralıklarla bir sürü fotoğraf çekin. Böylelikle altın sarıya çalan rengi yakalayabileceksiniz. Ayrıca güneşin değişik görüntülerini ortaya çıkarabileceksiniz. Ayrıca geçen bulutlar, sudaki yansımalar; hepsi farklı etkiler ortaya koyacaktır.
Kaynak

9. İpucu: Büyük Fotoğrafçıların Çekimlerini Takip Edin


Birçok şeyi, büyük fotoğrafçıların eserlerini inceleyerek öğrenebilirsiniz.

10. İpucu: Şansa İnanın ve Sabırlı Olun


Doğa ve vahşi yaşam fotoğrafçılığı bazen sadece şansa bakıyor. Saatlerce bir şeyin olmasını beklersiniz; olmaz. Dayanamaz, vazgeçersiniz! Siz gider gitmez ortaya çıkar. Ya da bir şey görürsünüz; siz "Çektim!" diyene kadar ortadan kaybolabilir. Eğer çevreyi kontrol edemiyorsanız, şansınıza inanın.

Ayrıca, bu oldukça sabır gerektiren bir konudur. Bir kuş yuvası gördünüz ve kuşun çıkmasını bekliyorsunu. Saatlerce beklemeniz gerekebilir.


 © Arnab Banerji

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status