Son Yazılar

10 Kasım 2012 Cumartesi

Gün Batımı Fotoğrafı Nasıl Çekilir


Gün batımı fotoğrafları, fotoğraf çekmeyi sevenlerin favorileri arasındadır. İnsanlar nereye giderse gitsin, gün batımını rahatlamak için bir fırsat olarak değerlendirirler ve eğer ellerine bir fırsat geçerse, tereddüt etmeden bu anın fotoğrafını çekmek isterler.



Gün batımının fotoğrafını çekmek aslında o kadar da zor değildir. Bazı basit teknikler sayesinde, herhangi bir fotoğraf makinesi sahibi güzel çekimler elde edebilecek.

Fotoğraf: photovide.com

Her şeyden önce, planlama çok önemlidir. Gün batımı fotoğraflarının çoğu sizin o sahneyi çekmeniz gerektiğinizi düşündüğünüz bir anda çekilir. Yani özel bir plan yapmazsınız ama o sahne karşınıza gelir ve çekersiniz. Birkaç gün öncesinden nerede nasıl bir çekim yapacağınızı planlayın.

Bunun yanı sıra hava durumunu takip edin. Ayrıca yanınızda gerekli ekipmanlarınız; lensleriniz, filtreleriniz, tripodunuz, bataryanız, hafıza kartlarınız hazır olsun. Herhangi bir tatsızlıkla karşılaşmak istemezsiniz.

Bazı faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekecek. Öncelikle, gün batımının yarım saat sürdürüğünü bilmeniz gerekiyor. Öyleyse acele edin.

Fotoğraf: photovide.com


Sonraki adım ise kompozisyona karar vermektir. Ne çekeceğinize karar verin. Farklı odak uzaklıkları ile çekim yapabilir ve manzara çekimlerinizde farklı etkiler oluşturabilirsiniz. Bu durumda, sahip olduğunuz lensler oldukça önem arz etmektedir.

Ayrıca odak noktalarınızda silüetler oluşturmak isteyebilirsiniz. Bu çok dramatik bir etki yaratabilir. Bu amaç doğrultusunda gemileri, ağaç dallarını, aklınıza gelen her şeyi kullanabilirsiniz.

Önemli bir ipucu da kuralları kırmak gerektiğini öğrenmektir. Merkezde ortalanmış bir gün batımı muhteşem görünebilirken siz, merkezde olmayan görüntüler çekebilirsiniz. Bunu sadece güneş için değil, ufuk için ve silüetleriniz için de yapabilirsiniz.


Fotoğraf: photovide.com




Pozlama da önemli bir konudur. Bu fotoğrafınızın güzelliğini önemli bir ölçüde etkileyecektir. Burada diyafram öncelikli ya da enstantane öncelikli modları kullanabilirsiniz. Bunun sonucunda farklı özelliklere sahip fotoğraflar elde edeceksiniz.

En iyi sonuçlar için bir tripod (üçayak) kullanmak isteyebilirsiniz. Eğer uzun pozlama yapacaksanız bu gerçekten önemlidir.

Fotoğraf: photovide.com


Ayrıca, güneş batarken sürekli çekimler yapın. Bu, farklı renkleri yakalamak için bir fırsat verecektir. Yine çeşitli pozlama ve odak uzaklıkları kullanın.

Ve güneş yavaş yavaş ufuktan aşağıya doğru süzülürken neden etrafınızda olan bitenlerin fotoğraflarını çekmek istemezsiniz ki? Eğer bunu deneyebilirseniz belki altın ışığı yakalayabilirsiniz.

Gün batımında çekim deneyiminin keyfini çıkarın. Bu günün dinlenmek için iyi bir fırsatı ancak ihtiyacınız varsa, güzel sahne yakalamak ve asla unutamayacağınız bir anın fotoğrafını çekmek için özel bir fırsattır.


© camera batteries

2 yorum :

  1. Sıradan bir yazı. Makina ayarlarını bilmeden bu hikaye ile kimse günbatımı çekemez

    YanıtlaSil
  2. Erol Bey,

    Hakkınız var. Bu yazı, az da olsa temelleri olan kişilere yönelik bir yazı. Takip ederseniz, yeni başlayanlar için de yazılar olduğunu fark edebilirsiniz. Dilerseniz, arama formunu kullanarak ilgili yazılara ulaşabilirsiniz. Dilerseniz, önerilen yazılara da göz atabilirsiniz.

    Ziyaretiniz için teşekkürler. Yine bekleriz.

    YanıtlaSil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status