Son Yazılar

3 Mart 2013 Pazar

Yusufçuk ve Kız Böcekleri Fotoğrafçılığı


Parlak, renkli, uzaylı gibi görünen yusufçuk ve kız böcekleri karşı karşıya gelmenizin çok mümkün olduğu canlılar değillerdir. Neredeyse görünemez derecede hızlı hareket edeler ve her zaman gitmeye hazırdırlar; bu böcekler en deneyimli fotoğrafçılara bile meydan okuyabilir, fakat yine de iyi bir fotoğraf çekebilmeniz için yollar vardır. Umarım bu makalede bunu nasıl başaracağınızı öğrenebilirsiniz.


© Ashley Beolens

EKİPMAN


Pahlı makinelere ihtiyacınız olmasa bile bu uçan canavarları iyi bir şekilde çekebilmek için, eğer benim ipuçlarımı takip ederseniz bir şeyler yakalayacaksınız ancak en iyi çekim için iyi bir kit lens gereklidir.

Bunu söylemekle birlikte daha iyi bit lens daha iyi bir çekime imkan tanıyacaktır. Bir SLR size daha fazla kontrol imkanı sağlayacaktır fakat lens seçiminiz daha fazla tartışılacaktır. İki düşünce grubu bulunmaktadır. İlk gruptakiler - genellikle benim de kullandığım- iyi bir makro lens kullanmak ve konunuza yeterince yaklaşmak gerektiğini söyler. Bu çok sabır gerektiren ve biraz da şans gerektiren bir düşünce grubudur. Diğer seçenek ise daha uzun bir lens kullanarak (300mm'den başlayan lensler gibi) ve bunlara uzatma tüpleri ekleyerek minimum odak mesafesini azaltmak ve bu sayede çerçevenizi konunuzla doldurmaktır. Bu ikinci seçenek sizin belli bir mesafede kalmanıza olanak tanır, bu da böceği korkutmanızı engeller. Zaten uzun bir lense sahipseniz uzatma tüplerine bakmanızda fayda var.

© Ashley Beolens

Doğal güneş ışığı kullanmanızı tavsiye ediyor olsam da bir flaş kullanmanızda da fayda olabilir. Bu, konunuzun ışıkla dolmasına yardımcı olacaktır. Bir halka ışık makro fotoğrafçılık için ideal olsa bile uzun lensler için herhangi bir flaş yeterli olacaktır.

 ANLAMA


Her şey çekim için hazırsa, ilk ve en önemli adım, konuyu anlamaktır. eğer onları izlemekle yeteri kadar vakit geçirmediysen, ilk denemende başarısız olman muhtemeldir.

Çoğu yusufçuk, özellikle de büyük olan türleri, aynı besin ve uçuş rotalarını takip ederler ve bunların özellikle beğendikleri yemişler ve tünedikleri yerler vardır. Onlar üzerine çalışırsanız ve onların ne yaptıklarını ve nereye gittiklerini izlerseniz, kendiniz için doğru bir pozisyon imkanı oluşturabilirsiniz ve bir yusufçuk dinlenirken onu çekebilirsiniz. Bu çalışmanız çok zor olsa da aynı zamanda bir yusufçuğu uçarken fotoğraflama imkanı da verir. Bu, neden konumun davranışlarını bilmeliyim sorusunun cevabıdır.

© Ashley Beolens




GİZLİLİK


Tüm yaban hayatı fotoğrafçılığında olduğu gibi, yusufçukları fotoğraflamak istediğinizde de doğaya uygun bir şekilde giyinmelisiniz. Böcekler ultraviyole ışığa (UV) karşı hassastırlar ve parlak renkteki elbiseler UV ışığı yansıtma eğilimindedirler.

© Ashley Beolens

Bir yusufçuk için en iyi defans sistemi, bir hareket gördüğünde hemen hareket etmek ve uzaklaşmaktır, öyleyse, yusufçuğa yaklaşmak için hareketlerinizi son derece yavaş tutmalısınız. Ani hareketler konunuzun uzaklaşmasına sebep olacaktır. Dikkatli bir şekilde hareket edin. Kameranızı son saniyede çekim için hazırlamaya çalışmak iyi bir fikir değildir. Kameranızın ayarlarını önceden ayarlayın.

ALAN DERİNLİĞİ


Yakın bir mesafeden küçük bir nesneyi çektiğiniz zaman, konunuzun ne kadarı odakta kalacak, buna önceden karar vermelisiniz. Böceklerle birlikte, mümkün olduğunca keskin bir görüntü elde etmek isteyeceksiniz. Bu da küçük bir diyafram kullanmanızı gerektirecek ve böylece büyük bir alan derinliği elde edeceksiniz. Ne yazık ki bu daha düşük bir perde hızına neden olacak ve kameranızı sabit tutmanız zorlaşacak. Bu nedenle bazı özellikleri tekrar gözden geçirmeniz gerekecek, ya hareketin donmasından vazgeçeceksiniz ya da alan derinliğini düşüreceksiniz. Harika bir ışık yoksa ya da hiçbir şekilde titremeyecek bir ele sahip değilseniz bir üçayak ya da benzeri bir ürün işinize oldukça yarayacaktır.

© Ashley Beolens

Umarım sabır ve uygulama ile siz de harika görüntüler ortaya koyabilirsiniz. Burada paylaşılan bilgilerden faydalanıp faydalanmadığınızı belirtirseniz de sevinirim.

© Ashley Beolens

1 yorum :

  1. çok sevimli hayvanlar. ama fotoğraflarını çekmek çok zor. yine de buradaki bilgileri kullanmaya çalışacağım gelecek sefer.

    YanıtlaSil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status