Son Yazılar

18 Mart 2013 Pazartesi

Fotoğraf Pozlamanın Temelleri


Pozlama, tek bir fotoğraf için kameranızın sensörünün topladığı ışık miktarıdır. Eğer çok fazla pozlama yaparsanız görüntünüz aşırı parlak çıkacaktır. Eğer yeteri kadar pozlama yapmazsanız, görüntünüz karanlık çıkacaktır. Günümüzde, hemen hemen bütün kameralarda ışığı doğru olarak ölçen ve ideal pozlama ayarlarını otomatik olarak veren ışık ölçüm sistemleri yer almaktadır.

digital-photography-school.com

Çoğu insan kamerasındaki ışık-metreye bağlı olarak çekim yapar, ki bu iyi bir şeydir, fakat yine de siz pozlamayı kontrol etmeyi biliyorsanız, gerekli ayarları kendiniz girerek harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Kameranızın pozlama için kullandığı iki araç vardır, diyafram (lensinizin genişliğini ayarlayarak kameranıza gelen ışığın miktarını ayarlar) ve örtücü [hızı] (kameranızın perdesinin açık kalma süresini belirler). Perde hızı saniyeler ve katları ile ölçülür (1/2000 çok hızlı bir çekimdir ve 8" oldukça yavaş bir çekimdir.). Diyafram f/stoplarla ölçülür (f/2.8 oldukça geniş bir açıklıktır ve f/22 ise oldukça küçük bir açıklıktır.).

"Neden bu ayarlar var, tek bir ayar olsa idi kontrol etmek de oldukça kolay olabilirdi." diye düşünebilirsiniz. Nedeni, her durumda kameranızın farklı oranda ışık almasıdır. Örneğin, perde hızını kullanarak hızlı hareket eden bir nesnenin hareketine donma etkisi ekleyebilirsiniz.

Diyafram, görüntülerinizdeki alan derinliğini kontrol eder. Geniş açıklıklı bir diyafram ile alan derinliğini azaltabilirsiniz, herhangi bir konuyu arka plandan ayırabilirsiniz. Dar bir diyafram ile çerçevenize eklediğiniz her şeyi netleştirebilirsiniz.

Çoğu DSLR makinelerde kameranın sensörüne düşen ışığa hassasiyeti belirten ISO sistemi mevcuttur. Temel olarak ISO 100 ile ISO 800 arası kullanılır. Yüksek ISO hızı aynı perde hızı ile yapılan çekimde daha fazla ışık toplar demektir ancak fotoğrafınıza biraz kumlanma eklenecektir.



www.sahihoo.com

Örneğin, yeterli ışık olmayan bir akşam çekiminde üçayak yardımı olmadan bulanık olmayan bir fotoğraf çekmek istiyorsanız ISOyu yükseltmeniz gerekecektir. Çoğu zaman ISOyu düşük tutmanız gerekse bile ISOyu yükseltmeniz bazı durumlarda inanılmaz farklar yaratacaktır.

Perde hızı ve diyaframın nasıl kullanılacağını tam olarak öğrenmek istiyorsanız, biraz daha fazla deneme yapmanız sizin için en iyisidir.

© Richard Scneider

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status