Son Yazılar

16 Mart 2018 Cuma

Yeni Başlayanlar İçin 47 Temel Fotoğrafçılık İpucu


Fotoğrafçılık eğlenceli ve büyüleyici bir süreçtir. Başlamak ise her zamankinden daha kolay. Taşınabilir karanlık odalara ya da tek bir fotoğraf çekmek için saatlerce beklemeye olan ihtiyaç biteli çok oldu. İlginizi çekebilecek herhangi bir şeye yönelmeye ve çekmeye hemen başlayabilirsiniz.



Fotoğrafçılığa yönelik teknik engeller büyük ölçüde azaldığından, iyi fotoğraflar çekmeye odaklanmak için çok daha fazla zamanımız var. Yeni başlayanlar için, hiçbir şeyi karmaşıklaştırmayacak bir şekilde, fotoğrafçılıklarını geliştirebilecekleri 47 temel ipucunu derledik.

Yeni bir fotoğrafçı olarak hesaba katılacak çok fazla şey var, bu yüzden listeyi beş bölüme ayırdık. En fazla yardıma ihtiyacınız olan bölümlere hızlıca geçebilirsiniz.


Hızlı Çekim İpuçları

1. Tüm kuralları öğrenin ki gerektiğinde onları kırabilesiniz

Fotoğrafçılıkta kurallar çok önemlidir çünkü gelecekte daha gelişmiş fotoğrafçılık ipuçları ve püf noktaları için bir temel sağlarlar. İlk önce kuralları öğrenin, daha sonra onları kırarak daha yaratıcı bir kontrol elde edebilirsiniz.

Süreç içinde öğrenin — kuralların bir kamera seçmenizi engellemesine izin vermeyin.


2. Önce pozlama ve odaklama, daha sonra çerçeveleme

Düzgün olmayan bir şekilde pozlanmış veya bulanık bir fotoğraf kullanışsızdır, ancak tam olarak çerçevelenmemiş bir fotoğraf kurtarılabilir. Bu nedenle, çerçeveyi ayarlamadan önce konuya her zaman odaklanmalı ve onu uygun şekilde pozlamalısınız.

Bu, aynı sahnede aşırı parlak ve koyu renkler bulunduğunda daha sık görülen bir durumdur.


3. Gözlere odaklanın

Bir fotoğrafta gözlere doğru yöneliriz, çünkü gözler temas kurduğumuz doğal bir odak noktasıdır.

Herhangi bir diyafram açıklığında portre fotoğrafı çekerken, odağı gözlerin üzerine yaptığınızdan emin olun. Gözler odakta olduğu sürece, hem siz hem de özneniz fotoğrafın düzgün çekildiğini düşünür.


4. Çok hata yapın, hatalarınızdan ders alın

Yaptığınız daha fazla hata ile fotoğrafçılık becerilerini daha hızlı öğrenir ve geliştirirsiniz. Tüm profesyonel fotoğrafçılar da bu işe bir kamera ile ilgili hiçbir bilmez bir halde başladı.

Önemli olan, hatalarınızı becerilerinizi geliştiren derslere dönüştürmektir. Bu yüzden daha önce uygulamadığınız bir tekniği veya tarzı deneyin ve süreç boyunca çok fazla hata yapmayı bekleyin.

5.  Pozlama üçgenini mükemmelleştirin

Düzgün bir pozlama üç ögeden oluşur: perde hızı, diyafram ve ISO ayarları. Otomatik veya öncelikli modlarla çekim yaparak başlayabilirsiniz, ancak tam kontrol elde etmek ve manuel kamera kontrolleri ile çekim yapmak için, her biri doğrudan görüntünüzün pozlamasını ve kalitesini etkileyen üç öge arasındaki ilişkiyi anlamanız gerekir.

ISO - Uluslararası Standardizasyon Organizasyonu'nun kısaltmasıdır. ISO, sensörün veya filmin ne kadar hassas olduğunu gösterir. Daha karanlık sahnelerde ışığı yakalamak için, 800 veya 1600 ISO gibi daha yüksek veya daha hassas ISO ayarlarını kullanmanız gerekir. Daha yüksek ayarlar genellikle görüntüye daha fazla gren (kumlanma) veya gürültü getirir.

Diyafram - Bu, lens diyaframındaki açıklığın boyutunu ifade eder. Küçük sayılar, büyük açıklık ve daha sığ alan derinliği anlamına gelir. Daha büyük sayılarda daha az ışığa erişim sağlanır, ancak görüntünüz daha keskin görünür.

Perde hızı - Bu, kameranın örtücüsünün açık olduğu ve sensörün veya filmin ışığa maruz kaldığı süre miktarıdır. Daha hızlı hızlar hareketi durdurabilirken, daha yavaş hızlar daha fazla ışık tutar ve bulanıklık ve hareket etkisi sunar.


6. Her zaman hazır olun

Bir izci olarak hazır bulunun ve her zaman bir çekim yapmaya hazır olun. Çoğu dijital SLR'nin neredeyse anında açılma özelliği vardır ve kameranızı sürekli açık tutmak neredeyse hiç pil gücü harcamaz.

Nesneniz uçmadan, dalmadan veya kaçmadan önce kameranızı beklenmedik fotoğraflar için yarı otomatik veya tam otomatik modlardan birinde hazır tutun. Sabit bir nesneyi çekmek için zamanınız olduğunda, her zaman tercih ettiğiniz moda geri dönebilirsiniz. Bazen harika bir çekim yapmak için sadece iki saniyeniz vardır.

7. Portre çekimlerinde modeli ön plana çıkarmak için geniş diyafram değerleri seçin

Modelin arkasındaki arka planın daha bulanıklaşmasını sağlamak için f/2.8 ila f/5.6 civarında bir diyafram değeri seçin. Bu,arka plandaki dikkat dağıtıcı ögelerin ortadan kaldırılmasına ve konunun öne çıkmasına yardımcı olur. Daha geniş diyaframlarla da denemeler yapabilirsiniz, ancak modelinizin gözlerini odakta tutmaya dikkat edin.

8. Perde hızı ile odak uzaklığını eşleyerek bulanıklığı önleyin

Örneğin, 50 mm'lik bir lens kullanıyorsanız, elde çekimler için, fotoğrafı keskin tutabilmek için 1/50 saniye veya daha yüksek perde hızlarını kullanmalısınız. Daha uzun lensler daha ağırdır ve onları sabit tutmak daha zordur – perde hızını daha hızlı hale getirmek, kameranın sarsılmasını önler.



9. Düzenleme sırasında düzleştirme ve kırpma yapın

Çekim esnasında, vizörden bakarken fotoğrafı düz olacak şekilde çekmeye çalışın, ancak her zaman ilk denemede bu mümkün olmayabilir.

Vizör ya da LCD ekran, tam ekran düzenlemeye göre çok küçük kalabilmektedir, bu nedenle tam ekranda yapılan izlemede ayarlama yapılması gerektiği fark edilebilir. Fotoğrafta gerekli düzenlemeleri yapabilmek için fotoğrafı basit bir şekilde çevirin.


10. Kamera sarsıntısından kaçının

Kamera sarsıntısı bir fotoğrafı kullanışsız bir hale getirebilir. ISO'yu artırmak ve daha geniş bir diyafram kullanmak daha hızlı bir perde hızına erişmenizi sağlayabilir, böylelikle bulanık fotoğraf ortaya çıkma olasılığı azalır. Ancak, fotoğraftaki diğer belirli nitelikleri korumaya çalışıyorsanız, bu her zaman bir seçenek değildir.

Özellikle, bir kameranın nasıl tutulması gerektiği ile başlayan kamera hareketini azaltma tekniklerini öğrenerek işe başlayabilirsiniz. Bir el kamerayı tutarken diğeri ile vücuttan destek alın. Dirseğinizi vücudunuza yaslayın, böylelikle sabit bir yerden destek almış olursunuz. Daha sonra, çekime geçmeden önce nefesinizi tutun. Eğer durumunuz için uygunsa bir ağaç, duvar ya da sabit herhangi bir nesneden de destek alabilirsiniz; hatta yere uzanmak da bir seçenek olabilir. Uzun pozlama gerektiren bazı durumlar için bir üçayak kullanmak gerekecektir.


11. Uzaklıkölçer ile bakarken her iki gözünüzü de açık tutun

Bunun birkaç faydası vardır. Portre çekimlerinde modeliniz sizin gözünüzle "göz teması"kurabilir. Bu olmadan, birçok model sizin kamera arkasında saklandığınız hissine kapılabilir.

İkinci olarak, iki gözü de açık tutmak çerçeve dışında kalan kısımları da gözleyebilmenize olanak sağlar, böylelikle modelin ne zaman çerçeve içine gireceğine karar verebilirsiniz. Özellikle spor, vahşi yaşam ya da herhangi bir aksiyon türü çekiminde önemlidir.


12. Pozlama telafisi yapmayı öğrenin

Bazen çektiğiniz fotoğrafların düzgün bir şekilde pozlanmamış olduğunu fark edersiniz – ya aşırı pozlanmış ya da az pozlanmış olabilir. Bu, birkaç nedenle ortaya çıkmış olabilir, çerçeve içinde kalan bölgelerde hatalı ölçüm yapılmış ya da çerçeve içindeki aydınlık ve karanlık bölgeler arasında büyük farklılıklar oluşmuş olabilir.

Kameranızdaki pozlama telafisi özelliği ile hızlı bir şekilde fotoğrafınızı düzgün pozlanmış bir hale getirebilirsiniz.

13. Sevdiğiniz şeylerin fotoğrafını çekin

Sevdiğiniz şeylere odaklanmak daha eğlenceli olacaktır. Doğa, insan, evcil hayvan ya da sevdiğiniz her ne ise, onun fotoğrafını çekmekle başlayın.

Bu, fotoğrafçılıkla ilgilenmenizi sağlar ve zorluklarla mücadele ederek engelleri aşmanıza yardımcı olur.

14. Yansımaları kullanın

Çoğu insanın dikkat etmediği şeylere dikkat çekmek istiyorsanız, çok fazla seçeneğiniz vardır. Bunlardan birisi de yansımalara dikkat kesilmektir.

Onları yağmurlu günlerin hemen ardından (hatta sırasında da), su birikintilerinde, göllerde, hatta yüzme havuzlarında bile bulabilirsiniz. Su, tek kaynak değildir, aynalar, büyük cam pencereler ve krom kaplama yapıları da deneyebilirsiniz.



Yaygın Fotoğraf Dalları İçin İpuçları

15. Fotoğrafçılıkta "altın saat"ten yararlanın

Işık, fotoğraflarınızdaki şekil, doku, karşıtlık ve gölgeleri dikte ettiğinden çok önemlidir. Altın saat, güneşin doğuşundan hemen önce ya da gün batımından hemen sonraki bir saatlik bir zaman dilimidir.

Bu süreler boyunca gerçekleşen daha uzun gölgeler ve özellikle daha dağınık ışık, çok daha fazla parlak ışık sağlar. Işık dağınık olduğundan, günün büyük bölümünde mevcut olan güçlü ışık sırasında ortaya çıkabilecek olan aşırı parlak ya da karanlık bölgelerle karşılaşma olasılığı azalacaktır.

Bu altın saat hesaplama aracı, bulunduğunuz yere göre altın saati hesaplamaktadır.

16. Seçeneklerinizi önemli ölçüde artırabilecek düşük maliyetli bir yansıtıcı alın

Bir yansıtıcıya (reflektör) sahip olmak konunuz üzerine düşen ışığı kontrol etme oranınızı artırır. Bir tarafı beyaz diğer tarafı siyah bir köpük tahtayı bir hobi marketten çok uygun bir fiyata satın alabilirsiniz.

Fotoğrafçılık mağazalarında katlanabilir kumaşlar da mevcuttur. Siyah taraf, ışığı engellemenizi veya azaltmanızı sağlarken beyaz taraf gölgeleri doldurmak için kullanılabilir. Bu iki seçenek, ana ışık kaynağı tarafından sınırlanmak yerine, konumlandırma ve açılarla çok daha fazla kontrol sağlar. Sahnenizde çok fazla karşıtlık varsa, konunuzdaki gölgeleri doldurmak için bir yansıtıcı kullanın. Dolgu ışığının yoğunluğunu kontrol etmek için yansıtıcının hedefinize olan mesafesini ayarlayın.



17. Havai fişek fotoğrafı nasıl çekilir

Havai fişekler büyüleyicidir — ayrıca kamera ile çekilen en etkileyici sahnelerden birisidir. Mükemmel sonuçlar elde etek için hazırlıklı olun ve önceden plan yapın.

1. Havai fişek gösterisinin nerede gerçekleşeceğini öğrenin, böylelikle iyi bir noktada bekleyebilirsiniz. Çoğu gösteri uzun sürmez, bu nedenle gösteri sırasında hareket etmek zorunda kalırsanız, gösteriyi kaçırabilirsiniz!

2. Kamerayı olabildiğince sabit tutun. Bir üçayak ve uzaktan kumanda kullanın böylelikle deklanşörü tetiklerken kamera sarsıntısına neden olmazsınız.

3. Temiz bir fotoğraf çekmek için ISO'yu 100 olarak ayarlayın. Havai fişekler parlaktır, bu nedenle f/8 gibi bir diyafram değerini rahatlıkla kullanabilirsiniz.

4. Havai fişekler ateşlenmeden önce çekime başlayın ve havai fişekler sönünce deklanşörü serbest bırakın. Fotoğrafı gözden geçirin ve gerekliyse sonraki çekim için çerçeveyi ve diyaframı ayarlayın.


18. Porte fotoğrafçılığı ipuçları

Fotoğrafçılığa yeni başlıyorsanız, stüdyo ekipmanlarınız veya gelişmiş aydınlatma araçlarınız yoktur.

En iyi seçeneğiniz, pencere ışığını kullanmaktır. Odadaki tüm ışıkları kapatın ve bir pencere kenarına hareket edin, perdelerle oynayarak ışığı yönlendirebilirsiniz.

Tüm ışıkları kapatmak denilerek, flaşın da kapatılması kastedilmektedir. Gözlere odaklandığınızdan emin olun, modelinizi rahatlatın ve çekimi gerçekleştirin!


19. Evcil hayvan fotoğrafçılığı ipuçları

Evcil hayvanlar kişilik sahibidir ve her bir evcil hayvanın kişiliğine bağlı olarak çekim tekniği farklı bir şekilde gerçekleşebilir. Köpekler özellikle sizin duygunuzu yansıtma eğilimindedir, bu nedenle isteğinize göre hareket edin.

Bazı evcil hayvanlar aşırı hareketli olabilir, bu nedenle bir duvara yaslanarak kullanabileceğiniz bir telefoto lens faydalı olabilir. Enstantane öncelikli mod ile çekim yapın ve hayvanın türüne bağlı olarak 1/125 saniyeden 1/500 saniyeye kadar bir perde hızı seçin. Son olarak, insan çekimlerinde olduğu gibi, gözlere odaklanın.


20. Manzara fotoğrafçılığı ipuçları

Manzara fotoğrafçılığında genellikle geniş alanlar çekilir. Görebileceğiniz en yaygın manzara fotoğrafları doğadaki manzara fotoğraflarıdır, ancak manzara fotoğrafçılığı şehir manzaralarını da kapsamaktadır.

Bu fotoğraflar anlattıkları hikayeler ya da resmettikleri sahnelerle güçlü tepkilere yol açabilirler. Ancak, uygun ekipman ve tekniğe sahip olduğunuzdan emin olmalısınız.

1. Ulaşmak istediğiniz fotoğrafı görselleştirin. Buna göre nerede ve ne zaman bulunmanız gerektiğinize karar verebilirsiniz.

2. Uygun bir lens seçin. Kırpma sensörlü kameralar için 10-200 mm civarında bir telefoto lens manzara için ihtiyacınızı karşılayacaktır. Görüntü sabitleme özelliğinin bulunması işinizi kolaylaştıracaktır.

3. Diyaframı belirleyin. Çoğu kişi, manzara çekimleri için çerçeve içindeki her şeyin odakta olmasından hoşlanır. Bunu başarmak için f/16 ya da f/22 gibi bir diyafram seçin. Bunu, sahneden uzaklığa bağlı olarak değiştirmeniz gerekecektir.


21. Parti fotoğrafçılığı ipuçları

Partilerde tüm gece eğlencenin doruklarına ulaşabilir, kameranızla uğraşmadan da harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Çoğu parti karanlık ortamda gerçekleşmektedir. Kısıtlı alanlar ve grup çekimleri için en geniş açıklığı 24 mm civarında olan bir geniş açılı lensle çekim yapın.

Dahili flaşı kullanmaktan kaçının, çünkü flaş gözleri rahatsız edebilir. Bunun yerine harici bir flaş kullanabilir, yansıma için duvar ya da tavanı kullanabilirsiniz.


22. Işıkla boyama nasıl yapılır

Fotoğrafçılıkta ışıkla boyama ya da çizim yapmak oldukça eğlenceli ve etkileşimlidir, bu nedenle diğer insanların da sürece dahil olmasını kolaylaştırır.

İnsanlar genellikle anlayışlı davranır, çünkü çizimden hoşlanır. Ne kadar insanın çizim işinin içinde olacağına bağlı olarak yaratıcılığınızı kullanabilirsiniz.

1. Karanlık bir oda bulun ya da güneş batana kadar bekleyin ve yakınınızdaki bütün ışıkları kapatın. Çekim için bir el feneri gibi bir ışık kaynağına ihtiyaç duyacak olduğunuz için yanınızda hazır bulundurun.

2. Kameranızı en düşük ISO değerine getirin, bu genellikle ISO 100 ya da 200 olur. Daha sonra diyaframı f/2.8 ya da f/3.5 civarında bir değere getirin. Deklanşöre 5-15 saniye arasında basılı tutabilir, kameranızdaki BULB modunu kullanarak çizim tamamlanana kadar bekleyebilirsiniz.

3. Deklanşöre basın, daha sonra ışık kaynağını açın ve çizime başlayın! Kağıt üzerinde bir çizim yapıyormuş gibi, hızlı bir şekilde hareket edebilir ya da detaylara odaklanarak yavaş bir şekilde çizime devam edebilirsiniz. Çekiminizi gözden geçirdikten sonra diyafram veya perde hızını gerektiği gibi ayarlayabilirsiniz. Gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra, ışık kaynağınızla yeniden çizime başlayın!






Fotoğrafçılık Ekipmanları İpuçları

23. Bir crop sensör kamera satın alarak başlayın

Giriş seviyesi ya da amatör düzey bir dijital SLR tipik olarak "full frame" kameralardan daha küçük bir sensöre sahiptir. Bunlar, kameranın daha küçük, daha hafif ve daha ekonomik olmasını sağlar.

Verilen ödün, genellikle kalite ve düşük ışık performansıdır ve belirli fotoğraf dalları için, seçilen lenslerin odak uzaklığını etkilemesidir. Kalitedeki farkı açıklamak görece zordur, bu nedenle fiyat tasarrufu söz konusu olduğunda, daha küçük bir sensör yeni başlayanlar için ideal bir seçimdir.


24. Daha fazla yaratıcılık için sabit odaklı lens kullanın

Bir sabit odaklı ya da prime lens bazı açılardan fotoğraflarınızı geliştirmenize yardım eder. Yakınlaştırma imkanının olmaması nedeniyle hareket etmek, çevrede dolaşmak gibi yollara başvurmanız gerekecek, bu sayede yeni bakış açıları keşfedeceksiniz.

Sabit odaklı bir lens kullanmak, çevreyi daha fazla göz önünde bulundurmanızı sağlar, çünkü çerçeveye dahil etmek ya da çerçeveden bir şey çıkarmak gibi durumlar söz konusu olduğunda zorlanırsınız. Son olarak, sabit odaklı lensler genellikle daha hızlıdır ve çeşitli odak uzaklıklarında diyafram kısıtlamaları ile karşılaşılmaz.


25. Kameranızın içini temizlemeye çalışmayın

Bu, kameranın içine üflemeyi de içerir. Ne yaptığınızı tam olarak bilmediğiniz sürece, hem sensör hem de aynanın temizlenmesi çok zor olabilir ve yanlış olanı düzeltmekten daha kötü bir hale getirebilirsiniz.

Kameranızı yalnız bırakın ve en yakındaki servise götürün.


26. Daha fazla ekipman satın almadan önce mevcut ekipmanınızla sınırları zorlayın

Yeni bir fotoğrafçı olarak, becerileriniz kit lensin özelliklerini aşmadan önce öğrenmeniz gereken çok fazla şey olduğundan, çok fazla ekipmana ihtiyacınız olmaz.

Gösterişli yeni parçalar satın almak çok kolay, ancak mevcut ekipmanınızın sınırlarını zorlamak için zaman ayırın, böylelikle daha sonra ihtiyaçlarınız hakkında bilgi sahibi olur ve aynı zamanda gereksiz harcamaların da önüne geçmiş olursunuz. Ekipmanlarınızı kısıtlamanın yaratıcılığınızı geliştirdiğini fark edeceksiniz.


27. Hafıza kartları: boyut önemlidir

Satın alabileceğiniz en büyük hafıza kartlarından birini seçmek cazip gelebilir, ancak bunun yerine daha küçük boyutlu hafıza kartlarını satın almayı düşünebilirsiniz.

Dijital depolama nispeten kararlı olsa da verilerinizin bozulma olasılığı bulunur. Çok büyük bir hafıza kartınız varsa ve hafıza kartında boş yer kalmayana kadar çekime devam etmeyi planlıyorsanız, tüm fotoğrafları kaybetme olasılığınız, belirli aralıklarla daha küçük hafıza kartları ile değiştirme yaptığınız zamankinden daha yüksektir.

28. Megapiksel tuzağına düşmeyin

Bir dijital kamerada belirtilen megapikselin yüksek olması daha kaliteli bir fotoğraf çekileceğine bir işaret değildir ve üreticiler kaliteyi ön plana çıkarmak için megapiksel yarışlarından çıkmaya başlamışlardır.

Megapikseller önemli değil midir? Büyük baskılar, afişler veya posterler oluşturmak amacındaysanız önemlidir, yine de piksel sayılarına yoğunlaşmak yerine, satın almadan önce fotoğraf kalitesini araştırın.

Bir uç örnek olması açısından, aynı yıl içinde üretilen 8 megapiksellik bir cep telefonu ile 8 megapiksellik bir DSLR'nin aynı kaliteyi vermesi beklenmez, çünkü telefonun kamerası, boyutu nedeniyle daha kısıtlı bir kalite sunacaktır.

29. Her bir lensi hasardan korumak için filtre satın alın

Kullanmadığınız zamanlarda lens kapağını kapalı tutsanız bile, çekimler sırasında kapağı çıkarmaya ve değiştirmeye çalışmak pratik değildir. Elinizdeki her lense bir UV filtre takmak lenslerin zarar görmesini önlemek için harika bir yoldur, ayrıca çizik lens elemanlarının değiştirilmesi masrafı göz önüne alındığında çok değerli bir yatırımdır.

Bazen bu filtreler fotoğraflarda parlamalara neden olabilir, buna dikkat edin. Bazı çekimlerde filtreyi çıkarmanız gerekebilir.



Kompozisyon İpuçları

30. Dengeli fotoğraflar için "Üçler Kuralı"nı kullanın

Bir çekimi çerçevelerken görsel olarak dokuz eşit dikdörtgenden oluşacak şekilde çerçeveyi yukarıdan aşağıya ve soldan sağa üçer çizgi ile eşit bir şekilde bölün ve doğal bir görünüm için nesneyi bu çizgilerin dört kesişim noktasından birine yerleştirin.

Üçler kuralı katı bir kural değildir, ancak bir nesneyi ölü nokta olarak varsayılan merkeze yerleştirmek yerine iyi bir tercih olabilir.

© borrowlenses.com

31. Daha iyi sonuçlar için bakış açınızı değiştirin

Çoğumuz her şeyi yerden bir buçuk metre yükseklikten bakar bir şekilde görmekteyiz ve eğer fotoğrafları sadece göz hizasından çekerseniz, işler sıkıcı bir hal alabilir. Yeni bakış açılarının farkına varmak için farklı açılarla yeni denemeler yapın.

Bir sandalyeye oturun ya da diz çökün – konunun üstünde ya da altında olabilecek ilginç bir bakış açısı bulmaya çalışın. Bunu sık sık uygularsanız dünyayı ve konuları yeni bir şekilde görmeye ve daha ilginç fotoğraflar çekmeye daha hazır bir hale gelebilirsiniz.

© borrowlenses.com

32. Daha fazla etki için çerçevelemede seçici olun

Konunun ne olduğunu belirleyin ve çerçeve içinde neyi tutmak istediğiniz konusunda seçici olun.

Bir arkadaşınızın, bir gün batımının, bir aksiyon sahnesinin, bir etkinliğin veya belirli bir ruh halinin fotoğrafını çekmeye çalışıyorsanız, bu konuya vurgu yapın ve hikayeyi en iyi şekilde anlatabilmek için çerçeveye neleri ekleyebileceğinizi ve çerçeveden neleri çıkarabileceğinizi düşünün.

Varlıkları çerçeve dışına çıkarma imkanınız yoksa, başka seçeneklerin de bulunduğunu düşünün; konunuza veya bakış açınıza göre konumunuzu değiştirin. Yakınlaşın ya da uzaklaşın ya da yakınlaştırma ya da uzaklaştırma yapın. Dikkat dağıtıcı ögeleri ortadan kaldırmak için geniş diyafram değerleri kullanın. Konunuzu odakta tutarken arka planı bulanık hale getiren pan tekniğini de uygulayabilirsiniz.

© borrowlenses.com

33. Dikey çekimler için kamerayı çevirin

Kamerayı – görüntünün genişliğinin yüksekliğinden daha fazla olduğu durumlarda – yatay yönde tutmak daha doğaldır, bu yüzden portre çekimlerinde ya da dikey konumda çekim yapmayı unutmak kolay olabilir.

Farklı bir görünüm için kamerayı dikey olarak da kullanmanızı gerektirecek çekim seçeneklerini beraber kullanın. Bu, farklı bir çekim gerektiğinde hazırlıklı olmanızı sağlayacaktır. Ayrıca, çok başarılı sonuçlar da ortaya çıkarabilecektir!

© borrowlenses.com

34. Yönelen hatları kullanın

Zayıf kompozisyona sahip bir fotoğraf izleyicilerin odaklanmaları gereken nokta hakkında kafa karıştırıcı olacaktır. Fotoğrafçılıkta yönelen, özellikle güçlü, belirgin hatları kullanmak izleyicilerin gözlerinin hareket edeceği noktayı kontrol etmenize yardımcı olabilir.

Derinlikle birleşen bir yönelen eğri izleyicinin gözünün çerçeve içinde hareket etmesini sağlar, nihai olarak gözü ana konuya taşıyabilir.

© borrowlenses.com

35. Alan derinliğine önem verin

Kompozisyonunuza başka bir boyut eklemek için alan derinliğinin farkında olun. Fotoğraftaki alan derinliği, odak düzleminin, o düzlemden uzak olan her şeyle ne kadar keskin bir şekilde karşılaştırıldığının ilişkisidir.

Alan derinliği büyük ölçüde diyafram açıklığı ve nesneye olan uzaklığınız tarafından belirlenir. Daha geniş diyaframlarda alan derinliğini öne çıkarır, benzer şekilde konuya yaklaşmak da.


36. Ustalarından kompozisyonu öğrenin

Bir sanat galerisini ziyaret edin, İnternette gezinin ya da bazı sanat kitaplarını bulun ve sanat dünyasının ustalarından ders çalışın. Fotoğrafçılığın ustalarını da takip edin.

Bu sanatçılar tipik olarak bir çerçeve içinde çalışırlar ve uzun yıllara dayanan uzmanlıkları sayesinde kompozisyon hakkında kararlar verebilirler. Eserlerini inceleyin ve beğendiğiniz (ya da beğenmediğiniz) noktalardan kendinize pay çıkarın.

© borrowlenses.com

37. Konunuza alan bırakın

Kompozisyon oluştururken,konunun hareket ettiği ya da baktığı yönü dikkate alın ve oraya fazladan boşluk bırakın. Çerçeveyi oluştururken hareket edilebilecek hiç boşluk bırakmazsanız, izleyicide doğal olmayan bir duygu bırakabilir.

© borrowlenses.com

38. Çerçeveyi doldurun

Çok fazla boş alan bıraktığınızda veya konudan çok uzaklaştığınızda, konunuz fotoğrafın tamamına göre çok küçük bir hale gelir. Bu, konunun önemini kaybetmesine yol açar ve izleyicilerin asıl önemli olan konunun hangisi olduğu hakkında fikir edinmesini zorlaştırır.

Bunu, daha yakına hareket ederek ya da yakınlaştırma yaparak çözebilirsiniz.

© borrowlenses.com

39. Ayrıntıları yalıtın

Bazen, ne kadar ileri geri hareket ederseniz edin, hangi lensi kullanırsanız kullanın, çerçeveye sığmayacak kadar büyük sahnelerle karşılaşırsınız. İstediğiniz sonucu elde edecek şekilde kırpma yapmak için acele etmeyin.

Odaklanabileceğiniz benzersiz ayrıntıları ya da özellikleri arayın ve geri kalan her şeyi çerçeveden dışarı çıkarın. Bu, başlamak için manzaranın olmadığı durumlarda gizli mücevherleri ortaya çıkarabilir.


© borrowlenses.com
© borrowlenses.com

40. Tüm bu kompozisyon kurallarının tam tersini deneyin

Bu kuralların her biri için, bu kuralların uygulanmadığı ancak yine de çok güzel çıkan fotoğraflar olacaktır.

Belki de konuyu kenarlara karşı koyarak gerginlik çıkarmak istersiniz. Belki de ölü merkeze koyarak üçler kuralını yok saymak istersiniz. Kuralları bir rehber olarak kullanın, ancak bunları kırdığınızda yeni bir şeyler keşfetmeye çalıştığınızdan emin olun.

Kamera Ayarları & Özellikleri

41. Histogram kullanmayı öğrenin

Çoğu insan bunu atlar ancak kameranızdaki histogramı anlamak için 10 dakika harcayarak fotoğraflarınızda büyük bir fark meydana getirebilirsiniz.

Aşırı pozlanmış aydınlık ya da az pozlanmış karanlık ve kullanışsız fotoğraflardan kaçınmanıza yardımcı olur.


42. RAW + JPEG olarak çekin

Çoğu DSLR, RAW ya da JPEG olarak çekmenin yanı sıra ikisini aynı anda kullanabilmenizi sağlayan bir özellik sunmaktadır. RAW dosyalar JPEG dosyalardan çok daha fazla yer kaplar, fakat sıkıştırılmamış dosya oldukları için pozlama, beyaz dengesi ve renkler gibi birçok ayarı (bir noktaya kadar) en az kalite kaybıyla düzenleme yapabilmenizi sağlar.

RAW + JPEG olarak çekim yaptıktan sonra sonuçtan memnun kalırsanız RAW dosyayı silebilirsiniz.

43. Öngörülemeyen konular için seri çekim modunu kullanın

Çocuklar, evcil hayvanlar, yaban hayatı ve birçok diğer varlık öngörülemez davranışlarda bulunabilir. Çekim yapmaya devam ederken anı yakalamak için kameranızdaki seri çekim modunu açın. Seri çekim modu, siz deklanşöre basılı tuttuğunuz müddetçe kameranın sürekli olarak fotoğraf çekmesini sağlar.

Bu, grup fotoğrafları için de faydalı olabilir – gerçekleştireceğiniz sürekli çekimlerde hiç kimsenin gözünün kapalı  olmadığı bir fotoğraf elde edebilirsiniz.

Seri çekim moduna ek olarak, pozlamadan ödün vermeden fotoğrafın düzgün çıkmasını sağlamak için doğru bir perde hızına sahip olmak istersiniz. En çok çekilen konular için aşağıdaki tabloyu kullanabilirsiniz:

Uçan bir kuş, 1/2000 sn
Spor yapan çocuklar, 1/500 sn
Yürüyen insanlar, 1/250 sn
Evcil hayvan portreleri, 1/125 ila 1/500 sn
Bir atlıkarıncadaki hareket bulanıklığını göstermek için, ⅛ ila 1/60 sn.

© borrowlenses.com


44. En iyi sonuç için doğru çekim modunu seçin

Diyafram önceliği - Genellikle A veya Av olarak belirtilir. Alan derinliğini kontrol etmek istediğinizde veya fotoğraflarınızın odak düzleminden değişen mesafelere ne kadar keskin göründüğünü görmek için bu modu kullanın.

Enstantane önceliği - Genellikle S veya Tv olarak belirtilir. Yaban hayatı, çocuk oyunları, insanlar veya araçlar gibi hareket halindeki bir şeyi yakalamak istediğinizde, enstantane önceliğini kullanın.

Program modu - Tam otomatik modda olduğu gibi, istenilen etki için diyafram ve perde hızı ayarlarını ayarlayabilir ve uygun pozlamayı elde edebilirsiniz. Bu, gerektiğinde esneklikle düzgün pozlanmış bir çekim yaptığınızdan emin olmak istediğinizde iyi sonuç verir.


45. Dahili flaşı birincil ışık kaynağı olarak kullanmayın

Dahili flaşın birincil ışık kaynağı olarak kullanılması çok sert gölgeler ve göze hoş gelmeyen sonuçlarla neticelenebilir.

Yoğun güneş ışığı fotoğrafınızda sert gölgeler oluşturuyorsa dolgu flaşının kullanımı kullanışlı olabilir. Ayrıca, etrafta hiçbir ışık kaynağı yoksa, acil durumlar için kullanışlıdır – bu durumlarda göze hoş gelmeyen gölgeler ve parlamalar oluştursa bile.


46. Mümkün olduğunca otomatik mod kullanın

Beyaz dengesi ve ISO ayarlarını otomatik olarak bırakın. Fotoğrafçılığa yeni başladıysanız, yalnızca tek bir pozlama için endişelenecek çok fazla ayarınız olması birçok fotoğraf fırsatını kaçırmanıza neden olabilir. Yapabildiğinizi otomatikleştirin ve diğer becerileriniz üzerinde çalışın.


47. Doğru beyaz dengesi ayarını kullanın

Işık koşulları değiştiğinde gözlerimiz otomatik olarak uyum sağlar. Dijital fotoğraf makineleri aynı şeyi yapamaz, bu yüzden fotoğrafların çok fazla mavi ya da sarı görünmesini önlemek için beyaz dengesi ayarı yapmalısınız.

Renk sıcaklığı Kelvin ölçeği ile ölçülür. Bu kamera ayarını çoğu durum için otomatik olarak bırakabilirsiniz, ancak bazen kameranız karmaşık durumlarda ışık durumlarını doğru olarak algılayamadığında bu ayarı elle girmeniz gerekir.


Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status