Son Yazılar

13 Haziran 2018 Çarşamba

Jeolojinin Övüncü



Görkemli dağlar, nefes kesen kanyon manzaraları, kaya balyalarının muhteşem dizileri ve etkileyici kum taşı kemerler, dünyanın dört bir yanında yer alan ve fotoğrafçıları hayrete düşüren Doğa Ana'nın harikalarından sadece birkaçıdır. Bu jeolojik özellikler, her türlü sanatçıyı resmini yapmak, korumak, fotoğraflamak ya da heykelini yapmak hususunda etkiler. Nehir tarafından kesilmiş, faylarla ya da kıvrımlarla yükselmiş, rüzgarla oyulmuş ya da zamanla aşınmışlardır. Nasıl oluştuklarına bakılmaksızın, bu doğal oluşumlar fotoğrafçılığa yeni başlayan ve profesyonel fotoğrafçılara kendi eşsiz güzelliklerini fotoğraflamak için bir fırsat sunmaktadır.


Kanyon: Kanyon fotoğrafçılığı bir meydan okumadır. Kanyon ne kadar dar olursa, zorluk da o kadar büyük olur. Kanyon ince ise, kanyonun içinin bütünüyle aydınlanmasını sağlayacak tek an, güneşin tepede olduğu andır. Ne yazık ki bu anlar, manzara fotoğrafçılığı için en az çekici zamanlardır. Detayları ortaya çıkarmak ve çeşitli tonlarda bir çekim yapabilmek için HDR denenebilir. Kanyonun bir tarafı aydınlanıyor, diğer tarafı gölgede kalıyorsa, vurgu alanlarındaki detayları yakalayabilmek için basamaklama yapılabilir. Aynı şekilde, gölge alanlarındaki detayları yakalayabilmek için de bu işleme devam edilir. Daha sonra bir HDR yazılımı kullanılarak bu çekimler tek bir karede birleştirilir. Ben, Yüksek Dinamik Aralıklı fotoğrafları işlemek için Nik HDR Efex Pro kullanıyorum.


Geniş kanyonlar, manzara fotoğrafçılığı için daha kolaydır. Sabahın erken saatlerinde ya da akşamüstleri düşük açı ile gelen ışık kanyonun dokusunu ortaya çıkaracak yumuşak ışık sergileyecektir. Manzara fotoğrafçıları için bu kalite ve ışık yönü idealdir. Doğa Ana tarafından yaratılan jeolojiyi ortaya çıkaran üç boyutluluk meydana getirir.



Detay: Bir manzara fotoğrafçısının listesinde geniş manzara fotoğraflarının bulunması doğaldır. Fakat, dizlerinizin üzerine çökmeyi ya da sağa ya da sola doğru hareket ederek "özel manzarayı" yakalamayı unutmayın. Özel manzara, Doğa Ana'nın jeolojik harikasını gösteren ve genellikle gözardı edilen küçük mücevherdir. Bu, genellikle "göz önünde" olmayan fotografik güzelliği sergiler. Çoğu zaman, daha geniş manzara fotoğraflarından daha güçlü bir sonuçla biten özel manzara fotoğrafları çektim. Genel manzara fotoğrafları çekiyor olduğunuzda kullanacağınız aynı kompozisyon ve ışık kuralları burada da  geçerlidir.


Heybetli Dağ: Diğer bütün manzara konularında olduğu gibi, yan ışık en iyi aydınlatmayı sağlar. Ön ışık kullanılabilir, ancak görüntünün en iyi ışıktan faydalanması amacıyla güneşin doğuşunun ilk on dakikasında ya da gün batımının son on dakikasında çekim yapılması esastır. Yandan aydınlatılmış bir dağ fotoğrafında, iyi ışık penceresi uzatılabilir. Gün doğumunda, geçen her dakika, ışığın rengini daha serin bir hale getirecek, gölgeler ile vurgular arasındaki karşıtlık azalacaktır. Gün batımında, ışık daha serin başlayacak, zamanla daha sıcak bir hale gelecek ve gölge karşıtlığı artacaktır. 


Başarılı dağ manzarası için önemli bir teknik, derinlik hissini vermektir. Ön, orta ve arka plan ögelerini dahil edin. Bunu gerçekleştirmek için geniş açılı lensler kullanın. Çerçevenin alt kısmındaki önemli bir ögeye yakınlaşın. Göz, bu noktaya yönelecektir. Orta katman için seçilen ögenin ön plan ögesini desteklemesi ve ilgi içermesi gerekir. Son parça, arka plan ögesidir. Bu, genellikle çekimin en önemli noktası olur. Nihayetinde, büyün ögeler birbirlerini desteklemelidir.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status