Son Yazılar

21 Mayıs 2018 Pazartesi

Fotoğrafçılığın Temelleri: Doğa



Doğa sizi çağırıyorsa ve doğanın ikna edici ve fotojenik manzaralarını görmezden gelemiyorsanız, spor ayakkabılarınızı giyin ve dışarı çıkın. Bu fotoğrafçılık ipuçlarını aklınızda tutun — ve kameranızı unutmayın!


Doğa manzaraları çekmek söz konusu olduğunda muhtemelen hangi yönlendirme ile fotoğraf çekmenin daha iyi olduğunu merak edeceksiniz — yatay ya da dikey. Cevap nispeten basittir. Konu uzunsa veya dikey hareketi iletmek istiyorsanız kameranızı dikey tutun. Hemen hemen diğer tüm sahneler için varsayılan olarak yatay çekim yapın. Şüphe duyarsanız, kamerayı döndürerek tekrar çekim yapın.

Geniş manzaralar için mümkün olabildiğince çok alanı çekebilmek için geniş açılı bir lens kullanmak istersiniz. Bu durumlarda, derin bir alan derinliğine sahip olmak da iyi bir tercih olacaktır (odaklanabileceğiniz baskın bir özellik olmadıkça).

Doğal olarak, fotoğrafını çekeceğiniz her şey dışarıda olacaktır (bir serada bulunmadığınız sürece), bu da aydınlatmayı manipüle edemeyeceğiniz anlamına gelmektedir. Tamamen doğal ışığa bağlı olmak fotoğrafçıları kaygıya itebilir, ancak endişe duyulması gereken bir temel prensip vardır: gün ortasında çekimden kaçının. Güneş doğrudan tepede olduğunda, daha sonra düzeltmenin zor olduğu sert gölgeler ortaya çıkar. Bunun yerine sabahın erken saatlerinde ya da akşamüstü çekim yapın. Güneş daha alçak bir açıda olacak ve hava daha az güneşli olacaktır. Altın Saat (gün doğumundan hemen sonra ya da gün batımından hemen önce) ya da Mavi Saat (gün doğumundan hemen önce ya da gün batımından hemen sonra) benzer nedenlerle açık hava fotoğrafçılığı için de idealdir.


Gün doğumu ya da gün batımının ihtişamını yakalamak istiyorsanız, o konuya ilişkin rehberimize göz atın.

Her zamanki gibi, kompozisyon kuralları. Doğa fotoğrafçılığında genellikle insan konusu bulunmadığı için, ilgi oluşturmak ve izleyicilere rehberlik etmek için Üçler Kuralı her zamankinden daha önemli olmaktadır. Çerçevenizde öne çıkan özellikleri yerleştirmek için kesişim noktalarını kullanın, çerçeveyi üç bölüme ayırarak manzaranın çeşitli bileşenlerini vurgulayın ya da daha dinamik bir görüntü oluşturmak için Üçler Kuralını kırın.

Konunuzu nasıl fotoğraflayacağınıza karar verirken kendinize sorun: Bunu öne çıkaran nedir?



Manzaradaki çeşitli dokulara bakın, bitkilerle, çiçeklerle, böceklerle özdeşleşin ve çevrenizdeki her türlü doğal hareketi vurguladığınızdan emin olun. Vahşi yaşamı fotoğraflarken, hareket halindeki hayvanların fotoğraflarını net bir şekilde çekebilmek için hızlı bir perde hızı kullanın. Küçük varlıkların ayrıntılı çekimleri için bir makro lens kullanmayı deneyin ya da konuya fiziksel olarak yaklaşın ve sığ alan derinliği kullanın. Keşfetmekte olduğunuz manzara su içeriyorsa, konuyu vurgulamak için yansımaları kullanın ya da uzun pozlama yapın.


Cevabınızı aldıktan ve doğal çevreniz hakkında neyin fotoğrafını çekmek istediğinizi öğrendikten sonra, farklı fotoğraf ilkeleri hakkında bildiklerinizi uygulayarak bu ögeyi vurgulamaya çalışın.


Kilit Noktalar:

* Konunun uzun olması önemli değilse varsayılan olarak yatay çekin.
* Sert gün ışığı altında çekim yapmaktan kaçının.
* Doğal ışığı kullanın, mümkünse Altın Saat ya da Mavi Saatlerde çekim yapın.
* İnsan konusunun bulunmadığı durumlarda dinamik görüntüler için Üçler Kuralını kullanın.
* Yakalamak istediğiniz doğal manzarayı göz önüne alarak daima dikkatli ve yaratıcı olun.
* Kendinize sorun: Bu konuyu öne çıkaran nedir? Cevabı vurgulamak için farklı fotoğrafçılık ilkeleri hakkında bildiklerinizi kullanın.

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status