Son Yazılar

31 Ekim 2012 Çarşamba

Kuş Fotoğrafçılığı - Ornito - Çok Özel Bir Dal


Kuş fotoğrafçılığı oldukça zordur çünkü kuşlar, bir fotoğrafçının istediği şeyleri yapmazlar. Ayrıca, onlara yakın olmak da sık sık zordur. Ayrıca, eğer yeterince fotoğrafçılık bilgisine sahipseniz, güzel bir kuş fotoğrafı çekmenin zor olduğunun farkına varırsınız çünkü iyi bir arka plana ve güzel bir çevreye ihtiyacınız vardır. Buna rağmen, çektiğiniz kuş fotoğraflarını geliştirmenizin birkaç yolu vardır. Bu makalede size birkaç ipucundan bahsedeceğim.



Copyrights on photo

Yer


Yer, düşünmeniz gereken ilk şey. Hangi kuş türünün fotoğrafını çekeceğine karar vermelisiniz ve o kuş türü nerede yaşıyorsa orada çekimlerinize devam etmeniz gerekmektedir.

Bulunduğunuz yere bağlı olarak evinizin arka bahçesi bile daha sonraki çekimleriniz için harika bir yer olabilir. Bir orman kuşu çekecekseniz, bir ormana gitmeniz gerekmektedir. Bir deniz kuşunu çekebilmek için en ideal yer bir deniz kıyısıdır. Bazı kuşlar yüksek yerlerde yaşarken bazıları alçak kıyılarda yaşarlar. Bütün bu bilgilere sahipseniz çekim yapacağınız yere gidebilirsiniz.

Çekim yapacağınız yerde biraz daha zaman ayırmalısınız. Işık nereden geliyor? Arka plan nasıl olacak? Bu fotoğrafı çekerken kompozisyonum nasıl olacak?

İdeal olarak, düzgün ve sade bir arka plan ve makul miktardaki ışık size yetecektir. Gün doğumu, kuşların yemek yemeye çıktıkları saatlerdendir ve siz bunu bir fırsata çevirebilirsiniz. Ayrıca, eğer arazi sahibi siz değilseniz ve özel bir mülkiyette çekim yapacaksanız, izin aldığınızdan emin olun.

Copyrights on photo

Gizlenme


Hangi kuşu çekeceğinize karar verdiniz ve o kuşun çok sevdiği bir yem alıp çekim yapacağınız yere gittiniz. Artık gizlenmek zamanıdır. Kuşlar, sizi ortamın bir parçası olarak algılamalılar bu yüzden etkili bir gizlenme yolu bulmalısınız. İyi bir kamuflaj oldukça lazım olacaktır. Belki çalılardan bir kulübe, belki plastikten kaplı bir çadır. Ya da etkili elbiseler. Ama ortama uyum sağlamalısınız.

Çekim yapacağınız zaman üç beş dakika değilse, bunun için zaman harcamaya değer. Çünkü rahat çalışmanız gerekecektir. Zaman harcadığınız bu gizlenme yeriniz insanlar ya da doğannın kendisi tarafından kolayca tahrip edilebilir. Bu yüzden pahalı malzemeler kullanmanıza gerek yok.

Copyrights on photo



Tünek ve Yem


Yem vermek için özel olarak bir tünek yapmanız çok önemli değildir. Eğer dekoratif bir amaç için isterseniz bir tünek yapabilirsiniz.

Bununla birlikte yem çok önemlidir. Ayçiçeği çekirdeği, fıstık, içyağı, kek kullanabilirsiniz. Bunlara benzeyen diğer ürünleri de kullanabilirsiniz ancak kuşa zarar vermeyeceğinden emin olmalısınız. Gıda tuzlanmış, yanmış, tütsülenmiş ya da kusurlu olmamalıdır. Eğer kuşları soğuk mevsimlerde beslemeye başlarsanız onları sürekli beslemeniz gerekebilir. Ta ki havalar ısınıp karlar eriyene kadar. Yoksa birçok kuş ölebilir. Yem için biraz para harcamaya hazır olun. Eğer ana yemek olarak kullanacaksanız, bir kış sezonu boyunca 100 kg ayçiçeği çekirdeğine ihtiyacınız olabilir.
Copyrights on photo

Tünek


Eğer kuşlarımız yemi bulduysa çekime başlayabilirsiniz. Güzel bir dal, çürük tomruk ya da odun parçaları bulun ve bunları tüneğinizin üzerine ya da yakınına koyun. Dilerseniz bazı süslemeler ekleyebilirsiniz, böğürtlenler, ahududular, yabani çilekler gibi... Bunlar, güçlü bir kompozisyon yapacaktır.

Yaratıcı olun: çeşitli tünekler kullanmayı deneyin ya da objektifinizin görmediği kısımlara yem koyun. Tüneğinizde delikler açabilirsiniz. Yemi, tüneğin görünmeyen kısımlarına koyun.


Genellikle, bedelini ödemezseniz etkileyici fotoğraflar çekebilme şansınız elinizden uçup gidecektir. Eğer tüneğinizde yem varsa kuşlar burada bekleyecek ve bol bol fotoğraf çekebilme şansınız olacaktır. Ancak eğer yeminiz biterse, fotoğraf çekme fırsatınız kalmadan kuşlar hemen uzaklaşacaktır.

Ekipman


Herhangi bir DSLR ve 100-200 mm lens ile iyi sonuçlar alırsınız. Ancak uzun bir odak uzaklığına sahip bir objektif ile daha iyi arka plan elde edebilirsiniz. Daha iyi çekimler için genellikle tripod gereklidir.

Copyrights on photo

Kamera Ayarları


Enstantane: Kuşların hızlarına bağlı olarak 1/50 ile 1/500 hatta daha da hızlı zamanlarda çekim yapabilirsibiz. Eğer yeterli ışık yoksa yüksek ISO değeri kullanmanız gerekecektir.

Diyafram: Yeterince ışık var ve mümkün olan en iyi en flu (bulanık) arka planı istemiyorsanız geniş (sayılsa olarak küçük) bir diyafram değeri seçin. Kuşu tamamen odaklayamıyorsanız diyaframı biraz kısın.

ISO: Mümkün olduğunca düşük ISO kullanın. Eğer fazla ışık yoksa ISO 800 ayarlayın. ISO 200'de bulanık bir resim çekmektense ISO 800'de keskin bir fotoğraf çekmek daha iyidir.

Copyrights on photo

Işık


Fotoğraf çekmek için en iyi zamanlar güneşin doğuşu ve batışı zamanlarıdır çünkü ışık daha yumuşaktır ve hoş tonlar vardır; gölgeler çok belirgin değildir ve çok parlak ve koyu alanlardan detayları almak daha kolaydır. Kapalı havalar güneşli havalardan daha iyidir çünkü gölgeler daha az belirgindir. Buna rağmen, eğer ağaçlar güneş ışınlarını etkileyici bir şekilde dağıtıyorsa öğle güneşi size iyi bir arkadaş olabilir.

Kompozisyon


Kuşun baktığı ya da uçtuğu yönde belirgin bir boşluk bırakmak olağandır. Kompozisyonunuzda üçler kuralını kullanmayı deneyin. Bir kuş ile çerçeveyi doldurmaya kalkışmayı denemeyin. Dikkat dağıtıcı nesneleri çerçevenizden çıkarın. Kuşlar hızlı canlılardır. Bu yüzden yeterli alanı gerekir. Fotoğrafta bile.

nationalgeographic.com

© Tadas Naujokaitis

1 yorum :

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status