Son Yazılar

20 Kasım 2014 Perşembe

Gizli Çekim (Candid) Fotoğrafçılık Nedir?


İnsanlar belirli bir işle meşgulken, onlardan habersiz bir şekilde, onların fotoğraflarını çekmemize, gizli fotoğrafçılık diyoruz. Fotoğrafçılığı güzel kılan yönlerinden birisi de, insanları belirli bir işi yaparken çekebilmektir. Bu işlem, fotoğrafınıza hayattan bir parça ekler.



Eğer Time gibi büyük dergilere bakarsanız, gizli bir şekilde çekilmiş olan harika fotoğraflarla karşılaşabilirsiniz.

Diğer örnekler için, kütüphanelere gidebilir ve eski ve yeni National Geographic dergilerini inceleyebilirsiniz.

Her ne kadar gizli fotoğrafçılık kolay gibi görünse de, çekimlerinizin kalitesini artırmanıza faydası olabilecek birkaç ipucu vereceğim.

Fotoğraf: Kustiyah


1. İpucu: İlk yapmanız gereken, onların dikkatini çekmeyecek bir şekilde onları takip etmeniz.

2. İpucu: Anı yakalamak için gözünüzü eğitmelisiniz. Bir tekniğe bağlı şekilde hızlıca hareket etmek anahtar noktamızdır. Hazırlık oldukça önemlidir. Kameranızı, çekecek bir nesne bulmadan önce bile hazır konumda bekletmelisiniz.






3. İpucu: Dijital kameralar için, uygun ayarları ayarlamış bir şekilde beklemelisiniz. Bu fotoğrafçılık dalında ışığa daha çok güvenmeniz gerekiyor, her zaman açıyı seçebilme şansınız olmayacaktır. Sizin için en uygun açı, o anda işgal ettiğiniz açı olabilir.

Gizli Fotoğrafçılık insanların planlamadığı duyguları anlamaya ve yakalamaya yöneliktir; bunlar gözyaşları ya da mutlu anlar olabilir.

4. İpucu: İyi ışık, iyi bir açı ve iyi bir kamera, iyi bir çekimin vazgeçilmezleridir fakat hareketsiz bir şekilde beklemek ve gözlem yapmak daha da önemlidir.

Bir fotoğrafçı olarak geliştirmek isteyeceğiniz yeteneğiniz, haber alma ve gözleme yeteneğidir.

Fotoğrafçılar uzak ve geniş bakarlar; kalabalıkların üzerinden ve içinden bakarlar ve 1 milyon fotoğrafta bir fotoğrafı elde etmeye çalışırlar. Kameranın hazır olması esastır.

Fotoğraf: Iina Oreshina


Arkadaşlarınızın yanında iken onların fotoğrafını çekmeye çalıştığınızda huzursuz olabilirler ve bu sebepten dolayı da bu tür çekimler zor olabilir.

Eğer arkadaşlarınız iyi bir fotoğrafını çekmek istiyorsanız, onların dikkatini başka yöne çekmelisiniz. Onları belirli bir konu hakkında tutkulu bir şekilde konuşmaya teşvik edin. Bunu yapmaktaki amacınız, bir kamera taşıdığınızı onlara unutturmaktır. Onlar kamera taşıdığınızı unuturlarsa, daha doğal bir şekilde davranacaklardır.

Bir diğer önemli konu da çektiğiniz fotoğrafları onlara gösterdiğinizde, bu fotoğrafları onların sevi sevmeyeceğidir. Onlar sizin arkadaşlarınız ve onları iyi tanıdığınız takdirde, yakaladığınız en iyi anın hangi an olduğunu bilmek sizin için zor olmayacaktır.

Fotoğraf: Don warren

Kameranın hazır olmasının yanı sıra, iyi bir gözleyici olmak da etkili gizli fotoğraflar çekebilmek açısından gereklidir.

Gizli fotoğraflar çekmek son derece eğlenceli ve heyecan verici ve hatta ödüllendirici olabilir ve tam tersi durumlarda da can sıkıcı olabilir.

Arkadaşlarınızla dışarı çıkarken yanınıza kameranızı almayı unutmayın. Paylaştığım tavsiyeleri uygulayarak değişik fotoğrafçılık türlerinde de daha iyi olabilirsiniz.

© Keith S. Black

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status