Son Yazılar

18 Kasım 2014 Salı

Kompakt Dijital Kameralarda Deklanşör Gecikmesi


Sokakta koşuşturan çocuklarınızın fotoğrafını çekmeye çalıştıysanız, bu konuyla daha önce de karşılaşmısşsınız demektir. Çocukların en muhteşem "an"a gelmelerini beklersiniz, deklanşöre basarsınız ve fotoğrafın önizlemesine baktığınızda, fotoğrafta çocukların sadece koşan ayaklarının kaldığını görürsünüz. Bu, deklanşör gecikmesidir ve birçok dijital kamerada belirli ölçüde bulunur.



Fotoğraf: Mohammed Adnan


DEKLANŞÖR GECİKMESİNİN SEBEBİ NEDİR?


Deklanşöre gecikmesinin birkaç sebebi vardır ancak en temel olanı, kameranızın kendisine has olan teknolojisidir. Kameranızın içinde yer alan bir çip (sensör) aslında sürekli olarak bir videoyu kayıt etme halindedir. Vizörden baktığınızda gördüğünüz budur. Deklanşöre bastığınız anda ise bu videoda bir "donmuş an"ın fotoğrafını yakalıyorsunuz.

Kameranızın "fotoğrafı yakalama" olarak adlandırdığı süreç budur. Adına ne denilirse denilsin, bu süreçte kameranız bazı işlemler gerçekleştirecek ve bu nedenle bir işlem süresi geçecektir. Bütün dijital cihazlar gibi dijital kameralar da her yeni nesille birlikte daha güçlü olmaktadır, bu nedenle de daha yeni bir kameranın eski bir kameraya oranla daha az deklanşör gecikmesi yaşaması beklenir; ancak yine de bunun bir garantisi yok.

BU KONUDA NE YAPILABİLİR?


Bu sorunu aşabilme konusunda üç yaklaşım vardır. Bunu ortadan kaldırabilir, en aza indirebilir ya da tahmin edebilirsiniz. Elbette, dördüncü bir seçenek bunu ihmal etmek olabilir ve eğer görece duran nesnelerin fotoğrafını çekiyorsanız, bunu fark etmeyebilirsiniz bile. Bu sorun sadece kısacık bir an için geçerlidir ve sadece hareket eden bir nesnenin fotoğrafını çekiyorsanız ortaya çıkacaktır.

DEKLANŞÖR GECİKMESİNİ ALT ETMEK


Bunu yapmanın tek ve kesin yolu yarı profesyonel ya da profesyonel kamera kullanmaktır. Bu kameralarda "eski moda" gecikme yaşamayan deklanşörler bulunmaktadır.

DEKLANŞÖR GECİKMESİNİ EN AZA İNDİRMEK


Dijital kameraların fotoğrafları yakalama sistemleri, deklanşör gecikmesinin tek sebebi değildir, bazı kamera ayarları da gecikmeye sebep olabilir. Bugüne kadar tespit edilmiş en büyük gecikme sebebi, "kırmızı göz giderme" ayarıdır. Bu ayarı açtığınız zaman, kameranız fotoğrafı çekmeden önce birkaç kez flaşı patlatmak zorunda kalacaktır.

Bir arkadaşım, yeni aldığı dijital kamera ile bir partimizde birçok fotoğraf çekmişti. Kamerasının bozuk olduğunu düşünmüştü çünkü bütün fotoğraflarda herkesin kafası yarım çıkmıştı. Sorunun nedenini, yanımda yeniden bir fotoğraf çektiğinde fark ettim.

Temel olarak, her şeyi doğru ayarlamıştı ancak "kırmızı göz giderme" ayarı birkaç kez flaşın patlamasına sebep oluyordu ve en son flaş patladığında fotoğrafı çekiyordu. Arkadaşım ise flaş ilk patladığında kamerasını aşağı doğru çekiyordu ve yeni bir grubun fotoğrafını çekmek için etrafı gözlüyordu. İşte bu, fotoğraftaki kişilerin kafalarının yarısının görünmesinin sebebiydi. Arkadaşımı fotoğrafçılığı, flaşın son kez patlamasından sonra fotoğrafın çekileceğini öğrendikten sonra hızlı bir şekilde gelişmeye başlamıştı.

Daha küçük bir etki ancak bazı durumlarda önemli olabilecek bir konu ise, kameranızın pozlama için ve odaklama için geçirdiği zaman olabilir. Her iki durum da kameranızın içindeki küçük motorlar tarafından gerçekleştirilmektedir ve her iki durumda da kameranızda küçük gecikmeler yaşanabilir.

İki şekilde bu durumu telafi edebilirsiniz. İlk olarak pozlamayı ayarlayabilir ve kameranızı elle netleyebilirsiniz. Ancak bütün kameralar bunu desteklememektedir ve sanırım çoğu kişi elle netleme özelliğini kullanmayacaktır. Yine de tüm otomatik özellikleri kapatarak gecikmeyi en aza indirebilirsiniz.




ÇİFT KADEMELİ DEKLANŞÖR DÜĞMESİ


Kameranızla birlikte sessiz bir odaya geçiş yapın ve deklanşöre yavaşça basın. Düğmeye sonuna kadar basmadan önce motorların lensi harekete geçirmeye başladığını duyacaksınız (muhtemelen hissedeceksiniz de). Bu, kameranızın fotoğrafı çekmeden önce kendi pozlama ve odaklama işlemidir. Sadece düğmeye sonuna kadar bastığınız anda kameranız fotoğrafı çekmiş olacaktır.

Buradaki hilemiz (tekniğimiz) ise, deklanşöre yarım basmak ve bu şekilde basılı tutmaktır. Bu şekilde deklanşöre yarım bastığınız takdirde, kameranız çoğu işlemini tamamlamış olacağından dolayı, deklanşör gecikmesini en aza indirebileceksiniz. Bu teknik aynı zamanda "ön-odaklama" için de kullanılabilir. Örneğin, çerçevenizin kenarındaki bir nesneye odaklamak istediniz. Öncelikle nesnenizi kameranızın merkezinde olacak şekilde deklanşöre yarım basarak ön odaklamayı yapabilirsiniz, deklanşörden elinizi çekmeden kameranızı sağa-sola, yukarı ya da aşağı hareket ettirerek nesneninizi çerçevenizin istediğiniz kenarına alıp, deklanşöre tam basarak fotoğrafı çekebilirsiniz.

DEKLANŞÖR GECİKMESİNİ ÖNGÖRMEK


Tahmin edebileceğiniz gibi, bu sizin biraz zamanınızı, çabanızı alacaktır ve birçok uygulama yapmanızı gerektirecektir, ancak duvara asmak isteyeceğiniz ya da anında silmek isteyeceğiniz bir fotoğraf gibi büyük bir farklılık meydana getirecektir.

Kameranızda ne kadar gecikme olduğunu öğrenmek için şunu deneyebilirsiniz: Bir sokak lambası ya da bir duvarın sonu gibi güçlü dikey hatları olan bir sahne (yer) bulun. Yaklaşık olarak 50 derecelik bir açı ile kameranızı yavaşça hareket ettirin, böylece hattınız, çerçevenin kenarına geçecektir. Tutarlı bir sonuç almak için bunu birkaç kez deneyin. Bu işlem pan yaparken size yardımcı olacaktır.

İlk denemenizde, kameranızın ortasında hattı (direk, duvar vb.) gördüğünüz anda hemen deklanşöre basın - fakat kaydırmaya (panning) devam edin, bu önemlidir. Hattınız çerçevenin ortasında görünmelidir. Hattınız merkezden ne kadar uzakta görünmüşse, kameranızın gecikmesi o kadar fazladır. Bu işlemi birkaç kez denemeniz, kameranızın gecikme süresine aşina olmanızı sağlayacaktır.

DOĞALLIĞI KORUMAK


Gizli, doğal fotoğraflar çekmek istediğinizde, deklanşör gecikmesi sinir bozucudur. Eğer beklemek zorunda kalırsanız, "mükemmel an" yok olup gidecektir. Eğer mümkünse, modelinize, kameradan zıt tarafa doğru bakmasını isteyin. Daha sonra modelinize, size doğru bakmasını söyleyin. Dikkat etmeniz gereken nokta, siz ona çağırdığınız anda deklanşöre basmanızdır.

Hala yüzlerini sizden tarafa çevirmemişlerse, kameradan o kadar uzak noktaya bakmamalarını isteyebilirsiniz. Çoğu insan, kamera tarafından çekileceğini bilmediği zaman, bildiği zaman verdiği pozdan daha güzel pozlar verirler.

YİNE DE BAŞARAMADIYSANIZ - HİLE


Her şeye rağmen kameranızda gecikme yaşıyorsanız, yine de yapabileceğiniz son bir şey daha kaldı. Bu, kameranızın "çoklu-pozlama" ayarına dayanır. Bu ayarla birlikte kameranız ardı ardına birçok fotoğraf çekecektir. Yani, bu teknik basitçe birçok fotoğraf çekmek demektir.

Bu işlem, profesyonel fotoğrafçıların hareket eden nesnelerin fotoğraflarını çekmek istediklerinde kullandıkları mükemmel bir tekniktir. Sistem gayet basit şekilde çalışıyor: eğer yeteri kadar çok fotoğraf çekiyorsanız, muhtemelen bu fotoğraflardan birisi "en iyisi" olacaktır. Eğer "en iyi" fotoğraf, çektiklerinizin arasında yoksa, yeteri kadar fotoğraf çekmemişsiniz demektir.

Bu, amatör fotoğrafçıları profesyonel fotoğrafçılardan ayıran en temel özelliklerden birisiydi çünkü maliyet fazlaydı. Ancak, dijital dünyaya geçiş ile birlikte, her şey değişti. Yine de, kamerasında deklanşör gecikmesi olsun ya da olmasın, hiç kimse harika bir fotoğraf çekmeyi garanti edemez.

© Colin Aiken

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status