Son Yazılar

17 Mayıs 2016 Salı

Gün Doğumu ve Gün Batımı Fotoğrafları İçin 34 İpucu - Hepsi Tek Makalede


© Rick Sammon

#1. Yıldız Patlaması Efekti

Güneş kadrajınızın içinde ise, diyaframı f/22 olarak ayarlayarak yıldız patlaması etkisini elde edebilirsiniz. Geniş lenslerde yıldız patlaması etkisi daha belirgindir. Ayrıca, lensinizdeki ön elemanların tamamen temiz olduğuna emin olun. En küçük bir toz parçası bile güneşe doğru çekim yaptığınızda kocaman bir leke olarak görünecektir.


© Rick Sammon

#2. HDR Fotoğraf

HDR (High Dynamic Range - Yüksek Dinamik Aralıklı) fotoğrafçılık gün doğumu ve gün batımı fotoğrafları çekerken, güneşe doğru yapılan çekimlerdeki yüksak karşıtlık aralığı nedeniyle, mükemmel sonuçlar vermektedir. Kadrajdaki tüm dinamik aralığı yakalayabilmek için LCD ekrandan bakarken çekimin yapılan hiçbir bölgede parlaklık nedeni ile meydana gelen uyarıları gösteren "kırpışma" olmamasını sağlayacak bir çekimi elde edebileceğiniz kadar ve gölgelerdeki detayları görebilmeyi garantileyecek kadar az pozlayın. En yüksek karşıtlık içeren fotoğrafı elde edebilmek için daha fazla fotoğraf çekmeniz gerektiğini hatırlayın. Bu fotoğrafı en iyi HDR programı olan Photomatix programını kullanarak elde ettim.

© Rick Sammon

#3. Filtre Kullanmayın

Güneşe doğru çekimler yaptığınızda, kameranıza takılı olan bütün filtreleri, hatta takılı ise skylight filtreleri de çıkarın. Eğer lensinize takılı bir filtre varsa, (güneşin açısına bağlı olarak) güneş ışığı filtreden ve lensin ön elemanından geçiş yaparak geri dönebilecek ve lens parlamalarına (lens flare) yol açacabilecektir.

© Rick Sammon

#4. Mavi Gökyüzü

Şehirlerde çekimler yapıyorsanız, en iyi çekim zamanlarından birisi de güneş battıktan hemen sonrasıdır, bu saatlerde gökyüzü mavinin hoş tonları ile bezenir.

© Rick Sammon

#5. Ön Plandaki Ögeler

Mümkünse, fotoğrafınıza ölçek duygusu katması için ön plana ögeler yerleştirebilirsiniz. Ayrıca, kadrajınızda daha fazla "katman" bulunması derinlik hissini artıracaktır. Bu fotoğrafta üç katman var, ön plandaki kuş, orta plandaki kuşlar, arka plandaki dağ ve güneş.

© Rick Sammon

#6. Ufuk Çizgisi

Genellikle, ufuk çizgisini kadrajın ortasına yerleştirmek sıkıcıdır. Gökyüzü ilginç ise ufuk çizgisini kadrajın alt kısmına, tersi durum için üst kısmına yerleştirin.

© Rick Sammon

#7. Silüetler

Gün doğumu ya da gün batımına doğru birisinin fotoğrafını çekiyorsanız, modelinize güneşe göre sol ya da sağ tarafa bakmasını söyleyin, böylece onun profilini çekebilirsiniz. Eğer doğrudan kameraya bakıyorlarsa, onları fark etmeniz zorlaşacaktır.

© Rick Sammon

#8. Tekler Kuralı

Eğer tek ya da çift sayıda bir varlığın fotoğrafını çekecekseniz, tek sayıyı kullanın. Bazı nedenlerle, tek sayılı grupların fotoğrafı çift sayılı grupların fotoğrafından daha fazla ilgi çekmektedir.

© Rick Sammon

#9. Yumuşak Taraf

Gün doğumundan öncesi ve gün batımından sonrası sert gölgeleri barındırmayan harika fotoğraflar çekmek için ideal zamanlardır. Düşük ışık düzeylerinde muhtemelen bir üçayak kullanmanız gerekecektir. Bir uzaktan kumanda ya da kameranızın otomatik zamanlayıcı özelliğini kullanarak çekimi yapınız. Bu sayede kamera sarsıntısına neden olmayacaksınız.

© Rick Sammon

#10. Üçler Kuralı

Güneşi kadrajın tam ortasına yerleştirmek son derece - ölümcül derecede - sıkıcıdır. Bunun yerine kadrajın iki yatay iki dikey çizgi ile dokuza bölündüğünü düşünün ve güneşi bu çizgilerin kesişme noktalarına yerleştirmeye çalışın.

© Rick Sammon

#11. Parlak Noktalardan Pozlayın

Yüksek karşıtlık içeren durumlarda, parlak noktalardan ölçüm yapmak önemlidir. "Işık parlamaları" oluşmasından kaçınmak için kameranızın parlak nokta uyarı özelliğinin açık olduğundan emin olun. Ayrıca, histogramı kontrol ederek, sağ tarafa doğru büyük bir yığılma meydana gelmediğinden emin olun.

© Rick Sammon

#12. Eklentilerle Eğlenin

Fotoğrafa yapacağınız eklentiler, kadrajdaki gerçekliğin bir kısmını ortadan kaldırabilir ve içinizdeki sanatçının uyanmasını sağlayabilir. Bu fotoğrafta, fotoğrafımdaki detayları ve renkleri artırmak ve fotoğrafıma karşıtlık eklemek için Topaz Adjust eklentisini kullandım.

© Rick Sammon

#13. Siyah - Beyaz Çekin

Gün doğumu ve gün batımında, sert gölgeler etkileyici fotoğraflar elde etmenize yardımcı olacaktır. Bu sert gölgeler, siyah beyaz çekimlerde çok daha etkili görünecektir. Benim siyah beyaz etkiler vermek için kullandığım eklentiler, Topaz Black and White Effects ve Nik Silver Efex Pro'dur.

© Rick Sammon

#14. Pozlamayı Ayarlayın

Gün doğumunda ve gün batımında, pozlama hızı bir şekilde değişim halindedir. İyi fotoğraflar çektiğinizden emin olmak için çekimlerinizden sonra fotoğraflarınızı kontrol ediniz.

© Rick Sammon

#15. Önce Güvenlik

Gün doğumunda ve gün batımında, güneşe doğrudan bakmayın – günün hangi saatinde olduğunuz fark etmiyor. Güneşin parlak ışıkları gözünüze zarar verebilir ve gözlerinizde görme kaybı yaşanabilir. Bu fotoğraf, makula dejenerasyonunun zararlı etkilerini göstermektedir. Gözlerinizi korumak için, güneş gözlükleri takınız. Ayrıca, vizörden bakmaktan çok daha kolay bir seçenek olan, Canlı İzleme özelliğini kullanabilirsiniz.

© Rick Sammon

#16. Boşluk Bırakın

Eğer kadraj içindeki nesne hareket halinde ise, bu nesnenin hareketi yönünde boşluk bırakın.

© Rick Sammon


#17. Hava Durumunu Kontrol Edin

İyi gün doğumu ve gün batımı fotoğrafı çekmek söz konusu ise bulutlar ve hava durumu kilit rol oynamaktadır. Çekimden önce hava durumuna bir göz atın. Bazı durumlarda, "kestirebilirsiniz".

© Rick Sammon

#18. Fener Bulundurun

En iyi gün doğumu çekimlerini elde edebilmek için, gün doğmadan, belki de hava henüz ışımamışken, çekim yapacağınız yere varmak isteyebilirsiniz. Bir kafa lambası taşırsanız, ekipmanlarınızı hazırlarken tek eliniz başka bir işle meşgul olmak zorunda kalmaz.

© Rick Sammon

#19. Fotoğraflar Yapın

Fotoğraf çekmek ile fotoğraf yapmak arasında büyük bir fark vardır. Fotoğraftaki adama sürekli hareket etmesi ve bu süre boyunca birçok çekim yapabilmek için 5$ ödedim. Çekim için dışarı çıktıysanız, yaratıcı olun.

© Rick Sammon

#20. Her Zaman Kamerayı Yanınızda Taşıyın

En basit fakat en önemli ipuçlarından birisi. Kameranızı her zaman yanınızda bulundurun. Ne zaman harika bir gün doğumu ya da gün batımı ile karşılaşacağınızı bilemezsiniz.

© Rick Sammon

#21. Çekimlerinizi Paylaşın

Diğer fotoğrafçılardan geri bildirim alabilmek için en beğendiğiniz gün doğumu ve gün batımı fotoğraflarınızı paylaşın.

© Rick Sammon

#22. Yansımalardan Faydalanın

Bir deniz kenarında iseniz, sahil kenarında sığ ve dalgasız su üzerindeki yansımaların fotoğraflarını kullanarak son derece etkileyici gün doğumu ve gün batımı fotoğrafları çekebilirsiniz. Bir fotoğraf kompoze ederken, nesnelerin üst ya da alt kısımda kesilmediğinden emin olun.

© Rick Sammon

#23. Gece Gökyüzünü Çekin

Gökyüzünün tekil bir fotoğrafını çekiyorsanız, geniş açılı bir lens kullanın, kameranızı bir üçayağa bağlayın ve başlangıç için şu ayarları kullanın: ISO - 1600'e kadar, diyafram en geniş, perde hızı 10 saniye. Kamera sarsıntısını önlemek için bir uzaktan kumanda ya da otomatik zamanlayıcı özelliğini kullanın. Çekim tamamlandıktan sonra LCD ekran üzerinden çekiminnizi kontrol edin. Eğer fotoğraf çok karanlık çıkmışsa, ISO'yu artırın. Daha uzun süreli pozlamalar yapmanız durumunda yıldızların hareketi fotoğrafınıza yansıyacaktır. Özellikle gece çekimlerinde, çekiminizin ne kadar isabetli olduğu konusunda kesin karar vermeniz çok güçtür. En iyi sonuçlar için farklı ayarlar kullanarak çok daha fazla fotoğraf çekin. Grenleri (noise) azaltmak için Adobe Lightroom ya da Photoshop programlarını kullanabilirsiniz.

© Rick Sammon

#24. Dikkatli Bir Şekilde Odaklayın

Otomatik odaklama yapan bir kamera kullamanız, kameranın nereye odaklama istediğinizi bileceği anlamına gelmiyor. Bu gnunun fotoğrafını çekmek için kameramdaki otomatik odaklama noktalarından sağ tarafta olan birini seçmiştim. Eğer merkezi odaklama noktasını seçmiş olsaydım, gnu odak dışı kalabilirdi.

© Rick Sammon

#25. Montaj Yapın

Bu fotoğraf, üç farklı fotoğrafın birleşiminden oluşmuştur, kuşlar, ay ve manzara. Gün doğumu ya da gün batımı fotoğrafı çekiyorsanız, fotoğrafınızdaki etkiyi güçlendirmek için, başka fotoğraflar da çekebilirsiniz. Sadece güneşi, ayı, manzarayı ya da diğer herhangi bir nesneyi çekebilirsiniz. Bu sonuca ulaşmak için Nik Color Efex Pro programındaki Midnight filtresini kullandım.

© Rick Sammon

#26. Işıkla Boyayın

Gece çekimlerinde daha fazla zorlukla karşılaşmak, daha eğlenceli vakit geçirmek ister misiniz? Bir nesneyi ışıkla boyayın. 5 milyon mum gücündeki fenerler oldukça uzak mesafelerden nesneleri aydınlatabilmektedir. Bu gibi çekimleri başarı ile sonuçlandırmak için çok çalışmak gerekir, fakat yeterince çalışma sonucunda harika sonuçlar elde edilir. New Croton Barajı'nda bu fotoğrafını çekebilmek ve ay ışığı altındaki bu sahneyi aydınlatabilmek için güçlü bir fener kullandım.

© Rick Sammon

#27. Kalbinizin Sesini Dinleyin

Fotoğraflarınızı geliştirme konusunda, kalbinizi idnleyin. Sizce en iyi olanın peşinden gidin, başkalarının beğeneceğinin değil. Eğer aşırı doygun renkler içeren fotoğraflar çekmeyi seviyorsanız, çekin. Kalplerden bahseymişken, yukarıdaki fotoğraftaki kalp detayını fark ettiniz mi?

© Rick Sammon

#28. Her Zaman Arkanıza Bakın

Gün doğumu ya da gün batımı fotoğrafları çekerken, arkanıza bakmayı da unutmayın. Işık, arka tarafınızda da iyidir. Bu kar kazları, ben güneşe bakarken, ark tarafımda havalanmak üzereydiler. Arkaya bakmak iyidir!

© Rick Sammon

#29. Başarı İçin Giyinin

Fotoğraf çekerken kendinizi rahat hissetmiyorsanız, fotoğraf çekmek için iyi bir ruh hal içinde değilsiniz demektir. Başarılı sonuçlar alabilmek için en uygun şekilde giyinirim. Bu çekimi yaparken hava sıcaklığı -18,3 santigrat dereceydi. Eğer sıcak tutacak eldivenler, kalın bir mont ve şapka giymemiş olsaydım, bu harika çekimi yapabilmek için dışarıda iki saat bekleyemezdim. Eğer deniz kenarlarında çekim yapıyorsam, her zaman su geçirmez ayakkabılar giyerim.

© Rick Sammon

#30. Işığı Görün

Işık gökyüzünde alçalmışsa, ışığın yönünü görmek önemlidir – böylece gölgenin düşeceği tarafı bilirsiniz.Bir fikir, iyi bir şekilde aydınlatılmış sonuçlar elde edebileceğiniz şekilde modeliniz yüzüne ışığın düşmesini sağlamaktır.  Bu fotoğrafı, fotoğraf kurslarımın birisinde çekmiştim. Üç at, doğrudan güneşe doğru koşuyorlardı ve bu nedenle yüzleri iyi bir şekilde aydınlanmıştı.

© Rick Sammon

#31. Gün Doğumunda Ayı Yakalayın

Ay doğumuna bağlı olarak, gün doğumunda harika ay doğumu fotoğrafları çekebilirsiniz. Dar açılı çekimler harika sonuçlar verebilir, geniş açılı çekimler de bulunduğunuz konuma göre etkileyici hikayeler anlatabilir. İkisini de deneyin.

© Rick Sammon

#32. Ay Fotoğrafı Çekmek İçin Lensler

Ben ay fotoğrafı çekerken iki lens kullanıyorum. Bu fotoğrafı Canon 100-400mm IS lens ile çektim. Önceki fotoğrafı ise Canon 70-200mm IS lens ile çekmiştim. Daha uzun lensler ayı kadrajda daha büyük gösterecek, daha geniş lensler daha küçük gösterecektir.

© Rick Sammon

#33. Renkli Doğal Yoğunluk Filtreleri

Gün doğumu ve gün batımı fotoğraflarınız için harika renkler elde edemiyor musunuz? Endişelenmeyin. Nik Color Efex Pro programındaki (ön tanımlı) renkli filtrelerden herhangi birini kullanarak renk ekleyebilirsiniz.

© Rick Sammon

#34. Ağlamayın.

"Güneş gittiğinde ağlamayın, çünkü gözyaşlarınız yıldızları görmenizi sağlamyaacaktır." – Violeta Parra.

© Rick Sammon

4 yorum :

  1. Bloğunuz çok daha kolay okunabilir hale geldi, Murat bey. İletilerinizi de posta kutumda özel klasörde saklıyorum. Sağlıcakla kalınız. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afedersiniz Mustafa bey ! isim hatası olmuş.

      Sil
    2. Nedim Bey,

      Geri bildiriminiz için teşekkür ederim. Esen kalın.

      Sil
  2. Amatör bir fotoğrafçı olarak teşekkür ediyorum. Bilgileriniz altın saatler kadar kıymetli. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status