Son Yazılar

15 Mayıs 2016 Pazar

Gün Doğumu Fotoğrafları Nasıl Çekilir?


Alarm çalıyor. Gözlerinizi aralıyorsunuz ve havanın ağarmaya başladığını fark ediyorsunuz. Saat sabah 04:45'i gösteriyor. Birkaç dakika sonra, yorgun zihniniz, neden bu saate alarmı kurduğunuzu hatırlıyor. Geriniyor ve hemen yataktan fırlayarak kalkıyorsunuz.

© fineartamerica.com

Hızlı bir şekilde pencereden dışarı bakıyorsunuz. Hava daha aydınlanmamış. Fakat uzun süre böyle kalmayacak. Hızlı bir şekilde giyinmeye başlıyorsunuz, eldiveni ve berenizi takıyorsunuz. Kahvaltı için birkaç şey hazırlıyor ve kahve dolu bir termosu yanınızda bulunduruyorsunuz. Daha sonra ekipmanlarınızı tekrar gözden geçiriyorsunuz:

  • Kamera [düşünmeye bile gerek yok]. Kontrol edildi.
  • 24-70 lens [bu etkinlik için ideal]. Kontrol edildi.
  • Üçayak ve uzaktan kumanda [gereklilik]. Kontrol edildi.
  • Kablosuz uzaktan kumanda [En keskin görüntüler için]. Kontrol edildi.
  • Boş hafıza kartları [mümkün olduğunca çok]. Kontrol edildi.
Saat 05:00 olduğunda, dışarı çıkmış ve rotanızı takip etmeye başlamışsınız demektir.


Evden çıktıktan 20 dakika sonra nereye gideceğinize kesin olarak karar veriyorsunuz. Ekipmanlarını dışarı çıkardıktan sonra Doğu ufuk çizgisine doğru dönüyorsunuz. Güneşin altın sarısı parlaklığının ortaya çıkmaya başladığını görüyorsunuz. Havadaki sis yeşil tepelerin etrafında dans etmektedir. Gülümsüyorsunuz. Güzel bir gün doğumu olacak.

Kamerayı üçayağa bağlıyorsunuz. Aşağıdaki ayarları kameranıza giriyorsunuz.



Perde Hızı (TV): 20 saniye


Sabahın erken saatlerinde ışık yumuşak ve dağınıktır, bu yüzden daha fazla ışığa erişebilmek için uzun pozlama yapmanız gerekecektir, aksi takdirde fotoğrafınız az pozlanmış olacaktır.

ISO: 100


Uzun bir perde hızı kullandığınızda, kameranızın sensörünün ışığa hassasiyetini artırmanıza gerek olmayacaktır. Düşük bir ISO kullanarak güçlü renk yoğunluğu elde edebilecek yüksek bir dinamik aralığa erişebilirsiniz.

Beyaz Dengesi: Gölge

Sabah ışığı soğuk renk tonlarındadır. Bunu beyaz dengesi ayarını değiştirerek düzeltebileceğinizi biliyorsunuz, bu nedenle gün doğumunun ışıklarını altın renkli ve daha sıcak bir hale getirebilmek için gölge beyaz dengesi ayarını seçin.

Dosya Türü: RAW

Eve gittiğinizde rötuş yapmak ve çok hoş görüntüler elde etmek isteyeceksiniz. RAW formatı kullanarak çekim yapmak sınırları zorlamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, dosya boyutu daha büyük olacağı için 20*24 boyutlarında baskı yapabilecek ve dede ve ninenizin 50. yıldönümleri için hoş bir sürpriz yapabileceksiniz. 

Her 30 saniyede bir ya da fotoğrafınızı inceledikten sonra tekrar gün doğumu fotoğrafı çekebilirsiniz. Renkler değişmeye başlayacaktır. Elde ettiğiniz sonuçlar sizi memnun edecektir, fakat biraz daha zaman geçtikçe, güneş ufuk çizgisinin üstüne çıkacaktır, burada durmanız gerekir. Bu andan itibaren çekim yapılacak bir başka konu ortaya çıkmıştır.

© www.designyourway.net

Sola dönün ve nefes kesici sahne ile karşılaşın. Güneş ışıkları tepelerden aşarak mükemmel bir şekilde ilerlemekte, havadaki sis, güneş ışıkları ile mükemmel bir şekilde aydınlanmaktadır. Hızlı bir şekilde perde hızını ayarlayın ve birkaç çekim yapın. Birkaç dakika sonra, LCD ekranınıza bakın. Yüzünüzde bir hoş gülümseme olacaktır. Başardınız.

Çekimlerinizi tamamladığınızı düşündüğünüzde, evinize dönebilirsiniz. Döndükten sonra biraz kestirebilir, daha sonra fotoğraflarınızı yükleyebilirsiniz. Umulduğu gibi, son çekimler sizin bütün beklentilerinizi karşılayacaktır. 

Bir hafta sonra, evinize bir paket gelir. Dikkatli bir şekilde açın. Ellerinizde, geçen haftaki maceranızın ürünleri vardır.

Uyku kaybı. Soğukta bir sabah. 40 dakikalık sürüş.

Değer mi?

Sonuç. Büyükleriniz bunu çok sevecek.

© Christina N Dickson

6 yorum :

  1. Yaziniz aydinlatici ve yol gosterici. Tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. Yeniden görüşmek dileğiyle...

      Sil
  2. Bilgilendirici yazı için teşekkürler. Diyafram ne olmalı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, diyafram manzara çekimleri için en az f/8 olmalıdır.

      Sil
  3. Bilgilendirici yazı için teşekkürler. Diyafram ne olmalı

    YanıtlaSil

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status