Son Yazılar

14 Mayıs 2016 Cumartesi

Bütün Canon DSLR Kullanıcılarının Bilmesi Gereken – Q Butonu


Kameralar oldukça karmaşık bir şekilde tasarlanıyor. Butonlar, kadranlar, düğmeler her yerde. Hepsinin ne işe yaradığını ve tam olarak nerede bulunduğunu nasıl hatırlayabilirsiniz? Evet, Canon bütün bu karmaşık sistemlere hızlı bir şekilde erişebileceğiniz gizli bir buton sunmaktadır. Peki, bu buton nerededir? Tam olarak kameranızın arka yüzünde, Q harfi ile gösterilmiştir. Aslında, tam olarak gizli değil ancak pek fazla kullanılmamaktadır.



Q Butonu

Q ne anlama geliyor? Quick (Hızlı). Bu buton, hızlı bir şekilde gezinmeyi sağlamaktadır.Bu buton, en sık kullanılan ayarlara hızlı bir şekilde erişim imkanı sunmaktadır. Kameranızda kullanabileceğiniz ayarlara hızlı bir şekilde nasıl erişebileceğinizi hızlı bir şekilde görelim. Canon'unuzu alın ve deneyin.

Nasıl Kullanılır?

Başlayalım, LCD ekranınızdan bakarken Q butonuna basın. Burada değiştirmeye çalıştığın ayarı işaretlenmiş bir şekilde görebilirsiniz. Kullandığınız Canon modeline göre değişkenlik göstermekle birlikte bu işaretleme mavi, yeşil bir şekilde ya da turuncu bir çerçeve ile çevrelenmiş bir şekilde görülebilir. Daha sonra, SET butonunun yanındaki sağ-sol tuşlarını kullanarak ayarlar arasında geçiş yapabilirsiniz. Basitçe, değiştirmek istediğiniz ayarın üstüne gelin ve değiştirebileceğiniz ayarlara erişin.

İlk önce ve en basiti, belirli bir ayarı değiştirmek istediğinizde, o ayar seçili iken kameranızın ana kadranını çevirin. Bu işlem, ayarlarını istediğiniz yönde değiştirecektir. İkinci seçeneğiniz, belirli bir ayar seçili iken SET butonuna bastığınızda karşınıza çıkacaktır. Bu, sizi daha detaylı ayarlamalar yapabileceğiniz bir ekrana yönlendirecektir.


Canon, ayarlar arasında geçiş yaptığınızda, hangi ayarda bulunduğunuzu gösteren bir açıklamayı LCD ekranının alt kısmına yerleştirerek işleri daha kolay bir hale getirmiştir. Böylelikle zaman içinde bu ayrları kullana kullana sembolleri de hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Butonu kullanmaya alıştığınızda, işlerin ne kadar kolaylaştığını fark edeceksiniz.

Fotoğrafçılığa yeni başlayan biri olarak, LCD ekranı ve Q butonunu kullanmak, pozlamaya dair bütün ayarları hızlı bir şekilde karşınızda görebileceğiniz için, size son derece faydalı gelecektir. Deklanşöre yarım bastığınızda, LCD ekran üzerinde gördüğünüz ayarlar çekim için hazırlanacaktır. Pozlamaya etki eden her bir ayarın (diyafram, perde hızı, ISO) pozlamayı nasıl etkilediğini hızlı bir şekilde görmeyi sağlayarak ayarları değiştirmenizi kolaylaştırmaktadır.

Bu ayarlardan en sık kullanacaklarınız ISO, pozlama basamaklama (AEB), beyaz dengesi, odaklama türü, odaklama noktası ve çekim modudur. Bu buton kullanıldığında, bu ayarlar saniyeler içinde değiştirilebilmektedir.



Q butonu, özellikle HDR çekimler yapmak istediğinizde, pozlamaları basamaklamak istediğinizde (AEB - Bracketing) kullanışlıdır. Q butonuna basın ve AEB Ayarının üzerine gelin.Daha sonra kadranı çevirerek pozometrenin üzerindeki işaretçilerin üç farklı noktaya gelişini izleyin. Basamaklama yapmak istediğiniz derece miktarına erişene kadar kadranı çevirin (örneğin: -1, 0, +1 ya da-2, 0, +2 gibi). Son olarak,Q modunda, yön tuşları ile Çekim moduna (Drive Mod) geçiş yapın. Otomatik zamanlayıcı (2 saniye / uzktan kumanda) ayarına gelene kadar kadranı çevirin. Şimdi, deklanşöre tam bastığınızda kameranız 2 saniye bekleyecek ve daha sonra belirlediğiniz ayarda art arda üç tane fotoğraf çekecektir. Bu kadar basit.


Işık ve çekim konumunuza bağlı olarak, beyaz dengenizi değiştirmeniz gerekebilir. Bu önemli ayar için genellikle özel olarak tasarlanmış bir buton bulamayabilirsiniz. Tekrar, Q butonu hayatınızı kolaylaştıracaktır. Q butonuna bastığınızda, menüler arasında geçiş yaparak WB Setings (Beyaz Dengesi Ayarı) menüsüne gelin. Güneşli için bir güneş, bulutlu için bir bulut, flaş için bir yıldırım resmi gibi resimlerle her bir beyaz dengesi ayarı belirtilmiştir. Genellikle, bulunduğunuz ortama bakarak hangi ayarı kullanmanız gerektiğini anlayabilirsiniz. Eğer yapamazsanız, Canon size seçmeniz gereken beyaz dengesi ayarı için tanımlama sunmaktadır.


Sıradaki ayar, Otomatik Odaklama Noktası Seçimi. Bu çoğu kamerada erişilmesi en zor ayarlardan birisidir. Tekrar, Canon tarafından kolaylaşırılmıştır. Q butonuna basın ve yön tuşlarını kullanarak AF Noktası SEçimi menüsüne gelin. Kadranı çebirin ve kullanmak istediğiniz AF noktasını seçin.

Sık sık hareketli ve hareketsiz nesnelerin çekimi arasında geçi miş yapıyorsunuz? Cevabınız evetse, menüler arasında Single ve AI Focus seçeneklerini ve Drive mod ayarlarını aramakla çok zaman kaybediyorsanız basitçe Q butonuna basın ve AF ayarları menüsüne gelin. Burada ONE SHOT, AI FOCUS ve AI SERVO seçeneklerini bulabilirsiniz. Ayrıca Drive Mode ayarının üzerine gelerek Tekli, Sürekli ya da Zamanlayıcı ayarlarını kullanarak çekiminizi yapabilirsiniz.


Bazı Canon modelleri Q menüsü kullanıldığında bazı ileri düzey ayarları da barındırmaktadır. Özellikle bir üçayak yardımı ile manzara çekimleri yapıyorsanız son derece faydalı olacaktır. Menü Elektronik düzeyde seçildiğinde, SET düğmesine basın ve LCD ekranın bir uçağın kokpiti gibi görünmesini bekleyin. Kamerayı yan taraflara eğdiğinizde düzeylerin nasıl değiştiğini görebilirsiniz. Kameranız yatay durumda ise düzey yeşile dönecektir. Özellikle bilgisayarda rötuş yaparken ufuk çizgisinin düzleşip düzleşmediği konusunda sıkıntı duyuyorsanız, bu ayar size son derece yardımcı olacaktır.

Gördüğünüz gibi, Q butonu son derece güçlü ve kullanışlı bir butondur. Karmaşık menüler arasında dolaşmaya son. Bu butonu kullanmaya başladığınızda, diğer butonların niçin üretildiğini sorgulamaya başlayacaksınız. Bu sırrı keşfetmek için daha ne bekliyorsunuz? Eğlenmenize bakın!!!

© Jack Thatcher

Yorum Gönder

Makalemizle ilgili düşüncelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Yorum yapmak için kayıt olmanız gerekmemektedir.

 
Copyright © 2010 - 2021 Profesyonel Fotoğrafçılık . Tasarım: OddThemes - Yayımcı: Gooyaabi Templates - Kullanım Koşulları
DMCA.com Protection Status